6041fi.jpg

10 vragen aan … mama Evelien

4/07/2019

In de rubriek ’10 vragen aan…’ stellen we telkens dezelfde 10 vragen aan verschillende mama’s (en papa’s). Deze week beantwoordt Evelien, mama van Fien (°2010) en Hannah (°2012), onze vragen.

1. Wat vind je het leukste aan het ouderschap?

Het familiegevoel. Het graag zien (en stiekem ook het graag gezien worden). Mijn kinderen zijn al op een leeftijd (6 en 9) waarop je echt samen dingen kan doen. Naar een ‘echte’ film gaan samen, gezellig op restaurant gaan en gesprekjes voeren …

2. Wat is voor jou het lastigste aan het ouderschap?

Dat is in elke fase wel wat anders geweest, denk ik. Toen ze nog heel klein waren, vond ik zonder twijfel de vermoeidheid het ergst. Nu zou ik eerder zeggen: het geruzie, argh! ;-) Daar krullen mijn tenen soms geweldig van. Maar ze kunnen ook zo lief zijn he …

3. Wat zou je, achteraf gezien, anders hebben aangepakt op het vlak van opvoeding?

Misschien hen iets minder verwennen met materiële ‘spullen’. Wat minder snel toegeven en iets volhardender zijn, vb. als we in de winkel zijn en ze willen graag iets. Ik heb zelf een klein groot gaatje in mijn hand en dat is niet het beste voorbeeld. Kuch.

4. Op welk vlak is je leven het meest veranderd nu je kindjes hebt?

Ik ben altijd moe? :-) Ik probeer naast mama en partner te zijn ook nog altijd 1) een carrière te hebben, 2) vrienden te hebben en leuke dingen te doen, 3) er treffelijk uit te zien. En dat is een pak moeilijker geworden. I want it all, en dat is nu echt een heksentoer geworden.

5. Hoe is de taakverdeling in jullie gezin? Vind je dat de zorg voor de kinderen en het huishouden goed is verdeeld? En hoe pakken jullie dat aan?

Mijn man brengt de kinderen meestal naar school, maar komt pas laat (lees: na de avondshift) thuis. Eén keer per week zorgt hij dat hij vroeger thuis is, zodat ik nog eens kan uitzetten met een vriendin. Alle andere avonden is de avondspits voor mij.

In het weekend verdelen we de boel: ik ga zaterdagvoormiddag uitgebreid sporten, hij zorgt ondertussen voor de boodschappen en het eten. Zondag plannen we meestal een familiebezoek of een activiteit met vrienden.

We zijn allebei wel happy met de verdeling. Ik neem de zorg van de kinderen meer op mij, hij zorgt voor een volle koelkast. Ah, en hij is ook manager van het huisvuil en van de tuin :-).

6. Is jullie relatie veranderd nadat jullie kindjes kregen? In welke zin?

Tuurlijk! De eerste weken na de geboorte van ons eerste kindje dacht ik echt dat het nooit meer goed zou komen. We hadden geen tijd meer voor onszelf, laat staan voor elkaar … (onze eerste was een echte huilbaby). Maar gelukkig hebben we toch snel een evenwicht gevonden.

Blijft natuurlijk dat een kindje je relatie volledig omgooit. Voor we kinderen kregen, waren de belangrijkste struikelblokken: wie gaat boodschappen doen? Wie kookt? Wie zet de vuilzakken buiten? Nu kwam daar plots nog bij: Wie ververst de pamper? Wie moet ’s nachts opstaan? Wie mag wanneer eens wat me-time inplannen? En wanneer doen we nog eens iets samen?

Maar na de ‘gewenningsperiode’ konden we ons eigenlijk een leven met enkel wij twee nog amper herinneren. Wat deden wij toen in godsnaam met onze tijd? :-)

7. In hoeverre heeft het moederschap een invloed gehad op je carrière?

Ik ben een veel betere werknemer geworden, volgens mij. Mijn planning- en multitaskingskills zijn echt in geen tijd verdubbeld. Ik ben ook geweldig efficiënt geworden (wegens geen tijd), en kan veel beter dingen loslaten (wegens geen tijd om me er druk in te maken). Ik hoor mezelf regelmatig zeggen: ‘Who cares’! Maar op een goeie manier he! :-)

Anderzijds ben ik volgens mijn werkgever misschien wel een pak minder interessant geworden. Ik ben regelmatig afwezig wegens ziekte (bij een van de kinderen of bij mezelf). Avondactiviteiten vergen gigantisch veel planning. Ik zeg dus zeker niet zomaar ‘ja’. Flexibel ben ik dus veel minder … En dat zal waarschijnlijk wel effect hebben op het carrièrepad dat er boven mijn hoofd wordt uitgestippeld. Maar eerlijk: daar lig ik nu even niet van wakker. (‘Who cares’, remember). Het is een kwestie van prioriteitenmanagement, om het met een sjieke term te zeggen!

8. Wat is jullie favoriete uitstap met de kinderen? En aan welke uitstap heb je een hekel?

Eigenlijk ziet een ideale weekend/vakantiedag er zo uit: ’s ochtends uitslapen (tot 8 uur dus he), dan op gemak ontbijt met koffie, jawel. Een gezelschapsspelletje spelen, in bad gaan … Tegen de middag naar een brasserietje voor een spaghetti ofzo. Tegen 14u. naar de film, met veel popcorn en rommel. En na de film nog even het stad in om nog 1 of 2 winkeltjes te doen en een beetje rond te wandelen … Zalig!

Ik heb een hekel aan … het zwembad. Het zwemmen op zich is het probleem niet echt, het is wat ervoor en erna komt in … de kleedkotjes. Gehuil, gekrijs, geruzie … I have had it all!

9. Welk restaurant / welke brasserie vinden jullie een absolute aanrader met kinderen?

Voor spaghetti: Bavet in Gent (daar krijgen ze zo een grote bavet om proper te blijven J), Ellis Gourmet Burger, het restaurant van de Ikea (haha) …

10. Wat is je ultieme ‘mom hack’, anders gezegd, wat is jouw geheim trucje dat het leven als mama net iets makkelijker maakt?

Nagels lakken in de auto. Zorgen dat je klaar bent voor vertrek: klik je gordel vast, stel gps in etc. … En dan pak je je potje nagellak en lak je erop los. De nagels kunnen dan gewoon drogen terwijl je aan het rijden bent. Over tijdsbesparing gesproken J

En voor mij, de ultieme ‘hack’: loslaten. Nee, het is niet erg als ze niet altijd gezond eten. Nee, het is echt wel ok dat ze even in de opvang moeten blijven. Nee, het is geen drama als ik niet elke dag evenveel geduld aan de dag kan leggen … Gewoon blijven gaan. Zo goed als mogelijk.

 

Wil je zelf ook graag deelnemen aan deze rubriek? Stuur dan een mailtje met je antwoorden op deze vragen (en eventueel een foto van je gezin voor bij het artikel) naar lore@mamabaas.com !

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes