5231fi.jpg

Mijn baby: Wat als je baby last heeft van melkkorstjes?

9/06/2022

Sommige baby’s hebben last van gele schilfers op de hoofdhuid, ook wel melkkorstjes genaamd. Maar wat is de oorzaak daarvan precies, en wat kan je eraan doen?

Wat is het?

Deze uitslag wordt in de volksmond ‘melkkorstjes’ genoemd. Medische benaming: juveniele (ontstaan op jonge leeftijd) seborreïsche dermatitis. Dit zijn vette, gele schilfers die je kan terugvinden op de hoofdhuid (onder het haar) van je baby, op zijn voorhoofd en in zijn wenkbrauwen. Vaak is de huid onder de schilfers felrood. Meestal verschijnen de korstjes een 4tal weken na de geboorte van je baby.

Oorzaak?

Aan de basis van deze uitslag zou een overmaat aan huidsmeer, sebum, liggen, waarin een bepaalde gist groeit. Ook hormonale schommelingen na de geboorte zouden er iets mee te maken hebben.

Wat kan je eraan doen?

In tegenstelling tot eczeem op allergische basis, jeuken de korstjes gelukkig weinig of niet. Ze verdwijnen meestal zonder behandeling, maar bepaalde shampoos en crèmes die schimmelwerende middelen bevatten, zoals Nizoral, kunnen wel helpen!

Mijn baby

Meer lezen?

Binnenkort komt ons boek ‘Mijn Baby’ uit, waarin je meer kan lezen over de ontwikkeling en verzorging van je baby, typische kwaaltjes, … Kortom, alles wat je moet weten over je baby!

Je vindt alle info hier terug.