Mama stopt baby in bad

Hoe vaak stop je een baby in bad?

26/05/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Het badmoment met je baby. Voor sommige mama’s (en baby’s) is het puur genieten, voor andere komt er toch wat stress bij kijken. Hoe vaak moet een klein piepje in bad? En hoe pak je het aan? Geen paniek, zo maak je er een ontspannen momentje van.

Bij de geboorte is de huid van je baby bekleed met een kaasachtige brij: ‘vernix caseosa’. Die beschermt de huid van je baby en wordt daarom beter niet onmiddellijk weggewassen.

Na 72 uur verdwijnt deze beschermlaag spontaan. Tot dat moment is het strikt genomen niet nodig je baby in bad te stoppen.

Geef ik mijn baby elke dag een badje?

baby in bad

Het is zeker niet nodig is om een baby’tje elke dag te wassen, tenzij er net een luierexplosie is geweest en de stoelgang tot achter de oren van je kleintje hangt :-).

Zo niet is 1 tot 2 keer per week in bad prima.

Vaak levert die dagelijkse badroutine erg veel stress op bij een kersverse mama (‘De baby moet vandaag nog in bad!’), terwijl dat eigenlijk dus niet nodig is. Het mag geen verplichting of een te grote belasting worden.

Weet ook dat niet alle baby’s dat badje even leuk vinden. In het water zitten vinden ze bijna allemaal fijn, maar het gedoe met uit- en aankleden is wat ze meestal minder aangenaam vinden.

Mag het naveltje in bad?

Je mag de baby zeker al in bad doen, ook wanneer het naveltje nog niet is afgevallen. Je wast het naveltje dan gewoon mee met de rest. Droog het wel goed af nadien.

Waarmee was ik mijn baby?

badolie

Omdat de huid van je baby erg kwetsbaar is, gebruik je het best een milde badolie. Kies voor eentje die geschikt is vanaf het eerste babybad.

Een aanrader is de milky badolie van Naïf. De olie is ideaal voor een gevoelige en droge babyhuid, gemaakt met natuurlijke ingrediënten (onder andere lijnzaad- en zonnebloemolie).

Ze helpt om de huid te beschermen tegen uitdroging door het warme water en er zitten geen minerale oliën of microplastics in. Bovendien laat de olie geen vettig laagje achter in het bad. Je zit na het wassen dus niet met een glibberig kleintje. Wel eentje met een mild geurtje (zonder de 26 meest voorkomende allergenen) en een lekker zacht en gehydrateerd babyvelletje.

Naïf badolie baby

Na het badje smeer je je kindje het best nog eens in met een voedende olie, zoals de voedende babyolie van Naïf. Neem een paar druppels op de huid of in je hand, en masseer de olie zachtjes met ronddraaiende bewegingen. Perfect voor een heerlijke babymassage en een intiem bondingmomentje met je kindje.

Tip: met de code MAMABAAS krijg je 25 % korting bij de aankoop van Naïf verzorgingsproducten (tot het einde van 2024).

Naïf biedt verzorgingsproducten voor baby’s en kinderen, met natuurlijke ingrediënten die de babyhuid echt nodig heeft en die niet alleen goed zijn voor de huid, maar ook minimale impact hebben op de planeet. Dat zijn bijvoorbeeld lijnzaadolie, katoenzaadolie, avocado olie en tomatenextract. Maar ook zinkoxide en kokosolie. Minerale oliën, microplastics en SLES … daar blijft Naïf van weg. En intussen is er een assortiment voor jong en oud, voor goede en simpele huidverzorging.

 

Hoe geef ik mijn baby een badje?

  1. Zorg er eerst en vooral voor dat de kamer waarin je het badje gaat geven aangenaam warm van temperatuur is (+/- 22°C-24°C). Zorg dat alle ramen en deuren gesloten zijn, zodat er geen tocht binnenkomt.
  2. Vul het badje voor de helft met water van ongeveer 36-38 °C (een badthermometer kan handig zijn). Druppel er wat druppel er wat milde badolie in en meng het met water.
  3. Kleed je baby uit. Schuif je hand onder het nekje van en pak de schoudertjes zo vast dat het hoofdje op de binnenkant van je pols en onderarm rust.
  4. Schuif je andere hand onder de billetjes en klem je duim losjes om het dijbeentje. Op die manier kan je kindje niet uit je handen glijden.
  5. Til je baby op, laat die voorzichtig in het water zakken en beweeg je kindje zachtjes heen en weer. Je kan nu de hand bij het dijbeentje loslaten en je baby met die hand wassen.
  6. Was eerst het gezichtje met een washandje. Was pas op het laatst de billen. Overal schrobben hoeft niet natuurlijk, maar zorg er wel voor dat je de huidplooien goed reinigt: de nekplooi (daar kruipt vaak melk tussen), de oksels, de knieplooitjes, de liezen, tussen de vingertjes en teentjes en de stuit. Heeft je baby al een mooie haardos? Dan kan je ook een mild reinigende en voedende babyshampoo gebruiken.
  7. Zorg dat je baby na het badje snel in een handdoek gewikkeld kan worden, zodat die niet te veel afkoelt. Belangrijk is om alle plooitjes goed af te drogen, anders kan je baby irritatie krijgen.
  8. Masseer je baby zachtjes met een voedende olie of crème, om de huid goed te hydrateren, voor je weer kleertjes aantrekt.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Naïf. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.