7817fi.jpg

Flesjesgids: waarop let je als je kunstvoeding geeft?

13/12/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Geef je je baby flesjes of wil je stilaan overschakelen? Dan zit je misschien met vragen over welke melk je het best kan geven. Of over het bewaren van kunstvoeding, mag dat? Say no more: alle belangrijke info en weetjes over kunstvoeding op een rijtje.

Welke soorten kunstvoeding?

Flesvoeding wordt gemaakt op basis van koe, soja- of geitenmelk. De melk wordt natuurlijk aangepast aan de behoeften van een baby’tje én aan de wettelijke Belgische en Europese normen. Dus daar hoef je je geen zorgen over te maken: flesvoeding is perfect veilig en goed voor je kindje.

Vraag gerust raad aan je kinder- of huisarts over welke melkvoeding je je kindje het best laat drinken.

Baby’s geef je tot 12 à 18 maanden een aangepaste melkvoeding.

 1. Startvoeding of eersteleeftijdsmelk: die geef je vanaf de geboorte tot 6 maanden. Deze melk is licht verteerbaar.
 2. Opvolgvoeding of tweedeleeftijdsmelk: die geef je aan een baby vanaf 6 maanden tot ongeveer 12 maanden, zoals NAN Optipro 2 of NAN Evolia 2. Wel in combinatie met vaste voeding. Opvolgmelk is speciaal aangepast aan de noden van een oudere baby, die al een hoop nodige voedingstoffen krijgt via de vaste voeding – en er ook een hoop in het rond strooit ;-). Een goed advies: schakel niet over van start- naar opvolgmelk op hetzelfde moment van de eerste hapjes vaste voeding.
 3. Groeimelk: tussen de leeftijd van 12 tot 18 maanden (tot 3 jaar) kan je overschakelen op groeimelk.

 

Waar koop je start- en opvolgvoeding?

Start- en opvolgmelk vind je bij de apotheker. Sommige supermarkten bieden deze ook aan.

Plantaardige kunstvoeding, kan dat?

Flesvoeding op basis van soja is pas geschikt vanaf de leeftijd van 12 maanden. Dan zit je dus al bij een groeimelk.

Gewone sojadrankjes geef je nooit aan een baby. Die zijn helemaal niet aangepast aan de behoeftes van zo’n klein kindje. Ook granendrank of notendrank zijn geen melkproducten voor een baby.

Zo maak je een flesje

Om te beginnen ga je zo hygiënisch mogelijk te werk. Was zeker je handen voor je een flesje bereidt. Het immuunsysteem van baby’s staat nog lang niet op punt en ze zijn dus heel erg vatbaar voor infecties.

De gouden regel: maak een fles klaar net voor je ze geeft aan je baby. Zuigelingenvoeding laten staan in het flesje na het voedingsmoment is een regelrechte uitnodiging sturen naar bacteriën. 

Dit heb je nodig:

 • 6 tot 7 flessen met spenen.
 • Een flessen- en spenenborstel om de flesjes proper te maken.
 • Een flessenwarmer, al kan je het water (zonder poeder) ook opwarmen in de microgolfoven of au bain-marie (in een warmwaterbad).
 • Een sterilisator, om de flesjes zeker voor het eerste gebruik te steriliseren. Je kan dat ook wel doen in een kookpot of snelkookpan.

 

Kunstvoeding bereiden:

Warm het waterop en voegt nadien het melkpoeder toe.

 1. Giet het nodige water in een proper flesje.
 2. Voeg het juiste aantal afgestreken maatschepjes poeder toe.
 3. Sluit de fles af, zonder de speen.
 4. Schud de fles goed tot al het poeder opgelost is.
 5. Let erop dat je geen lucht in de fles krijgt – krampjesalarm !
 6. Zet de ring met de speen op de fles, maar zonder de speen aan te raken.
 7. Even voelen op de binnenkant van je pols of de melk niet te warm is.

 

Hoeveel schepjes poeder?

De richtlijn is: 1 afgestreken maatschepje poeder per 30 milliliter water. Gebruik ook enkel het schepje dat hoort bij het melkpoeder dat je gebruikt.

Don’ts:

 • Druk het poeder niet aan.
 • Geen extra maatschepje(s) tegen de honger. Dat maakt de melk te geconcentreerd. Iets frequenter melk mét de juiste concentratie is de oplossing.
 • Minder maatschepjes, want dat maakt de melk te waterachtig. Dan krijgt je kleintje niet voldoende voedingsstoffen binnen.
 • Voeg geen meel of graanvlokken toe bij baby’s jonger dan 4 maanden.

Hoe warm?

Normaal geef je melkvoeding op lichaamstemperatuur, dus ongeveer 37 °C. Maar kamertemperatuur, zo’n 20 °C, mag ook. Water rechtstreeks uit de koelkast is te koud en moet je dus opwarmen tot zeker 20 °C.

Welk water?

Als je een flesje maakt, doe je dat met natuurlijk en mineraalarm flessenwater. Geen bruisend water en bij voorkeur water waarbij de vermelding staat: ‘geschikt voor de bereiding van babyvoeding’.

Flesje bewaren?

Restjes bewaren? Nooit doen, giet ze weg. De regel is: zelfbereide melkvoedingbewaar jeniet. Warm de flesvoeding tijdens het voeden ook niet opnieuw op omdat ze koud is geworden, bijvoorbeeld bij een traag drinkertje.

Een geopende doos met melkpoeder kan je gedurende 3 weken bewaren op een droge, koele plek – niet in de koelkast. Een geopende fles water die je gebruikt voor de flesvoeding kan je 2 tot 3 dagen bewaren in de koelkast, niet langer.

Flesje schoonmaken

Het flesje steriliseren na elk gebruik is niet nodig. Wat wel nodig is: de fles en de speen grondig reinigen. Voor een eerste gebruik steriliseer je de flessen en alle toebehoren natuurlijk wel.

 1. Spoel de fles en speen onmiddellijk uit na het voeden onder stromend water. Zorg dat alle restjes weg zijn.
 2. Maak de fles en speen grondig schoon met afwasmiddel in een propere gootsteen of kom.
 3. Een flesje kan je ook in de vaatwasser stoppen. Maar laat dan wel een voldoende lang programma draaien op minimum 60 °C.
 4. Controleer of alles volledig proper is.
 5. Laat de flessen ondersteboven uitlekken en drogen op een propere handdoek of wat keukenpapier.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Nestlé. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes