Symptomen
Hevig menstrueel bloedverlies (HMB) is een veelvoorkomend gynaecologisch probleem.
Hoe herken je het?
- Korte cyclus (minder dan 21 dagen)
- Langdurige menstruatie (meer dan 7 dagen)
- Hevige menstruatiepijn
- Veel bloedverlies (driekwart longdrinkglas of meer)
- Verlies van grotere stolsels
Vrouwen met HMB hebben vaak meerdere menstruatieproducten tegelijk nodig om doorlekken te voorkomen en moeten tampons en maandverband soms om de 1-2 uur verwisselen.
Vermoeidheid door ijzertekort (bloedarmoede) is een veelvoorkomende lichamelijke klacht.
De lichamelijke, psychische en sociale impact is groot
HMB is een aandoening die nogal wat impact heeft. In een Nederlands onderzoek werden 1.004 vrouwen ondervraagd. Daaruit blijkt dat HMB een negatieve invloed heeft op hun emotioneel welbevinden (61%), op hun lichamelijk welbevinden (60%), op hun seksleven (56%), op hun vrijetijdsbesteding (50%) en op hun zelfvertrouwen (50%).
Van de ondervraagde vrouwen zegt 62% trainingen of sportactiviteiten af; 38% cancelt activiteiten buitenshuis zoals etentjes. En maar liefst 4 op de 10 vrouwen meldt zich ziek op het werk, gemiddeld 1,7 dagen per jaar.
De cijfers liegen er niet om:
- 37% heeft elke menstruatie hoofdpijn
- 35% voelt zich prikkelbaar of humeurig
- 33% heeft elke cyclus hevige buikkrampen
- 85% is extreem vermoeid, al dan niet door ijzertekort
- 40% voelt zich depressief door HMB
Gelukkig geeft ruim driekwart van de ondervraagde vrouwen aan dit onderwerp te kunnen bespreken met vriendinnen. Dat lijkt positief, maar anderzijds wil dat zeggen dat bijna een kwart dat niet durft. In de top 5 van mensen met wie HMB besproken wordt: de vrouwelijke huisarts (78%), vriendin (76%), moeder (68%), vrouwelijke verpleegkundige (67%) en partner (67%).
Medische hulp
Te weinig vrouwen beseffen dat HMB een medisch erkende aandoening is. Daardoor wachten ze tot het echt niet langer kan voor dat ze medische hulp inroepen en lopen ze er jarenlang mee rond.
HMB wordt vaak veroorzaakt door hormonale veranderingen in de premenopauze, maar het komt ook voor op andere leeftijden. Zo kunnen jonge meisjes er last van hebben, omdat ook hun hormoonhuishouding onderhevig is aan veranderingen. Als je zelf hevige menstruaties hebt of had is de kans groot dat je dochter er ook mee te maken krijgt. En dat is meteen ook vaak een reden waarom vrouwen niet naar de dokter stappen: omdat moeder en misschien grootmoeder ook menstruatieproblemen hebben of hadden lijkt dat een normale zaak te zijn.
Typisch voor HMB in de premenopauze is dat de klachten langzaam verergeren, waardoor je er als het ware in meegroeit. De gedachte dat het ‘volgende maand vast beter gaat’, houdt lang stand. Maar zodra je agenda rondom de menstruatie gepland moet worden is dat ‘code rood’ en dan is het hoogtijd om een arts te consulteren.
Bovendien kunnen er ook andere aandoeningen aan de grondslag liggen van HMB. Denk maar aan stollingsstoornissen, endometriose, adenomyose, PCOS gynaecologische kanker … Om gezondheidsrisico’s uit te sluiten is het daarom belangrijk om medisch onderzoek te laten doen.
Veel vrouwen denken dat ‘menstruatieproblemen er nu eenmaal bij horen’, waardoor de stap naar de huisarts of de gynaecoloog niet altijd snel wordt gezet. Ze blijken niet te weten dat HMB een medisch erkende aandoening is én weten niet dat er meerdere eenvoudige behandelopties zijn. Zo kunnen hormoontherapie of minimaal invasieve chirurgische ingrepen een oplossing bieden.
Heb je zelf last van HMB? Ga dan eens langs bij je huisarts of gynaecoloog om uit te sluiten of er andere gezondheidsproblemen aan de grondslag liggen en/of om een eventuele behandeling op te starten.
Meer informatie vind je hier.