recycleren

Wij waren altijd een gezin met weinig afval ... tot de kinderen tieners werden

17/03/2023

Bewust en verpakkingvrij kopen, goed sorteren, herstellen en hergebruiken. Dat is iets waar wij als gezin al jaren naar streven. Maar nu de kinderen in de tienerfase zitten, wordt dat plots een pak moeilijker … 

De tienermeiden lusten graag druiven. Lekker, gezond, dus in principe geen bezwaar. Maar die druiven komen in plastic vlootjes, en de tieners verbruiken er 2 à 3 per week. Ik gebruik een deel van de vlootjes om groentezaden in voor te zaaien, de rest gaat in de PMD-zak. ’t Is te zeggen: ik vind ze leeg in de frigo en zit de tieners dan dagen aan een stuk achter de veren om die in de juiste vuilnisbak te steken ;)

De dagen van de maand: als tienermeisje is dat zeker in het begin serieus aanpassen. Ze moeten zich comfortabel voelen en uitzoeken wat best bij hen past. Als dat (plastic) maandverband is, dan is dat maar zo. Een alternatief is ‘period underwear’, en dat is waard om getest te worden. Ze staan ervoor open en het blijkt handig bij het sporten. Dat is toch weer wat afval minder! 

Zeepjes, lotions, deodoranten: de één wil het geurig, de ander plantaardig en ze willen vooral elk hun eigen setje. Begrijpelijk: privacy en identiteit en zo.  De zero waste badkamer is dus veranderd in een flesjesboetiek. Mama’s zelfgemaakte deo ziet er ‘raar’ uit en is duidelijk niet conform de tienernorm. 

Nog een tienernorm is blijkbaar dat het enige ‘normale’ mondmasker een wegwerp chirurgisch mondmasker is. Erger nog: een zelfgemaakt mondmasker blijkt reden tot commentaar. Uiteraard verkiezen de tieners dus ‘normale’ mondmaskers voor in de boekentas … en uiteindelijk in de vuilnisbak. Gelukkig zijn we daar weer vanaf. 

Wél een succes: vintage en tweedehands kledij, regelmatig vegetarisch koken (vleesverpakking is een grote fractie van ons restafval) en het sorteren van keukenafval. Zo worden de pompoenpitten vlijtig schoongemaakt voor de hamster, en gaan bladafval en schilletjes naar de konijnen. Dikke konijnen, magere vuilnisbak.  

 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes