3510fi.jpg

6 hulpmiddeltjes om samen een babynaam te bedenken

2/11/2020

We zouden het bijna vergeten tussen al die drukke bezigheden tijdens de zwangerschap door… Het kindje moet een naam krijgen natuurlijk! Het is handig als je op tijd met die hele kwestie begint, maar maak je geen illusies: je zou de eerste niet zijn die nog op de bevallingstafel hevig met de teergeliefde wederhelft ligt te discussiëren over een naam… 

Het kind een naam geven is dan ook geen gemakkelijke opdracht… Sommige vrouwen hebben al op hun veertiende een top 5 van favoriete kindernamen samengesteld, terwijl anderen het nog een beetje moeten zoeken. En de kwestie is: een naam kiezen doe je (meestal) met twee, wat het in sommige gevallen nog iets complexer maakt.

Daarom 6 hulpmiddeltjes die je kunnen helpen als jij en je partner het maar niet eens raken…

 1. Stel een top 3 samen en neem geen definitieve beslissing tot je je kind in je armen hebt… Als je je kind echt ziét, zul je snel merken of het een Stella of toch eerder een Marie is.
   
 2. Vrienden en nabije familie kunnen helpen met de selectie. Vermeld zowel jongens- als meisjesnamen als je het geslacht nog niet wil verklappen. En zorg ervoor dat je genoeg namen opsomt, waardoor ze de ultieme naam nog niet kennen.
   
 3. Je vindt overal inspiratie voor een leuke naam; in kranteninterviews, bijvoorbeeld, of in boeken.
   
 4. Zeg je favoriete namen regelmatig luidop, in combinatie met de achternaam. Of schrijf ze eens op, zodat je kunt zien wat het geeft.
   
 5. Volg je buikgevoel. Kies een naam die je zelf heel graag hoort en waarvan je happy wordt…
   
 6. Spreek met je partner af dat het volgende kindje zijn favoriete naam krijgt… Echt!

JOKER

En als je dan toch niet eens zou worden: haal hét argument der argumenten naar boven, namelijk dat JIJ per slot van rekening dat kind gedurende negen maanden moet dragen en op de wereld moet zetten.

Zet je meest dramatische ogen op, zwaai wat melodramatisch met je armen en probeer een beetje traanvocht uit je ogen te persen. Het helpt ook altijd als je kunt verwijzen naar een favoriete overleden grootmoeder… ‘Oma X had die naam zooo graag gehoord… Maar ja… als het niet mag zijn, mag het niet zijn hé…’ Een beetje gemeen, we know… Maar beschouw deze maatregel als je joker en gebruik hem alleen als het écht niet anders kan…

Vergeet ook niet...

 • opvang te regelen voor na de bevalling, voor als je weer aan de slag gaat
 • de geboortekaartjes
 • de suikerbonen/traktaties
 • een eventuele pamperrekening/geboortelijst/andere cadeautip (vooral in Vlaanderen een gewoonte)