depressieve tiener

Wanneer moet je (psychologische) hulp zoeken voor je tiener?

15/09/2023

Wanneer is het verdriet bij tieners zo groot dat ze misschien depressief zijn? Wanneer zijn ze zo onzeker dat het gevaarlijk kan worden? Wanneer … moet je hulp zoeken? 

Elke tiener is uniek en heeft zijn eigen handleiding. Daarom is het heel belangrijk om vooral je buikgevoel als ouder te volgen. Als je zelf het gevoel hebt dat er iets niet pluis is, laat je niet tegenhouden, probeer te praten met je tiener en win advies in.

Naast jouw intuïtie zijn er wel een aantal typische signalen waar je op kunt letten:

  • Je kind presteert plots veel minder goed op school, laat plots hobby’s vallen of gedraagt zich/presteert bij zijn buitenschoolse activiteiten anders dan normaal.
  • Het valt jou, of anderen, op dat je tiener zich anders gedraagt. Hij is niet af en toe boos of gefrustreerd of verdrietig, maar voortdurend, de hele dag door. Emoties kunnen alle kanten op gaan, maar het is natuurlijk niet oé als er geen momenten van geluk zijn. 
  • Je kind wil plots minder of helemaal niet meer met vriendinnen afspreken. 
  • Je merkt veranderingen op in het eet- of slaappatroon van je tiener. 

Soms zegt een tiener letterlijk dat hij zich slecht voelt. Misschien zelfs dat hij er niet meer wil zijn. Ga dan zéker het gesprek aan. Misschien ben je wel bang dat je je kind op ideeën brengt. Dat is echt niet zo. ‘Ik wil er niet meer zijn’ betekent misschien ‘Ik vind het allemaal te veel en ik zie op dit moment geen oplossing’ of ‘Ik zou er even niet meer willen zijn, zodat ik die lastige gevoelens niet meer moet voelen’. Het is dan vooral heel fijn als iemand dat ziet, ruimte maakt om erover te spreken en je kan ondersteunen en helpen. Wanneer praten moeilijk lukt, of je kind heeft concrete zelfmoordgedachten, of je maakt je in het algemeen zorgen, aarzel dan niet om hulp in te schakelen. 

Heb je als ouder een vermoeden dat je kind aan zelfmoord denkt of weet je het zeker? Je vindt heel wat hulp en tips op deze website

Ouders komen van Mars

Meer lezen?

 

Geen tropenjaren meer, geen 'team no sleep' meer, geen peuterpuberteit of babysits meer... Heerlijk, een zelfstandig kind in huis dat je niet constant moet entertainen, met wie je interessante gesprekken kan voeren en volwassenere dingen mee kan doen ... Helaas! Krijg je gepresenteerd: een heerlijk kopje kakelverse hormonen. Met een werkelijk unieke blend: de TIENER.

In het boek Ouders komen van Mars gaat Evelien Kayaert op zoek naar antwoorden op onbegrijpelijke gedragingen of uitspraken van tieners. Daarvoor wordt ze bijgestaan door expert Anky De Frangh, klinisch psychologe, gedragstherapeute en gespecialiseerd in het helpen van ouders bij het omgaan met het gedrag en de emoties van hun kinderen.

Meer info vind je hier.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes