5724fi.jpg

1 op de 5 Vlamingen kampt met kettingziekte, vooral jonge vrouwen

30/01/2019
Mamabaas
Door Mamabaas

Een verkoudheid, enkele weken later gevolgd door de griep en daarna blijven sukkelen met keelpijn… Nogal wat mensen hebben in de winter last van  de ‘kettingziekte’, waarbij de ene infectie al snel opgevolgd wordt door de volgende. En het blijken vooral jonge vrouwen te zijn die er last van hebben.

In opdracht van voedingssupplement Biover werd er een enquête uitgevoerd bij 600 Vlamingen. Daaruit blijkt dat de helft van de Vlamingen al een keertje ziek is geweest deze winter. En één op de vijf Vlamingen is zelfs al meermaals ziek geweest en kampt met de ‘kettingziekte’.

Vooral vrouwen

Opvallend: het zijn vooral vrouwen en jonge volwassenen tussen 18 en 34 jaar die de voorbije maanden af te rekenen kregen met winterkwalen. Maar liefst 72% van hen werd al ziek, en drie op de tien zelfs meermaals. Eén op de vijf mensen herviel daarbij binnen de twee weken, en dat patroon wordt dus ‘kettingziekte’ genoemd.

Huisarts Servaas Bingé vindt het niet onlogisch dat vooral vrouwen worden getroffen door de kettingziekte. “Het feit dat vrouwen vaker af te rekenen hebben met kettingziekte is dikwijls te wijten aan hun levensstijl. Vaak combineren jonge vrouwen de zorg voor de kinderen met een drukke job. Hierdoor komen ze dus meer in aanraking met de kiemen van de kids, die toch de grootste verspreiders zijn van infectieziekten. Daarnaast gaan ze ook wel eens over hun grenzen om alles gecombineerd te krijgen, wat een impact heeft op hun algemene weerstand.”

Jongere generatie

Uit het onderzoek blijkt ook dat de jongere generatie het minst gezond leeft. Ze hebben het meest last van stress (36%), eten ongezonder (25%) en hebben een lagere weerstand (18%). Logisch dus dat deze generatie het meest vatbaar is, volgens Dr. Bingé: “Onze algemene levensstijl heeft een grote impact op onze vatbaarheid voor infecties. Slaap, hygiëne en stress beïnvloeden onze weerstand. Maar ook andere factoren zoals voedingsgewoontes, lichaamsbeweging en vitamines spelen een rol.”

Winterkwalen

De meest voorkomende winterkwalen zijn een verstopte of lopende neus (85%), hoofdpijn (81%) en keelpijn (77%). Ook darmklachten (64%) en misselijkheid (50%) werden vaak genoemd.

Om de dans te ontsnappen, doet de Vlaming beroep op verschillende middeltjes. Zo probeert een derde het wat rustiger aan te doen en gaat één op de vijf gezonder eten. 18% zet dan weer in op een betere verluchting van zijn huis en 14% probeert zichzelf winterproof te maken met vitamines.