tiener en mama koken

Vegetarische tiener in da house

18/08/2023

Een half jaar geleden besloot de oudste tienerdochter om helemaal veggie te worden: “’t Is gezonder en duurzamer, en ik vind vlees eigenlijk toch niet zo lekker.” Als klimaatbewuste ouder kan ik dat alleen maar toejuichen. Alhoewel, betekent dat dan elke dag extra tijd achter de kookpotten? Nee hoor, we hebben intussen een aantal recepten die we vlot kunnen ontdubbelen in een vlees- en veggie maaltijd. 

De grote truc? Maak maaltijden waar je ofwel op het laatste moment vlees aan toevoegt voor het carnivore deel van het gezin, of waarbij je componenten aanbiedt die ze zelf moeten combineren. De uitdaging is om steeds uit te komen op een gebalanceerde maaltijd, met voldoende eiwitten, koolhydraten en vezels. Want de vegetarische dochter is dan ook nog eens atlete, dus met een eiwitarme wortelburger komen we er niet … 

Anyway, hier volgen 4 beproefde topmaaltijden!

Chili con/sin carne met rijst 

Nodig: 2 kookpotten en een pan

Extra tijd voor de veggie portie: geen

Maak de tomatensaus met veel rode bonen, en bak het gehakt rul. Kook de rijst. Schep de veggie portie eerst uit en voeg dan pas het gehakt bij de saus. Door de rode bonen is er geen extra vleesvervanger nodig voor de veggie portie. Dit is onze favoriete kampeermaaltijd, hartig en voedzaam. 

Pizza

Nodig: silicone bakmatjes/bakpapier en een oven

Extra tijd voor de veggie portie: geen 

Maak deeg of koop kant-en-klare bodems. Bestrijk met passata. Snij alle andere ingrediënten fijn en zet  klaar in potjes: mozzarella, tomaat, paprika, ajuin, ham, salami, prosciutto, rucola, champignons, olijven … Laat iedereen zijn eigen pizza beleggen en kruid af met oregano, peper, zout en olijfolie. Bak af in de oven. Er zijn massa’s megalekkere veggie combinaties! Voor extra eiwit doen we er halverwege de baktijd een eitje op. 

Wok met kip of tofu

Nodig: 1 wok + een pan

Extra tijd voor de veggie portie: 5 minuten

Wok eerst harde groenten zoals ajuin, paprika en wortel. Eens die wat gegaard zijn, voeg je de zachtere groenten toe, zoals sojascheuten, peultjes, courgette en spinazie. Kruid naar smaak met sojasaus, chilipeper, look …. Voor de veggie portie snij je tofu in blokjes en marineer je met sojasaus. Doe de groenten uit de wok in een kom en zet even opzij. Doe de kip in de hete wok en bak intussen de tofu in een pan. Als die gaar zijn, kan je daar de groenten over verdelen en de boel serveren met rijst of noedels. De veggie versie is zó lekker dat we intussen de kip hebben laten vallen en allemaal tofu eten. 

Duo of trio van salades

Nodig: 2 kommen en een hoop ingrediënten, maar je maakt het zo moeilijk of simpel als je zelf wil. 

Extra tijd voor de veggie portie: de helft van de tijd, maar de bedoeling is wel dat ook de carnivoren eens proeven!

Een goede, volledige maaltijdsalade is goud waard. Maar er is er altijd eentje bij aan tafel die geen komkommer lust (de papa), die walgt van ansjovis (ikke), of die dus niks van vlees eet. Je kan werken in buffetvorm en iedereen zelf laten scheppen, maar bij de zoon resulteert dat nogal snel in een bord van tomaat, erwtjes uit blik, salamiblokjes en ketchup (urggh…). Dus zijn we uitgekomen op een maaltijd van twee salades. 

Een cesar salad met kip bijvoorbeeld, plus een salade met vijgen en mozzarella. Of een salade met croutons, Parmezaanschilfers en spekjes + een pastasalade met geroosterde groenten, feta en kikkererwten. Als ik tijd heb, voeg ik er vaak een experiment aan toe: een specialleke van Ottolenghi of Jamie Oliver (deze week was dat een rucola-dadelsalade met een dressing van granaatappelmelasse, lekker!), of een eigen uitvinding met een overschot aan courgettes uit de moestuin (die moet ik dan meestal wel zelf opeten; ik zit helaas nog niet op het niveau van Mme Zsazsa ..). 

Met een beetje creativiteit is het dus goed te doen om een extra veggie maaltijd te voorzien. Het grote voordeel is dat mijn carnivoren ook vaak proeven, en de successen komen dan op mijn mentale lijst van “goedgekeurde-veggie-maaltijden-die-iedereen-lust”. Twee keer per week is er dan ook helemaal geen vlees te vinden op tafel. 

De keuzes van tieners doen je als ouder af en toe eens in het haar krabben, maar bieden ook kansen en nieuwe (gastronomische) ontdekkingen! Herinner me daar maar aan als ze besluiten om in het buitenland te gaan studeren, of met een veganistisch liefje afkomen. ;-)