7722fi.jpg

Hoe zoek je kinderopvang: tips én een handige crèchetool

27/10/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Je bent zwanger. Vreugde en leuke spanning! Maar tegelijk zoveel te regelen. Kinderopvang bijvoorbeeld. Je kindje is nog maar een pindanoot groot en je moet al kijken waar je het gaat achterlaten. Bizar, maar zo is het. En dat is nog niet eens zo'n makkelijke opdracht ... Help! Hoe begin je aan de zoektocht naar een geschikte opvang? Enkele nuttige tips en weetjes.

Wanneer begin je te zoeken?

Wel … nu. Start echt zo vroeg mogelijk je zoektocht naar een opvangplek voor je baby of peuter. Op sommige plaatsen zijn er wachtlijsten. Dus net zwanger? Al lijkt het moment dat je het nodig hebt ver weg, begin meteen kinderopvang te zoeken.

Zoek een erkende kinderopvang

Kinderopvangplaatsen zijn erkend door Kind & Gezin (Vlaanderen) of ONE (Wallonië en Franstalig Brussel). Daarvoor moeten ze voldoen aan enkele strikte voorwaarden op het vlak van veiligheid, hygiëne, bekwaamheid personeel …  – maar logisch, je vertrouwt ze je hartendief een hele dag toe. En ze moeten minstens 4 dagen per week en 7 uur per dag open zijn. Een niet-erkende opvangplaats? Die is niet wettig!

Grosso modo kan je een onderscheid maken tussen 2 soorten opvang.

  1. Groepsopvang: beter gekend als de crèche. Er zijn meerdere kinderbegeleiders die de kindje opvangen (max. 9 kindjes per begeleider). Het is een groter opvang met leefgroepjes van max. 18 kindjes, meestal in een apart gebouw. Een groepsopvang moet een vergunning hebben van Kind & Gezin of ONE.
  2. Gezinsopvang: beter gekend als de onthaalouder. Deze vorm van opvang is kleinschaliger, met meestal 1 onthaalouder die de kindjes opvangt. Dat mogen er maximaal 8 zijn, maar gemiddeld zijn het er een viertal. De opvang gebeurt meestal in de eigen woning van de onthaalouder. Ook een onthaalouder moet een vergunning hebben van Kind & Gezin of ONE.

En wat kost dat?

Een belangrijke vraag toch. De prijs die je betaalt voor de opvang van je kindje hangt af van de plek waar het heen gaat. Jep, er zijn verschillen.

De meeste kinderopvangplaasten werken met het systeem van inkomenstarief: je betaal een prijs op basis van je inkomen en gezinssamenstelling. Dat ligt ongeveer tussen 5 en 29 euro per dag. Die opvangen zijn meestal gesusidieerd door Kind & Gezin of ONE.

Er zijn ook opvangplekken die zelf een prijs bepalen en dan betaal je een vast bedrag per dag of maand. Dat ligt ongeveer tussen 28 en 32 euro per dag. Deze kinderopvangen krijgen geen subsidies.

Goed om weten: je kan de kosten van de kinderopvang inbrengen bij de belastingen. Een erkende (gesubisidieerde) opvangplaats bezorgt je daarvoor de nodige attesten die je kan toevoegen aan je belastingsaangifte.

En nog meer goed nieuws. Het Groeipakket voorziet ook nog een extra toeslag om je financieel een duwtje in de rug te geven. Zo is er de kinderopvangtoeslag. Je uitbetaler van het Groeipakket voorziet maandelijks een toeslag als je mini naar de kinderopvang gaat. Voor een volledige opvangdag krijg je 3,50 euro per kind. Gaat je kindje maar een halve dag naar de opvang, dan krijg je de helft van dit bedrag.

Tips bij zoektocht naar kinderopvang

Oké, je hebt alle nodige info over de kostprijs en het moment waarop je begint te  zoeken. Maar hoe start je de zoektocht? Waarmee houd je het best rekening?

1. Locatie is alles!

Nadenken over de locatie is belangrijk. Een opvang dicht bij huis? Of eentje die op de weg naar het werk ligt? Dicht bij oma en opa, die je kindje misschien soms ophalen? Bekijk wat voor jou het handigst is.

Een superhandige tool om een opvang te zoeken is Kidly. Je voert gewoon je postcode in en je krijgt een overzicht van de vergunde opvangplaatsen in jouw buurt. Liever in de buurt van je werk, familie … kan dus ook. De tool geeft alle kinderopvangmogelijkheden over heel België weer. En je kan via Kidly meteen contact opnemen.

Je kan je zoektocht verfijnen met een aantal filters, zoals het type opvang, de prijs … En van elke crèche of onthaalouder krijg je alle nodige informatie te zien (adres, contactgegevens, taal, capaciteit …). Sommige opvangplekken hebben zelfs een persoonlijk pagina met sfeerfoto’s.

 

2. Voordelen afwegen

Een crèche of toch liever de kleinschaligere gezinsopvang? Beiden hebben voordelen. Kijk even welke aspecten jou het meest aanspreken.

Crèche (groepsopvang)

  • Kindjes van dezelfde leeftijd zitten in eenzelfde groepje.
  • Er is vaak ondersteunend personeel of een staf aanwezig.
  • Als een kinderbegeleider afwezig is, is er vervanging voorzien.

Onthaalhouder (gezinsopvang)

  • Je kindje komt terecht in een huiselijke(re) sfeer.
  • Er zijn minder kindjes aanwezig.
  • Er is een vaste persoon die je kindje opvangt, wat vertrouwder kan zijn.

 

3. Ga op bezoek

Kan je kiezen uit meerder opvangplekken? Ga op voorhand op bezoek en kijk hoe het eraan toegaat. Proef de sfeer, check of de manier van werken past bij jouw ideeën en waarden, stel vragen, praat met begeleiders … Je krijgt een beter beeld van en gevoel bij de plaats waar je kindje terechtkomt. En je voelt of het klikt met de kinderbegeleiders.

 

4. Vergunning?

Een absolute must: check of de kinderopvang een vergunning heeft. Dan weet je dat de opvang voldoet aan alle kwaliteitsvoorwaarden. Zonder die vergunning mag een opvang geen kindjes opvangen. En je krijgt ook geen fiscaal attest voor de kosten.

Wat met een ziek kindje?

En als je kindje ziek is? Dan mag het niet naar de kinderopvang en jij kan niet altijd verlof voorzien. Help!

Er is hulp, gelukkig. In het beste geval kan je rekenen op de gouden handen van lieve grootouders. Maar wist je dat heel wat ziekenfondsen in hun basispakket opvang voorzien voor zieke kinderen? Check het zeker eens bij jouw mutualiteit. Sommige kinderopvangplaatsen zorgen ook voor thuisopvang voor kleine ziekjes. Check eventueel eens bij OCMW of je gemeente, die hebben mogelijk ook zo’n opvangdienst.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Parentia, uitbetaler van het Groeipakket. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Parentia disclaimer