Miljoenen bacteriën in babydarmpjes: hoe houd je ze evenwichtig en gezond?
Onze darmflora bestaan uit een mengeling van goede en slechte bacteriën. Goede bacteriën helpen het lichaam om zich te verdedigen tegen virussen en slechte bacteriën. Hoe meer goede bacteriën, hoe evenwichtiger de darmflora en hoe sterker de weerstand van je kindje.
Er zijn een aantal zaken die een invloed kunnen hebben op de darmflora van je baby.
Antibiotica tijdens de zwangerschap
Het kan zijn dat je tijdens je zwangerschap antibiotia krijgt voorgeschreven van je dokter. Antibiotica bekampen de ongewenste bacteriën, maar indirect ook de goede bacteriën (bifidobacteriën) in de darmen. Als je tijdens de zwangerschap antibiotica hebt genomen en je darmen zijn op het moment van de bevalling nog niet helemaal hersteld, dan zal je baby wat minder voordeel hebben van de goede bacteriën in jouw darmflora bij zijn start.
Geboorte via keizersnede
Uiteraard is het belangrijk dat je baby op een veilige en gezonde manier ter wereld komt. Soms is een keizersnede dan ook nodig. Maar een baby die op die manier geboren wordt, komt niet in contact met de bacteriën die zich in de vagina of in het darmkanaal van de mama bevinden. Zijn darmflora bevat daardoor minder van die belangrijke goede bacteriën.
Antibiotica voor je baby
Sommige baby's hebben na de geboorte nood aan antibiotica. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij prematuur geboren kindjes. Ook bij baby’s bestrijden antibiotica de ongewenste bacteriën, maar hebben ze ook invloed op het aantal goede bacteriën. Daardoor bevat de darmflora dan minder van die goede bacteriën, en is die minder in evenwicht.
Tips voor een goed evenwicht in babydarmpjes
Borstvoeding geeft een boost aan de weerstand van je baby. Moedermelk bevat prebiotische vezels, en die zijn vergelijkbaar met de voedingsvezels in volkorenbrood, groenten en fruit. Die vezels helpen de darmflora van je baby gezond te houden.
Moedermelk goede bacteriën bevat ook probiotica oftewel goede bacteriën die in de darmen van de baby terechtkomen en zich daar nestelen.
Prebiotische vezels en goede bacteriën werken nauw samen: de prebiotica maken van de darmen een vruchtbare omgeving voor de probiotica. Zo kunnen de goede bacteriën zich in de darmen van je kind ontwikkelen.
Probiotica helpen dus de darmflora regelen en ondersteunen. Als je kindje last heeft van een mindere weerstand of als je geen borstvoeding kan (blijven) geven, je kan het wat extra probiotica geven. Je geeft ze heel veilig en makkelijk: in de vorm van druppeltjes (6 per dag) in de melk of meteen in het mondje.
Probiotica kunnen ook helpen tegen pijnlijke darmpjes. Niet alleen baby’s met een rommelig buikje en platte stoelgang, maar ook kindjes die vaak ziek zijn, last hebben van atopisch eczeem, in de opvang verblijven … hebben er deugd van.
* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Metagenics. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.