peuter bang in bed

Vraag het aan de expert: Ons dochtertje slaapt plots niet meer door, geven we haar best melk?

5/02/2024

In onze rubriek ‘Vraag het aan de expert’ delen we telkens een vraag van ouders die ergens tegenaan lopen. Die vraag wordt dan beantwoord door iemand uit ons team van experten die jullie graag bijstaan met raad en daad. Heb je zelf een vraag voor één van onze experten? Contacteer ons dan gerust!  

Vraag mama: Ons dochtertje wordt de laatste weken vaak wakker ’s nachts 

Onze dochter van 13 maanden sliep na 9 maanden eindelijk goed door, van 19u 's avonds tot 6u30 's ochtends. Sinds enkele weken wordt ze de helft van de nachten wakker tussen 2u en 3u (op andere nachten is ze rond 5u30 wakker). Ze oogt 's nachts heel slaperig maar blijft dan toch met tussenposen huilen, totdat we melk geven. Na de melk valt ze doorgaans snel in slaap, maar soms is ze erna ook echt wakker en actief.  

Is het normaal dat een kindje op die leeftijd nog nachtvoedingen vraagt? Indien ja, is het een oplossing om haar 's avonds wakker te maken voor een extra fles melk? Doen we dit dan best in het donker zodat ze snel terug inslaapt? 

Ze eet 's avonds rond 18u brood en soep, en drinkt rond 18u30 180 ml melk. Rond 19u à 19u30 gaat ze naar bed. Bij de onthaalmoeder doet ze een middagdut, meestal van 12u30 tot 15u/15u30. 
 
We zijn behoorlijk moe na een jaar van gebroken nachten met een baby en peuter in huis die ons afwisselend 's nachts wakker houden. Dus wat goed advies van een expert is zeker welkom! 

Antwoord van kinderslaapcoach Nathalie Schittekatte 

Voor een kindje van een jaar adviseer ik meestal nog twee dutjes. Jullie kindje doet het nu wel goed met één dutje, dus ik zou niet perse switchen naar terug twee dutjes. Ik zou wel in de gaten houden dat ze niet te veel slaapt overdag. Ze doet soms dutjes van drie uur, en we willen vermijden dat kindjes overdag de “schade inhalen” van hun nachten. 

Daarnaast is het inderdaad ook belangrijk om goed het eetschema van je kindje te bekijken, we willen dat het buikje voldoende gevuld is overdag om een goede nacht te hebben. Op deze leeftijd is het eigenlijk niet meer nodig om nog nachtvoedingen te hebben. Als kindjes op deze leeftijd nog echt honger hebben ’s nachts, dan wordt dat gecompenseerd door overdag minder te gaan eten en kan er een vicieuze cirkel ontstaan. We willen dus dat er overdag voldoende wordt gegeten en er ’s nachts geen nachtvoedingen worden gegeven. 

Ik zou dus ’s nachts geen melk aanbieden, en enkel naar haar toe gaan als ze echt aan het huilen is. Als ze gewoon wakker is of wat aan het zeuren is, dan zou ik haar laten doen zodat ze zelfstandig terug in slaap kan vallen. We willen vermijden dat we te veel interactie bieden ’s nachts en te veel in de weer zijn met ons kindje, want dat zorgt ervoor dat de periode van het nachtelijk ontwaken veel langer zal duren. 

Het feit dat ze soms om 5u30 wakker is, kan te maken hebben met oververmoeidheid door de gebroken nachten. Vroeg wakker worden kan vaak gelinkt worden aan oververmoeid zijn, dus dat zou zich vanzelf moeten oplossen eens ze terug doorslaapt. Enkel als ze ’s nachts huilt, zou ik haar dus met tussenpozen gaan troosten en weer weg, zodat ze het zelfstandig in slaap vallen zonder hulp van mama of papa terug onder de knie krijgt. 

Veel succes! 

Nathalie Schittekatte - Snuggles & Dreams

Heb je zelf een vraag voor onze experten? Stuur een mailtje naar lore@mamabaas.com en dan leggen wij je vraag aan hen voor!

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes