mama helpt kindjes met huiswerk

Wat als je tiener toch weer met een onvoldoende thuiskomt, hoewel je hem probeert te motiveren?

28/03/2023

Bij sommige ouders is het dagelijkse kost: de tiener komt, weer, met een onvoldoende thuis. Na uren bijles, samen huiswerk maken en zeuren, heel veel zeuren, lukt het maar niet om hem gemotiveerd te krijgen. Een paar tips om hier zo goed mogelijk mee om te gaan.

Het is altijd maar schipperen, tussen loslaten en vasthouden. Laten we onze tiener tegen de muur botsen, en bijvoorbeeld bij slechte resultaten zijn jaar overdoen? Of proberen we de brokken tijdig te lijmen door over ons kind te helikopteren?

Onthoud: we kunnen onze tieners niet dwingen. Een puber die echt totaal niet gemotiveerd is, is gewoon zeer moeilijk wel gemotiveerd te krijgen.

DON'T: Heel boos of verwijtend reageren

Reacties zoals ‘als het zo zit, mag je de komende maand niet meer naar buiten, tot je punten beter zijn’, hebben doorgaans weinig effect. Het zal in ieder geval de intrinsieke motivatie van je kind niet vergroten.

Je gaat er dan ook meteen van uit dat je tiener zijn best niet heeft gedaan en het zonder extra hulp vanzelf beter kan doen. Dat klopt helaas niet altijd.

DO: Begrip en verbinding kunnen wonderen doen.

Leef in eerste instantie mee met je kind. Ze balen meestal zelf ook wel van die slechte toets en weten dat jij daar niet echt happy van wordt. Dat hoeven ze niet nog eens te horen.

Bespreek het open, op een rustig moment, met je kind. Als je meteen een serieus gesprek probeert aan te gaan, vlak nadat je kind met zijn slechte punten is thuisgekomen, kan een conversatie hierover heel snel escaleren, zeker wanneer je zelf niet rustig bent.

Wacht even als dat nodig is, desnoods een paar dagen, en geef dan aan: ‘Ik zou het graag nog even over je rapport hebben. Ik zag dat je zelf ook wel teleurgesteld was over je punten. Ik vind dat wel jammer voor jou. Zullen we samen kijken wat moeilijk loopt?’

Is je tiener zelf teleurgesteld? Had hij keihard zijn best gedaan maar is het resultaat ondanks al het werk slecht? Of misschien zegt hij zelf wel: ‘Ik had misschien toch wat harder kunnen werken.’  Dat is voor jou het ideale moment om te vragen: ‘Hoe komt het dat het niet lukt? Ben je misschien veel aan het piekeren of is het gewoon moeilijk? Wat heb je nodig? Kan ik helpen?’

Focus niet te veel op het eindresultaat maar vooral op de inzet van je kind. Houd er ook rekening mee dat het ene kind zonder moeite tien op tien haalt terwijl een ander heel hard moet werken voor een zes. Punten zeggen niet alles, integendeel. Door hard te knokken zes op tien halen kan waardevoller zijn dan met de vingers in de neus tien op tien halen. Doorzetten, volhouden en blijven proberen zijn ontzettend waardevolle kwaliteiten als je het mij vraagt.

Meer lezen?

Ouders komen van Mars

Geen tropenjaren meer, geen 'team no sleep' meer, geen peuterpuberteit of babysits meer... Heerlijk, een zelfstandig kind in huis dat je niet constant moet entertainen, met wie je interessante gesprekken kan voeren en volwassenere dingen mee kan doen ...

Helaas! Krijg je gepresenteerd: een heerlijk kopje kakelverse hormonen. Met een werkelijk unieke blend: de TIENER.

In het boek Ouders komen van Mars gaat Evelien Kayaert op zoek naar antwoorden op onbegrijpelijke gedragingen of uitspraken van tieners. Daarvoor wordt ze bijgestaan door expert Anky De Frangh, klinisch psychologe, gedragstherapeute en gespecialiseerd in het helpen van ouders bij het omgaan met het gedrag en de emoties van hun kinderen.

Meer info vind je hier.