7729fi.jpg

Ken jij het huidtype van je baby? Doe de analyse en WIN 1 jaar lang Mustelaproducten t.w.v. €300

1/11/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Ook zo gek van de geur van een babyvelletje? Heerlijk hé. Maar dat velletje is ongelooflijk kwetsbaar. De huid is de eerste bescherming van je kleintje tegen de buitenwereld en heeft veel aandacht én de juiste verzorging nodig. Daarvoor is het belangrijk dat je weet welk huidtype je baby heeft, zodat je de juiste, aangepaste producten gebruikt.

Wat is een normale huid?

Een babyhuid kan je totaal niet vergelijken met je eigen, volwassen huid. Ook al ziet dat velletje er mooi en perfect uit, toch is het delicaat en kwetsbaar. Bij de geboorte en tijdens de eerste maanden is de huidbarrière immatuur (onvolwassen). Dat wil zeggen dat een babyhuid nog niet goed opgewassen is tegen dagelijkse agressies van buitenaf.

Wist je dat de huid van je kindje pas rond de leeftijd van 2 jaar een eerste stadium van maturiteit bereikt? Tot 2 jaar is een babyhuid niet in staat om zelf voldoende gehydrateerd te blijven. En dat is wel nodig om de huidcellen goed te laten werken. Dus het is aan jou mama, papa of meemama! Verzorgen en smeren maar.

 

Een normale babyhuid

 • voelt zacht, soepel en zijdeachtig aan
 • is helemaal gaaf
 • vertoont geen zichtbare tekenen van droogheid of gevoeligheid.

Een droge babyhuid

 • heeft de neiging om te schilferen
 • is minder zacht
 • voelt ruw aan
 • merk je al op vanaf de eerste levendagen.  

Een zeer gevoelige babyhuid

 • heeft de neiging om makkelijk rood te worden door dagelijkse agressies (wind, water, zweet, wrijving van kledij …)
 • geeft een onaangenaam gevoel (trekkerig, jeuk, warm …).

Een babyhuid met neiging tot atopie

 • is heel droog en ruw, soms ook met schilfers
 • vertoont rode plekken die hevig kunnen ontsteken, vooral op de kin, wangen, armen, buik – op die vlekken kunnen zich ook nog kleine blaasjes vormen
 • zorgt voor een heel onaangenaam gevoel en jeuk.

Zo verzorg je de huid van je baby

Welke producten gebruik je precies? Dat hangt af van het huidtype van je baby. Is dat normaal? Of eerder droog of heel gevoelig? En bij neiging tot atopie?

Normale babyhuid

Een gouden regel: gebruik NOOIT verzorgingsproducten voor volwassenen als je een babyhuid verzorgt. Neen, ook niet als je kindje een normale huid heeft. Hydrateer de huid van je kleintje elke dag meerdere keren met bodymilk speciaal ontworpen voor baby’s.

Extra tip: Mustela ontwikkelde een gamma met het biobestanddeel Avocado Perseose, dat een echte bondgenoot is van je baby’s huid. Het werkt beschermend en ondersteunt de ontwikkeling van de natuurlijke huidbarrière. Het houdt de huid gehydrateerd en geeft een delicaat babyvelletje een schild tegen ‘aanvallen’ van buitenaf.

 

Droge babyhuid

Heeft je baby een droge huid? Dat wil zeggen dat die een minder grote barrière heeft dan een normale huid en sneller gedehydrateerd raakt. Met andere woorden: ze heeft meer aandacht en een andere verzorging nodig. Een droog babyvelletje moet je beter en meer beschermen, voeden en hydrateren.

 

Zeer gevoelige babyhuid

1 op de 3 baby’s heeft een zeer gevoelige huid. En dat is al zo vanaf de geboorte. De huid van sommige baby’s reageert duidelijk gevoeliger en overdreven op triggers van buitenaf die een normale huid goed verdraagt. Wat zijn die triggers? Wind, temperatuurverschillen, zweet, chemische stoffen (kleurstoffen, wasmiddelen, kalk in water …), wrijving van een luier of kledij.

Bij baby’s met een gevoelige huid gebruik je altijd verzorgingsproducten zonder parfum. Deze producten zijn onderworpen aan verschillende dermatologische testen en bevatten specifieke bestanddelen die een gevoelige reactie voorkomen, beperken of verzachten.

 

Babyhuid met neiging tot atopie

1 op de 5 kindje heeft last van atopisch eczeem. Het kan optreden vanaf de leeftijd van 2 maanden, en soms zelfs vroeger. Als je baby een huid heeft met neiging tot atopie, dan heeft hij een heel andere behandeling nodig.

Atopisch eczeem ontstaat als een combinbatie van 2 zaken: een zeer droge huid én een overgevoelig immuunsysteem. Dat immuunsysteem reageert te hevig op allergenen of bepaalde factoren uit de omgeving. Atopische eczeem is dus een allergische aandoening, die niet besmettelijk is.

Een babyhuid met neiging tot atopie is enorm kwetsbaar. Omdat de huid droog is, krijgen allerlei ‘aanvallen’ van buitenaf veel meer kans. De deur voor allergenen staat volledig open. Zo krijgt je baby opstoten van atopisch eczeem: rode vlekken die al dan niet ontsteken en hevig gaan jeuken. Kortom, een geïrriteerde huid die je kleintje heel wat last bezorgen.

Een atopische babyhuid vraagt veel zorg en aandacht. Gebruik altijd een verzorgingsproduct zonder parfum mét een hoge tolerantie. Zorg ervoor dat het product grondig dermatologisch getest is. Vraag je kinderarts of apotheker om advies.

Tijdens een opstoot van atopisch eczeem smeer je meerdere keren per dag een verzachtende en hydraterende crème. In de periodes tussenin, waarbij je kindje weinig of geen symptomen vertoont van atopisch eczeem, blijf je de huid wel goed hydrateren en helpen herstellen.

Baby wellness

Baby’s mogen dan wel een kwetsbare huid hebben, ze vinden het zalig om aangeraakt te worden. Geef je kleintje gerust eens een massage. Het versterkt jullie band – masseren is praten zonder woorden – en je baby wordt er zalig rustig van en voelt zich enorm geborgen.

En er zijn nog enkele voordelen: een babymassage heeft een positieve invloed op het immuunsysteem, de bloedsomloop, spijsvertering en slaap. Haal dus maar massagebalsem of -olie in huis.

Ontdek het huidtype van je baby en WIN!

Samen met Mustela helpen we je om op een heel eenvoudige manier – slechts 4 vraagjes en ’t is gepiept – te herkennen welk huidtype je baby heeft. Normaal, droog, zeer gevoelig of met neiging tot atopie.

En er valt wat te winnen! Leg de test af en maak kans op een pakket met Mustelaproducten voor het huidtype van jouw kindje, ter waarde van € 300.

Doe de huidtest. En krijg advies over huidverzorging en over welke verzorgingsproducten het meest geschikt zijn voor jouw kindje. Neem vervolgens deel aan onze wedstrijd! 

 

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Mustela. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes