4058fi.jpg

Mama test “slapen als de baby slaapt” en dit zijn haar bevindingen

23/01/2024

Mama en papa zijn van een pasgeboren kindje betekent meestal minder of toch ten minste onderbroken slaap. Resultaat: moe, moeder, moest. Het advies is meestal: slaap als de baby slaapt. Wat de eerste dagen of weken ook wel eens gebeurt. En daarna niet meer want ja, je wil ook nog wel eens wat doen voor jezelf of het huishouden. Dus blijf je moe…

Mama Christie Drozdowski was het moe zijn moe en besloot het advies om mee te slapen met de baby op te volgen. “In het begin had ik het al even geprobeerd, maar dat lukte niet zo goed. Acht maanden later wil ik het nog eens proberen. Zelfs al laat mijn man mij dutjes doen en zelfs al slaapt onze baby redelijk goed, toch heb ik me niet meer uitgerust gevoeld sinds mijn 30ste week zwangerschap. En ik ben bereid alles te proberen, zeker het ‘slapen wanneer de baby slaapt’-advies. Dus dat betekent: zowel dutjes overdag als ‘s avonds vroeg onder de wol kruipen.”

Bevindingen

Christie maakte een verslag per dag, en algauw werd duidelijk dat ‘slapen wanneer de baby slaapt’ voor- en nadelen heeft - zoals ook wel te verwachten was.

  • Bij het ochtenddutje was het gemakkelijk om mee te dutten, samen gezellig in bed. Verschillende namiddagdutjes vonden plaats in de auto: “Beetje raar om jezelf te forceren om te slapen terwijl je normaal lekker wegkletst met je man.” En als je zelf aan het rijden bent, valt dit dutje weg...
  • ‘s Avonds ‘mee’ met de baby gaan slapen was moeilijker: de slaap wilde niet komen én je ‘koppeltijd’ wordt behoorlijk ingeperkt.
  • In het begin van de week was huishoudelijke taken doen moeilijker, maar daarna werd het meer tussendoor gedaan
  • Er werd minder gewerkt, maar wel productiever. Alle deadlines werden gehaald zonder avondwerk!
  • Dutjes doen went sneller dan je denkt... : één keer het ochtenddutje overslaan liet zich meteen al voelen!

De conclusie?

Slapen wanneer de baby slaapt zorgt dat je meer slaapt en dan voel je je beter. Maar geen tijd hebben met je partner of iets ‘volwassen’ voor jezelf hebben om bijvoorbeeld te lezen of een serie te volgen is moeilijk. “Ik wil onze tijd ‘s avonds behouden, maar het is beter als we vroeger gaan slapen - dus heb ik beslist de baby ‘s avonds iets vroeger te slapen te leggen. Zo kunnen we extra slapen door vroeger naar bed te gaan maar kunnen we ook tijd maken voor elkaar.”

Voor niet-thuiswerkende ouders is dutten overdag natuurlijk geen optie, al zijn de weekends misschien wel een optie …

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes