Tienermeisje studeert of maakt huiswerk aan bureau

Zo boost je de concentratie van je student + DOWNLOAD onze handige examenplanner

20/05/2025

Ze staat voor de deur, die zalige tijd … De zomer? Ja, maar eerst die andere ‘heerlijke’ periode: de examentijd! Dat studeren is niet altijd even evident of efficiënt. We geven je wat tips om de concentratie bij je tiener op te krikken. En voor een effciënte studieplanning: enter onze handige examenplanner.

Studeren. Zucht.

Blokken. Zucht.

Examens afleggen. Zucht. Zucht. Zucht.

Operatie ‘concentratie(boost)’

blokken

Geconcentreerd blijven, efficiënt leren, focussen op de leerstof … een hele opgave.

Hoe kan je je tiener helpen? En het makkelijker maken om de concentratie tijdens het studeren voor en in de examenperiode te behouden?

Enkele tips voor een geconcentreerde student:

Plannen is key

  1. Stel een planning op … en doe dat (samen) nog voor de examens beginnen. Dat mag gerust offline. Niet alles moet digitaal zijn. Maak een duidelijk zichtbare planning die je kan ophangen. En waarop je dingen kan schrappen – da’s motiverend! Download en gebruik onze studieplanner bijvoorbeeld (die vind je onderaan dit artikel).
  2. Stel een realistisch doel. Help je tiener om de leerstof op te delen in kleinere, behapbare stukken. “Vandaag doe je hoofdstuk 2 tot 4” klinkt beter dan “Studeer alles over de Belgische onafhankelijkheid”. Klein = haalbaar.

 

Brainfood (no to the sugar rush)

  1. Geef gezonde snacks. Kies voor voeding die energie geleidelijk afgeeft. Denk aan fruit, noten, eiwitrijke dingen (yoghurt, eieren) … Helaas voor je tiener, geen chips- of snoepfeest en zeker geen energiedrankjes.
  2. Vermijd een suikerdip of -crash. Dat wil zeggen: geen suikerrijke of zware maaltijden voor het studeren. Die kunnen leiden tot een energiedip en ook een stevige crash van de concentratie. Chocolade geeft even vleugels, daarna zak je ineen als een pudding.
  3. Water is brandstof voor het brein. Zelfs lichte uitdroging vermindert het concentratievermogen. Kom maar op met die drinkfles! Klinkt ‘gewoon water’ te saai voor je tiener? Geef het eventueel een smaakje door er muntblaadjes of fruit aan toe te voegen.

TIP: extra vitamineboost voor je student

Examenstress is natuurlijk wel normaal. Maar het is belangrijk om die goed onder controle te houden, zodat je tiener de te studeren materie gefocust kan blijven verwerken. En zodat de slaap of weerstand er niet onder lijdt.

MetaStudent

MetaStudent® is een goede bondgenoot tijdens het studeren. Het is een voedingssupplement met een complete formule, een 4-in-1 ondersteuning specifiek voor studenten. Eén tablet ’s ochtends en eentje ’s middags om doorheen de hele dag effect te hebben.

Het bevat 9 vitamines en 5 mineralen die ondersteunend zijn:

  • Voldoende energie dankzij vitamine B1, B2, B3, B5, B6 en B12.
  • Vitaliteit dankzij folaat, magnesium, B6, B12 en Guarana-extract.
  • Ondersteuning van het geheugen dankzij jodium, zink, Camellia sinensis, Panax ginseng en Ginkgo bilobo-extract.
  • Ondersteuning tijdens stressmomenten dankzij folaat.
  • Ondersteuning van de weerstand dankzij vitamine D, zink, vitamine C en Selenium.

 

Ritme is de ruggengraat

  1. Studeren = starten op een vast tijdstip. Een vast studieritme helpt je tiener om de hersenen mentaal voor te bereiden. Ideaal moment om te starten: in de ochtend of vroege namiddag.
  2. Prima Pomodoro! De Pomodoro-techniek is een aanrader. Die zegt: 25 minuten gefocust werken, 5 minuten pauze. En na vier sessies las je een langere pauze in van 20-30 minuten. Het helpt je tiener om mentale vermoeidheid te voorkomen.
  3. Trop is te veel … en zorgt voor hersenmoeheid. Te lang blijven doorstuderen is contraproductief. Het gaat om kwaliteit, niet (alleen) om kwantiteit. Meer dan 2 uur non-stop blokken is als 5 uur op TikTok scrollen: je onthoudt eigenlijk … niet al te veel meer #verzadiging.

 

De heilige studeerplek

  1. Ga voor een rustige en opgeruimde studieplek. Een bureau vol rommel = een hoofd vol chaos. Zorg voor een plek met zo min mogelijk afleiding. Jep, lieve tiener, dat wil zeggen dat er geen smartphone in de buurt is tenzij die strikt nodig is voor schoolwerk – niet vaak dus ;-).
  2. Let there be light. Daglicht is ideaal om te studeren. Wordt het donker, ga dan voor een goede bureaulamp. Geen sfeerlampje à la ‘Netflix en chill’. Fel licht zorgt voor wakkere hersenen. Vampiers floreren in het donker, tienerhersenen niet.
  3. Wees zuinig met (achtergrond)geluid. Filmpjes of harde muziek zijn een no go. Voor sommige tieners kunnen rustige instrumentale nummers of witte ruis wel helpen.

 

De ouder ‘sidekick’ raad

  1. Motiveer, motiveer. Een complimentje of positieve feedback geven? Doen, dat werkt motiverend. Laat je studerende tiener regelmatig weten dat je de inspanningen apprecieert. Goed bezig, komaan!
  2. Bewegen maar. Een pauze? Laat je tiener wat bewegen. Een wandelingetje, wat stretchoefeningen of een handstand … het verbetert doorbloeding en de mentale helderheid. En doe gerust mee. Mooi meegenomen: je tiener wordt goedgezind van het lachen wanneer jij je tenen probeert te raken.
  3. Slaap, tiener, slaap. Tieners hebben 8 tot 10 uur slaap nodig per nacht – al zullen ze dat zelf ten zeerste ontkennen. Geen schermen in bed trouwens.

 

MetaStudent® is beschikbaar in de (online) apotheek. Boost your focus, boost your beats. Een leuk extraatje: met de actie van MetaStudent® in de apotheek maak jij – of misschien beter je student – tot 31 juli 2025 kans om een JBL bluetooth speaker te winnen! Ideaal voor toffe beats op een feestje, bbq, kampeertrip na die examenperiode. Check de QR-code op de sticker op de verpakking. Surf voor meer info over de actie naar MetaStudent®.

 

Voorbereiding is alles: DOWNLOAD onze handige examenplanner

Weekplanner examens juni 2025 klein
Maandplanner examens juni 2025_klein

 

 

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Metagenics. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.