RSV vaccin baby

Opvallend minder baby’s met RSV in het ziekenhuis

11/02/2025
Mamabaas
Door Mamabaas

In vergelijking met vorig jaar zijn er in ons land de helft minder baby’s die met RSV in het ziekenhuis belanden. In het Ziekenhuis Aan de Stroom in Antwerpen bedraagt die daling zelfs 77%. Goed nieuws dus! De reden: de nieuwe prik met antistoffen tegen het virus. 

De voorbije maanden zijn er 77% minder baby’s onder de 6 maanden met RSV opgenomen op de kinderafdelingen van ZAS. Het totale aantal RSV-gerelateerde opnames bij kinderen van alle leeftijden daalde er met 59%. Ook in de rest van het land zijn dergelijke cijfers van toepassing. Heel opvallende cijfers, die rechtstreeks te linken zijn aan de nieuwe prik met antistoffen tegen RSV, die sinds oktober 2024 toegediend wordt aan baby’s die in de wintermaanden geboren worden. 

Ademruimte voor kinderafdelingen en ouders

Ook op de kinderafdeling van het ZAS is de daling van het aantal RSV-gevallen voelbaar. De voorbije jaren werd de helft van de bedden ingenomen door kinderen met RSV, terwijl er nu opvallend meer ademruimte was in de drukste periode van het jaar. 
Met een jonge baby in het ziekenhuis belanden, is voor ouders erg stresserend. Naast de zorg om de gezondheid van het kind, is er ook de praktische kant die veel organisatie vraagt. Dat wordt dankzij de RSV-prik vermeden.

Wat is RSV?

RSV is de afkorting voor Respiratoir Syncytieel Virus. Het veroorzaakt bij volwassenen en grotere kinderen een banale verkoudheid met loopneus, hoesten en mogelijk lichte koorts. Deze verkoudheid geneest meestal binnen de week. Bij jonge baby’s, en zeker wanneer ze te vroeg geboren zijn, kan een infectie met RSV leiden tot ontsteking van de kleinere lagere luchtwegen: bronchiolitis. De baby kan daardoor kortademig worden en moeizamer drinken. In ernstige gevallen is er ook zuurstoftekort en moet de ademhaling van de baby extra ondersteund worden. Ongeveer 2% van de baby’s die RSV doormaken, moet opgenomen worden in het ziekenhuis. Voor baby’s die prematuur geboren zijn, ligt dat percentage veel hoger. 
RSV-infecties komen hoofdzakelijk voor van de late herfst tot de vroege lente. Het ‘RSV- seizoen’ loopt van begin oktober tot eind maart.

Zo bescherm je jouw baby

Er zijn twee manieren om je baby te beschermen tegen een ernstige RSV-infectie: 

  1. Tijdens de zwangerschap: vaccinatie tussen 28 en 36 zwangerschapsweken 
    Wanneer je zult bevallen tijdens het RSV-seizoen kun je je baby beschermen door jezelf tussen week 28 en 36 te laten vaccineren. Je lichaam zal antistoffen tegen RSV aanmaken die je via de moederkoek aan je baby doorgeeft om hem gedurende 5 à 6 maanden tegen ernstige RSV-infecties te beschermen. 
  2. Na de geboorte: antilichamen toedienen aan je baby
    Meteen na de geboorte kunnen antistoffen tegen het RSV-virus via een inspuiting aan je baby worden toegediend. Onmiddellijk na de inspuiting is je baby gedurende 5 tot 6 maanden beschermd. Sinds 2024 betaalt de Belgische ziekteverzekering deze antilichamen (BeyfortusÒ) terug voor kinderen die geboren worden tijdens het RSV-seizoen. De kans op een ernstige RSV-infectie is het grootst in de eerste winter die je baby doormaakt. Infecties in volgende winters verlopen meestal milder. Daarnaast is de medicatie ook erg duur en geeft men voorrang aan baby's in hun eerste levensjaar. Het RSV-vaccin is op voorschrift verkrijgbaar, maar wordt voor oudere kinderen niet terugbetaald door de ziekteverzekering.

Als je ervoor gekozen hebt om je tijdens de zwangerschap te laten vaccineren, is het niet meer nodig om je baby RSV-antilichamen toe te dienen na de geboorte. Slechts één van beide strategieën wordt terugbetaald door het ziekenfonds. Zowel het vaccin als de RSV-prik zijn volgens de Hoge Gezondheidsraad veilig en efficiënte manieren om je baby te beschermen. 

 

Bronnen: HLN, vrt news, ZAS