mama met baby op de arm die naar haar kijkt

Vanaf wanneer herkennen baby’s hun naam?

2/04/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Het moment dat je kindje duidelijk zijn of haar naam herkent, is een van die heerlijke mijlenpalen. Misschien meer voor jullie, mama en papa, dan voor je baby. Vanaf wanneer herkent een baby zijn naam eigenlijk?

Tijdens het eerste levensjaar bereiken kindjes de ene mijlpaal na de andere. Een van de spannendste is het herkennen van en reageren op de eigen naam. Heerlijk toch als je baby duidelijk reageert als je zijn of haar naam zegt.

De meeste baby's herkennen hun naam tussen 4 en 9 maanden oud. Als je baby die vaardigheid onder de knie heeft, zal je merken dat hij of zij je consequent aankijkt of op een andere manier reageert als je hem of haar roept.

Ouders zullen waarschijnlijk al eerder andere taalgerelateerde mijlpalen zien. Volgens de American Speech-Language-Hearing Association (ASLHA) merkt je baby rond de 4 tot 6 maanden bijvoorbeeld veranderingen in je toon als je tegen hem praat. En ergens na 7 maanden begint je baby te kijken waar verschillende geluiden vandaan komen.

Maar staar je niet volledig blind op de tijdstippen voor die ‘naammijlpaal’. Baby’s ontwikkelen op hun eigen tempo en ze leren verschillende taalvaardigheden op verschillende tijdstippen.

Hoe help je je baby zijn naam te (leren) herkennen?

Veel ouders kijken reikhalzend uit naar de dag dat hun baby zijn of haar naam herkent. Je kan je kindje wel wat op weg helpen daarvoor.

  1. Herhaal de naam van je baby vaak in alledaagse gesprekken en kijk hem of haar aan wanneer je dat doet. Zo raakt hij vertrouwd met het geluid.
  2. Praat tegen je baby. Ook al begrijpt je kleintje niet wat je zegt, door tegen hem te praten en je toon te veranderen leert hij communiceren.
  3. Vertel wat je doet. Heb je weleens dingen aan je baby uitgelegd? Dat vertellen is juist goed voor zijn ontwikkeling. Zelfs als het gaat over alledaagse taken, zoals een luier verschonen of een kind in een autostoeltje zetten.
  4. Voorlezen en zingen stelt je baby bloot aan een uitgebreide woordenschat.
  5. Werk aan expressieve taalvaardigheden. Om receptieve taalvaardigheden (zoals naamherkenning) onder de knie te krijgen, moet je baby ook expressieve taalvaardigheden oefenen. In wezen betekent het dat elk kirrend, brabbelend, lachend geluid (en zelfs die tranen) niet alleen schattig zijn, maar ook de bouwstenen zijn van de taalvaardigheden van je baby.

 

Bron: parents.com

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes