Vraag/antwoord: ‘Is het erg als je je baby geen vitamine D geeft?’
Vraag:
“Ik geef mijn baby (nu 5 maanden) al sinds de geboorte vitamine D. Maar ik geef toe die druppeltjes al eens durf te vergeten, zeker op de meest hectische dagen. Kan dat kwaad? En wat zou er gebeuren als je een baby geen supplement vitamine D geeft?”
(mama Annabel)
Antwoord van de pediater/voedingsdekundige:
“Vitamine D hebben we állemaal nodig om gezond te zijn. Het zorgt voor de ontwikkeling van stevige botten en tanden. En de vitamine speelt een belangrijke rol in de ondersteuning van ons immuunsysteem.”
“Hoe krijgen we vitamine D in ons lichaam? We maken die zelf aan in onze huid onder invloed van het zonlicht. Maar de hoeveelheid die we zo aanmaken, varieert natuurlijk heel erg. Daarnaast kunnen we het uit voeding halen die van nature veel vitamine D bevat, zoals vette vis, eigeel … of uit voedingsmiddelen waaraan vitamine D wordt toegevoegd, zoals melk, yoghurt, sojaproducten …”
“Maar onze allerkleinsten hebben vaak een tekort aan vitamine D, dat blijkt ook uit onderzoek. Vandaar dat je echt dagelijks moet aanvullen met een supplement. Baby’s kan je niet zomaar in de zon leggen en ook uit hun voeding krijgen ze niet altijd voldoende mee.”
“In moedermelk zit van nature vitamine D, maar niet voldoende. In start- en opvolgvoeding zit vitamine D, maar ook daarmee krijgt je baby er (te) weinig van binnen.”
Geen paniek
“Maar als je eens een dagje hebt overgeslagen, hoef je zeker niet te panikeren. Van de druppeltjes die je geeft, heeft je baby niet élke dag de volledige dosis nodig.”
“En vooral: vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Dat wil zeggen dat ons lichaam een teveel kan opslaan en aanleggen als reserve. Een reserve die je baby kan gebruiken als hij even wat te weinig heeft. Of … als je de dagelijkse druppeltjes eens vergeten bent. Dus no stress, mama!”
Dagelijkse hoeveelheid vitamine D
“Volgens het advies (van de Belgische Hoge Gezondheidsraad) geef je baby’s en kindjes dagelijks 400 IE (internationale eenheden) ofwel 10 µg vitamine D (vanaf de geboorte). Dat zijn bijvoorbeeld 2 druppeltjes NANCARE® Vitamin D (tenzij je dokter iets anders voorschrijft).”
“Belangrijk is dat je je houdt aan die dosis. Geef nooit meer, net omdat vitamine D als reserve kan worden opgeslagen. Je kindje mag ook zeker niet té veel van die vitamine hebben. Je kan de druppels in je moedermelk of in zuigelingenmelk geven, op voorwaarde dat je baby zijn flesje altijd leegdrinkt. Of je kan ze met een lepeltje of rechtstreeks in de mond van je baby geven.”
“Dat doe je het hele jaar door, niet enkel tijdens de winter en onafhankelijk van het soort voeding dat je kleintje krijgt. Geef je kind zeker tot en met de leeftijd van 6 jaar dagelijks extra vitamine D. En de dosis verandert al die tijd niet, ze blijft 400 IE (internationale eenheden) ofwel 10 µg.”
“Heeft je kleintje een donkere of getinte huid? Dan is het verstandig om nog wat langer door te gaan met het geven van extra vitamine D. Een donkere huid kan namelijk minder goed vitamine D aanmaken. Het kan trouwens nooit kwaad om vitamine D te blijven geven gedurende de hele kindertijd.”
“Ik raad aan om te kiezen voor een product waarbij je zeker bent van de hoeveelheid vitamine D. Kijk goed dat die vermeld staat op de verpakking en dat ze ook echt in de druppels zit. Je kan altijd raad vragen aan je apotheker.”
“Neem een supplement zonder toegevoegde suikers, smaakstoffen of andere additieven. NANCARE® Vitamin D bijvoorbeeld. Dat bevat ook geen lactose en geen gluten, dus als je kindje een intolerantie heeft, kan het dat zonder problemen nemen.
Tekort aan vitamine D
“Ik onderstreep ten slotte graag het belang van die dagelijkse aanvulling met druppeltjes door mee te geven wat een tekort aan vitamine D kan veroorzaken. Niet om ouders schrik aan te jagen, wel om aan te geven dat het supplement zijn waarde heeft.”
“Te weinig vitamine D kan zorgen voor de botziekte rachitis bij kinderen. Typisch voor die ziekte zijn afwijkingen aan het skelet. De botten worden brozer (en zijn vatbaarder voor breuken) en ze kunnen vervormen. Een kind kan dan botpijnen en spierkrampen krijgen. De lengtegroei en psychomotorische ontwikkeling kunnen vertraagd verlopen. Kinderen kunnen ook daarnaast stoornissen in de tandvorming krijgen en die kinderen zijn vatbaarder voor infecties.”
“Het probleem is dat een tekort aan vitamine D niet makkelijk op te sporen is, maar dat de gevolgen wel ernstig kunnen zijn. Vandaar dat de aanbevolen dagelijkse dosis – die helemaal veilig is – echt je richtlijn mag zijn.”