7535fi.jpg

7 prille symptomen dat je zwanger bent

9/07/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Oké, het is beslist: jullie gaan voor een baby. En dan check je vanaf nu elke maand of het zover is. Zwanger of niet? Een test is natuurlijk het allerbeste bewijs, maar er zijn nog enkele eerste symptomen die wijzen op een baby in aantocht. Ook al heb je dat misschien niet meteen door ;-).

Jep, je bent zwanger!

Zo zwanger als iets, hoera. Ja toch? Want je merkt wel vanalles aan je lijf.

1.    Je maandstonden blijven uit

Een evident symptoom, zeg je? De meeste mama’s komen er inderdaad achter dat ze zwanger zijn als ze niet meer ongesteld zijn – je hóópt daar ook gewoon superhard op elke maand, right? Het is een van de duidelijkste signalen. Maar toch niet altijd, zo blijkt. Zeker niet als je ervan uitgaat dat het niet van de eerste keer prijs zal zijn.

Ik was gestopt met de pil. We gingen proberen voor een baby. Maar ik kreeg mijn maandstonden maar niet. ‘Lap, ik heb geen cyclus, dacht ik. Dus ging ik naar de dokter om te laten onderzoeken wat er scheelde. Klein beetje gênant, maar tegelijk verrassend en fantastisch nieuws toen die zei dat ik eigenlijk gewoon zwanger was.

Mama Karolien

 

2.    Auwch, mijn borsten

Extra gevoelige borsten, check? De kans is groot dat je zwanger bent. Ze zwellen vaak ook wat op en lijken groter. Soms verkleuren je tepels. Het zijn symptomen die vooral voorkomen tijdens de eerste 3 weken van je zwangerschap. In het héél prille begin dus. Maar de meeste mama’s hebben tijdens het eerste trimester ook nog pijnlijke borsten, door hormonale schommelingen.

 

3.    Buikpijn

Ja, je kán dus voelen dat het vruchtje zich innestelt in je baarmoeder. Lang niet alle mama’s, maar wel sommige vrouwen merken dat ze zwanger zijn, omdat ze last hebben van buikpijn (kramp in de buurt van de baarmoeder) op het moment dat de innesteling gebeurt.

 

4.    Bloedverlies

Als het vruchtje zich innestelt, kan het zijn dat er een bloedvat geraakt wordt. En dan kan je wel wat bloedverlies hebben. Ongeveer 25 % van de zwangere vrouwen heeft dit. Niet te verwarren met maandstonden.

 

5.    Je hunkert naar … Google

Google is je allerbeste vriend. Je zit non-stop te surfen en zoekt de zotste dingen op. Is het normaal dat je dit symptoom hebt? Is het vreemd dat je dat andere symptoom níet hebt? En dan lees je overal hetzelfde, namelijk dat die andere vrouwen het eigenlijk ook niet weten. Toch blijf je zoeken naar de ultieme antwoorden. Want ooit ga je ze vinden! Misschien pas na de geboorte, maar bon.

 

6.    Je voelt … niks

Het ene lichaam is het andere niet. Sommige aanstaande mama’s vertonen totaal geen signalen dat er nieuw leven in hun buik groeit. Hé, geen zorgen. Dat is geen slecht teken ofzo. Gewoon genieten van die mooie periode!

 

7.    Ietsiepietsie meer emoties

Je bent een klein beetje emotioneel. Een klein beetje maar hoor. Je barst bijvoorbeeld (net niet) in tranen uit, omdat je niet thuis was toen de postbode langskwam met dat pakje waar je al zo lang op zat te wachten. Of je wordt gewoon hysterisch, kan ook. Euhm … volledig terecht, want het universum is duidelijk tegen jou, boehoe!

 

En uiteraard, eens je zeker weet dat je zwanger bent, dan zijn er nog een heleboel megaduidelijke aanwijzingen. Of eerder bevestigingen :-).

Vergeet je foliumzuur niet

Zwanger? Neem dan zeker dagelijks een  supplement van 0,4 milligram foliumzuur, zoals Folavit 0,4 Start. En je start er zelfs het best al mee 4 weken vóór je stopt met je contraceptie.

Foliumzuur is je bondgenoot nummer 1 in het begin van je zwangerschap. Spijtig genoeg is het een nogal onstabiele vitamine die makkelijk wordt afgebroken als je eten kookt. Zelfs ben je een megagezonde en gevarieerde eter, toch vraagt je lichaam tijdens een zwangerschap om meer foliumzuur.

Door de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 0,4 milligram foliumzuur in te nemen, leg je de nodige voorraad aan voor tijdens je latere zwangerschap.

 

Waarom is foliumzuur zo belangrijk als je zwanger wil worden en tijdens een zwangerschap? Dat helderen we even op voor je.

Neem ook een kijkje op www.gezondezwangerschap.be. Je vindt er tal van tips en tricks en interessante informatie.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner KelaPharma. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes