4322fi.jpg

Mama worden: wat moet je weten over eten bij baby's?

19/10/2018

Elke baby is anders. De gegevens in dit artikel zijn dan ook gemiddelden, dat wil zeggen dat ze niet voor elke baby opgaan. Maak je dus zeker niet ongerust als het bij jouw baby anders verloopt. Het eetpatroon loopt in die eerste weken ook anders dan in de periode daarna: je zult je baby meer moeten aanleggen of voeden. 

Hoeveel drinkt een baby?

Een vraag die de meeste kersverse ouders stellen, is hoeveel een baby drinkt.

Het antwoord is: niet veel. Een babymaag is zo groot als een walnoot, er kan dus echt niet veel in. De eerste drie dagen is dat maximaal 30 cc. Na week 1 zal het maagje gegroeid zijn tot de grootte van een golfbal. 

 • Als een baby 3 dagen oud is, zal hij gemiddeld 30 ml eten per voeding.
 • Is een baby 1 week oud, is dat gemiddeld 45 ml per voeding.
 • Is een baby 2 weken oud, ligt het gemiddeldde per voeding tussen 60 ml en 75 ml.
 • Is je baby al een maand oud, dan ligt het gemiddelde per voeding tussen 90 ml en 120 ml.

Wat je moet weten

 1. De meeste pasgeborenen maken geen onderscheid tussen dag en nacht. Veel pasgeboren baby’s slapen zelfs meer tijdens de dag en vragen ’s nachts vaker om een voeding. Niemand weet hoe dit komt, alleen weet men zeker dat het een typisch gedrag is voor een pasgeborene. Dat betekent, heel concreet, dat je baby het meest zal willen drinken in de periode waarin jij wilt slapen… Wil je de baby dicht bij je leggen, dan kunnen co-sleepers, bedjes die je aan je eigen bed kunt bevestigen waardoor je niet je bed uit hoeft, handig zijn. Het is ook minder vermoeiend voor jezelf: je moet niet opstaan, je baby is nabij en je komt aan meer rust toe. Je baby is ook rustiger omdat hij dicht bij je ligt.
   
 2. Je baby geeft hongersignalen: baby’s ontwikkelen zo hun eigen signalen om je te laten weten dat ze willen drinken. Het vergt wat oefening, dus wees niet te streng voor jezelf in het begin, maar het wordt aangeraden om je baby te voeden aan het begin van de eerste hongersignalen, dus vóór hij huilt. Hij drinkt dan gemakkelijker optimaal aan de borst of aan de fles. Als ze echt hard aan het huilen zijn, zijn ze vaak al helemaal overstuur en drinken ze slecht. Hongersignalen zijn o.a.: het hoofd draaien van de ene kant naar de met een wijd open mond, de hand in de mond steken, wriemelen en onrustig gedrag.
   
 3. Moet je je baby in het begin wakker maken voor een voeding? Zolang hij in die eerste maand acht tot twaalf keer per etmaal eet en goed groeit, hoef je hem niet wakker te maken. De wakkere periodes zullen gedurende de eerste drie maanden geleidelijk toenemen van ongeveer 30 tot 75 minuten per keer.
   
 4. Er zijn een aantal factoren waaraan je merkt dat je baby goed drinkt: als je baby blij is en tevreden; het aantal plasluiers en het aantal ontlastingsluiers. Opnieuw: je hoeft je baby echt niet te wegen voor en na de voeding, dat heeft geen zin en bezorgt je alleen maar stress. Een baby  drinkt ook niet elke voeding evenveel. Je kunt gewoon beter op de groeicurve kijken hoe je kind het doet. Als hij goed op schema zit, hoef je je geen zorgen te maken. Over het algemeen zal iemand van Kind en Gezin (Vlaanderen) of het Centrum voor Jeugd en Gezin (Nederland) je daarbij goed ondersteunen.
   
 5. Moet je baby een boertje laten? Een baby moet de eerste maanden na de voeding een boertje laten om de lucht die hij mee naar binnen hapt tijdens de voeding, weer naar boven te laten komen. Baby’s die borstvoeding krijgen, laten weliswaar niet altijd een boertje. Het is wel belangrijk hem de kans te geven een boertje te laten. Baby’s die onrustig drinken, zullen zowel bij borst als fles eerder een boertje moeten laten. Hoe doe je dat?
 • Je baby recht tegen je aan houden, buik tegen buik, het hoofdje van je baby naast je hoofd over de schouder: het liefst een borstvoedingsdoekje/ slabbetje of handdoek eronder leggen, want er kan eventueel wat voeding mee terugkomen.
 • Zachte kleine klopjes tussen de schouders van je baby mogen, maar zijn niet altijd nodig (hard slaan is uit den boze en nergens voor nodig). » Je baby op je schoot laten zitten: houd je ene hand onder de kin (en dus niet in de hals) van je baby en geef met de andere hand zachte klopjes.
 • Op je schoot: baby op de buik terwijl je zijn hoofdje ondersteunt en zorgt dat het hoofdje hoger is dan zijn lichaam, andere hand wrijft over de rug.
 • Zonder boertje kan je baby meer last hebben van krampjes en onrustiger zijn. Als je merkt dat je baby onrustig wordt tijdens de voeding, laat hem dan misschien ook eerst even boeren. Als je van de ene naar de andere borst overschakelt, mag je hem een boertje laten doen, maar het hoeft niet. 

Facts & tips

 1. Het is belangrijk dat je weet dat de vele nachtvoedingen weer voorbijgaan. Vraag aan je partner om je, zowel bij borst- als flessenvoeding, te helpen (bij borstvoeding kan de partner bijvoorbeeld helpen bij het verschonen van de luier). Probeer op je gewone tijd te gaan slapen of zelfs wat vroeger. 
   
 2. Heel belangrijk ook om te weten is dat je je baby echt niet voor of na elke voeding hoeft te verschonen. Zorg ervoor dat je het aankunt. Zolang je baby geen stoelgang heeft gemaakt, is het niet nodig om elke keer een andere luier aan te doen. Zo wordt het allemaal wat minder vermoeiend.
   
 3. Probeer de baby de eerste zes maanden een boertje te laten maken na de voeding en houd hem in elk geval 10 à 15 minuten recht na de voeding.
   
 4. Hoe ouder de baby wordt, hoe efficiënter (minder lucht happend bij het voeden) hij gaat drinken, hoe minder hij gaat boeren, of hoe vlugger hij een boertje laat.

Mama Worden

Uit Mama worden

Meer info over ons boek vind je op de webshop

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes