4919fi.jpg

7 tips hoe je je kind milieubewuster kunt maken

27/09/2017

We dragen maar beter een beetje zorg voor onze aarde, daar zijn we toch allemaal al van overtuigd geraakt. Er is nog veel werk aan de winkel: in België is het steeds slechter gesteld met onze natuur en lucht. Sterker nog, Belgen zijn de op vijf na grootste vervuilers wereldwijd! 

Kleine milieuvriendelijke ingrepen

Ik zit daar wel een beetje mee, vooral sinds ik kinderen heb, want uiteindelijk moeten zij nog lang op deze aardbol rondlopen, en het liefst in een beetje gezonde lucht (ben zelf een astmapatiënt) en een groene omgeving. Ik probeer zelf natuurlijk te letten op kleine dingen: eens wat vaker de fiets nemen voor kleine afstanden, wat minder vaak vlees eten, milieuvriendelijke huishoudproducten van Ecover gebruiken...

En ik probeer ook mijn kinderen milieubewust te maken aan de hand van kleine dingetjes… Een paar voorbeelden...

ecover beach cleanup
  1. Ga een middag het strand schoonmaken of doe mee aan een beach cleanupactie. Op 2 september organiseerde Ecover bijvoorbeeld een beach cleanup in Blankenberge, waarbij een honderdtal vrijwilligers het strand en de duinen introk om 200 kg afval te verzamelen. Of zoek het zelfs niet zo ver als dat strand even rijden is, en trek gewoon de straat op met een vuilzak in de hand om het zwerfvuil op te rapen. Je zult ervan verschieten hoeveel zwerfvuil er langs de straten ligt! En de kinderen vinden dat eigenlijk wel keiplezant. 

  1. Laat zoon of dochter een plantje uitzoeken om de luchtkwaliteit in zijn/haar slaapkamer te verbeteren.
  2. Laat hem/haar de kraan tussentijds dichtdoen als hij/zij de tanden poetst of de handen wast. Een trucje dat ze hier op school hebben geleerd en we sindsdien thuis ook toepassen. Meer zelfs, als we het eens zelf vergeten, worden de kinderen keiboos op ons! 
  3. Laat hem/haar plastic in huis verzamelen en hiervan een kunstwerk maken (check hier een voorbeeldje). De Ecover Ocean Plastic Bottle (limited edition-fles waarvan 50 procent is gemaakt met plastic flessen uit de zee en de rest met gerecycleerde plastic flessen) en WasteBoards (skateboards gemaakt van plastic dopjes op flessen!) zijn een goed voorbeeld van wat voor moois je kunt maken van oud plastic. Oké, misschien niet iets wat je zelf kan, maar waarom geen coole eigen zeepfles maken met een oude plastic fles en die mooi versieren?
kind plastic fles kunst

  1.  Laat hem/haar kapotte kleren verzamelen en zet je er samen aan om te herstellen. Of breng een bezoekje aan een ‘repair cafe’ bij jou in de buurt.
  2. Geef je op voor een rommelmarkt en laat kinderen een zakcentje te verdienen door hun spulletjes te verkopen. Ik heb me voorgenomen om hen om het half jaar eens grote opkuis in hun speelgoed te laten houden. De spulletjes waarmee ze echt niet mee spelen moeten ze dan weggeven of verkopen. Hetzelfde met oude kleren die niet meer passen: die kunnen we voor een klein zakcentje doorgeven aan bijvoorbeeld een klasgenootje op school.
  3. Op school moeten ze sowieso al een herbruikbare drinkfles meenemen met water. Topinitiatief vind ik dat. We drinken hier ook allemaal gewoon kraantjeswater, wat eigenlijk perfect smaakt.

Hebben jullie nog tips? 

* Deze blog kwam tot stand in samenwerking met onze partner Ecover. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.