tiener en volwassene

7 tips voor nieuw samengestelde gezinnen

15/03/2024

Als de relatie met de vader of moeder van je kinderen op de klippen is gelopen, dan is het niet altijd evident om opnieuw te beginnen. Een nieuwe relatie kan de wonden helen die je aan de scheiding hebt overgehouden en opnieuw hoop en optimisme in je leven brengen; maar tegelijk zit de schrik er vaak goed in. Koppels in nieuw samengestelde gezinnen hebben een stevige basis nodig om de uitdagingen aan te gaan die daarmee gepaard gaan. Enkele tips!

1. Zorg voor realistische verwachtingen

Koppels kunnen snel gedesillusioneerd raken als ze geen rekening houden met de specifieke moeilijkheden van nieuw samengestelde gezinnen. Door opnieuw verliefd te zijn en opnieuw een gezin te vormen, durven mensen al eens uit het oog te verliezen dat een nieuw samengesteld gezin geen herstelling is van iets wat ooit bestond. In plaats daarvan is het een compleet nieuwe constructie van het gezinsleven.

Pas als nieuw samengestelde gezinnen bepaalde kwesties aanpakken, kunnen ze de juiste sfeer creëren voor een gezin om te groeien en te bloeien. Denk maar aan financiën, de dynamiek met en tussen pluskinderen, relaties met ex-partners, …

2. Communicatie is cruciaal

Het is cruciaal om te leren hoe je efficiënt communiceert. Wees niet bang om gevoelige onderwerpen te bespreken. Conflicten zijn onvermijdelijk, en als er geen fundament bestaat waarin jullie efficiënt luisteren naar elkaar en elkaar begrijpen, dan komen jullie vroeg of laat muurvast te zitten in jullie relatie. Daarom is het belangrijk om conflicten op te lossen met empathie, compassie en begrip.

Door ik-boodschappen te gebruiken om je gevoelens en noden uit te drukken, je verantwoordelijkheid op te nemen, respectvol te blijven, dankbaarheid en appreciatie te tonen naar je partner en door er even tussenuit te gaan als het zwaar wordt, kan je ervoor zorgen dat discussies niet escaleren.

3. Voed de kinderen samen op, niet apart

Loyaliteit ten opzicht van je eigen kinderen is logisch, en je kan het heel sterk aanvoelen. Dat kan ervoor zorgen dat het opvoeden van een pluskind heel delicaat is. Onthoud dat liefde en vertrouwen  tussen plusouders en pluskinderen beetje bij beetje worden opgebouwd. Het is belangrijk om van in het begin duidelijke rolpatronen vast te leggen en die aan te passen aan de ontwikkeling van je kinderen.

De adolescentie kan een zeer moeilijke fase zijn in een nieuw samengesteld gezin. Probeer je tienerkinderen emotioneel te coachen om hen te helpen hun gevoelens te begrijpen en om hen te tonen dat je er voor hen bent.

4. Creëer jullie eigen, unieke gezin

Een nieuw samengesteld gezin is te vergelijken met een stoofpotje: je moet het tijd geven. Het neemt tijd om een band te creëren en een stevig fundament uit te bouwen. Uit onderzoek blijkt dat het vaak jaren duurt vooraleer een nieuw samengesteld gezin echt als een eenheid aanvoelt. Geef jezelf de tijd om te ontwikkelen als een gezin. Je kan dit proces ondersteunen door speciale gezinstradities te starten, zoals een wekelijke pizza- of filmavond, of een maandelijks uitje naar jullie favoriete restaurant. Dergelijke gezamenlijke ervaringen kunnen helpen om een gezinsband te creëren en een eigen unieke identiteit te vormen.

5. Blijf verbonden met je partner

Trouw blijven aan jullie gedeelde doelstellingen als een koppel en elkaar steunen is essentieel om verenigd te blijven. Door dagelijks te communiceren, gezamenlijke hobby’s te onderhouden en regelmatig op date te gaan zonder de kinderen hou je de relatie sterk, romantisch en verbonden.

6. Wees geduldig en begrijpend

De samenstelling van een nieuw gezin is eerder een marathon dan een sprint. Engageer je om er samen voor te gaan, en probeer manieren te vinden om te genieten en te leren van de momenten van geluk én frustratie die je onderweg zal tegenkomen. Hebben je pluskinderen je geplaagd om toch maar te kunnen winnen tijdens een spelletjesavond? Plaag hen terug en hou het luchtig. Ging je partner in tegen je wensen wat betreft de opvoeding? Praat er eerlijk, kalm en respectvol over. Hou in gedachten dat jullie in hetzelfde team zitten.

7. Geef niet op

Als de dingen niet gaan zoals gepland, of als je het moeilijk hebt om te integreren als een gezin, denk dan terug aan hoe het ooit begon. Waarom zijn jullie in de eerste plaats samengekomen? Elke relatie komt met eigen uitdagingen. Koppels die zich engageren om deze obstakels samen te overwinnen, bouwen een sterk fundament om moeilijke kwesties op te lossen in de toekomst. Uitspraken als “het is een moeilijke tijd voor ons, maar we komen er wel” en “we zitten hier samen in wat er ook gebeurt” zorgen voor een krachtige motivatie.

Koppels hebben het meeste kans op succes als ze het belang inzien van een sterke relatie als fundament voor het geluk van het nieuw samengesteld gezin.

 

Bron: Gottman Institute