Meisje zit bij de dokter

Vanaf wanneer moet mijn tienerdochter een gynaecologisch onderzoek laten doen?

22/12/2023

Je kleine meisje wordt groot. Je wist dat dit moment zou komen, maar het blijft toch wennen. Zeker als je stilaan moet nadenken over seks en relaties. Het eerste gynaecologische onderzoek van/met je dochter bijvoorbeeld. Vanaf wanneer moet een meisje eigenlijk op controle bij de gynaecoloog (of huisarts)?

Een vaste leeftijd voor een eerste bezoek aan de gynaecoloog is er niet. Zodra je voor de eerste keer seks hebt gehad, raadt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan om de twaalf tot achttien maanden op gynaecologisch onderzoek te gaan.

Als je puber seksueel actief is, is het dus goed om te starten met controles bij de gynaecoloog of bij de huisarts voor een gynaecologisch onderzoek.

Een bezoek aan de gynaecoloog of gynaecologische consult bij de huisarts kunnen ook (eerder) als:

  • jij of je dochter zich zorgen maakt om hoe je borsten groeien (ze kunnen bijvoorbeeld heel asymmetrisch zijn of niet groeien …);
  • je dochter heel vroeg (voor 10 jaar) of heel laat (16 jaar) haar regels heeft gekregen of ze nog niet heeft;
  • je dochter heel veel pijn heeft bij haar menstruatie, ze heel erg bloedt en een enorm onregelmatige cyclus heeft;
  • ze andere zorgen heeft (pijn bij seks, een abnormale vaginale afscheiding, vragen rond contraceptie …).

Jonge meisjes kunnen ook altijd terecht bij de huisarts of gynaecoloog op het moment van hun eerste menstruatie, hun eerste seksuele betrekkingen, of omdat ze zich vragen stellen over hun lichaam of hun seksualiteit.

De gynaecoloog/huisarts doet een uitwendig en inwendig onderzoek.

Bij het inwendige onderzoek gebruikt de arts een ‘eendenbek’ of speculum, een instrument dat zachtjes in de vagina wordt geschoven om de baarmoederhals, de vaginawanden en de afscheiding te kunnen bekijken. Die eendenbek kan een beetje koud en vreemd aanvoelen en misschien ook wat onaangenaam, maar het mag zeker geen pijn doen. Het onderzoek duurt ook minder dan een minuut.

De arts neemt waarschijnlijk ook met een staafje een staaltje voor het laboratorium. Dat kan bijvoorbeeld een ‘pap-uitstrijkje’ zijn, een onderzoek dat afwijkingen in cellen van de baarmoederhals opspoort nog voor kanker zich kan ontwikkelen.

 

Uit het boek ‘Period Talk’ van Sofie Vanherpe.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes