5196fi.jpg

3 dingen die je beter niet doet tijdens een oudercontact

18/06/2018
Mamabaas
Door Mamabaas

Het is weer zover: oudercontact. Ik heb mij de voorbije jaren gespecialiseerd in idiote dingen doen of zeggen tijdens zo een bijeenkomst. Echt waar! Daarom deze: wat-je-beter-niet-doet top 3. In de hoop dat jullie het er misschien wat beter vanaf brengen :-).

1. Je ouderlijke gebreken op tafel gooien in de hoop dat ‘eerlijk het langst duurt’

Je bent misschien ook zo iemand die het hart op de tong heeft. Probeer tijdens een oudercontact toch vooral het beste van jezelf te laten zien. Het is niet nodig om de juf te wijzen op jouw uiteraard piepkleine defaultjes. Dus vermijd zinnetjes als:

  • ‘Haha, soms zijn we wat te laat he! Dat zit in de genen hoor.’
  • ‘Huiswerk? Ja, das echt niet goed van mij dat ik haar dat soms aan de ontbijttafel laat maken. Ik ga dat proberen aan te pakken. Gniffel.’
  • ‘Ja, ik was ook wel nogal een babbelkous als ik zo jong was. Ik moest altijd vooraan in de klas zitten, haha.’

Humor kan natuurlijk altijd, maar probeer dit te beperken tot algemene topics, zoals de actualiteit en het weer.

2. Het afgesproken ‘kwartier’ overschrijden door te blijven praten, en praten, en praten over jouw spruit

Misschien zit jij tijdens het oudercontact ook zo een beetje in jouw bubbel. Denkt: aha, nu kan ik die juf eens uitvragen. En je vergeet dan min of meer dat er nog 5 ouders achter jou komen.

Probeer toch de subtiele hints van de juf (‘Allez, alles is dus prima in orde!’) te registreren. En misschien in de gaten te houden dat je jouw tijd niet verdubbelt. Anders is het mogelijk, ik zeg het maar, dat bij het buitenkomen de wachtzaal redelijke afgeladen vol zit en dat niet iedereen nog vriendelijk naar jou lacht … Ahum :-).

3. Huilen. Huilen dus echt he!

Best is om te vermijden dat je oververmoeid bent als het oudercontact is. Of dat je je regels hebt. Of dat je net naar ‘Sleepless in Seattle’ ofzo hebt gekeken. Probleem is dan dat je eigenlijk de minste commentaar op je kind als een persoonlijke belediging aanvoelt. Of meteen overhaaste, euh dramatische conclusies trekt. Zo van: ‘Oh nee, kan ze nog geen raamfiguren tekenen? Ze gaat moeten blijven zitten.’ (Euh, wat zijn ‘raamfiguren’ eigenlijk?) En dan is het dus soms moeilijk om het droog te houden. Heel begrijpelijk, uiteraard.

Best om alles gewoon in perspectief te plaatsen. Neen, de juf bedoelt dat echt niet allemaal zo dramatisch. Eigenlijk is alles prima. Maar elk kind heeft wel een paar aandachtspuntjes. Chill, moeder!

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes