5309fi.jpg

Al bijna 5 jaar geen slaap, wie heeft raad?

30/09/2019

Ik wil heel graag mijn verhaal delen en zien of er nog mama’s zijn die dit nu meemaken of hebben meegemaakt. Wat waren hun oplossingen of hoe gingen zij ermee om? Want het voelt alsof ik soms op autopiloot sta en niet kan genieten tijdens de week, en het leven is te kort om enkel van het weekend te genieten. Elke dag zou goed moeten zijn. Ik ben niet pessimistisch, ik geniet en ik hou van mijn kinderen maar ik ben gewoon zo moe…

Elke nacht opnieuw

Het is haar vaste routine, al bijna 5j lang. Tussen 22.30 en 23.00 begint ze met haar krokodillentranen. “Wat nu weer?” De ene keer is het een vlieg, dan doet haar teen pijn, dan heeft ze een vraag over de wereldbol, dan moet ze nog eens drinken, plassen, snuiten en etc. etc. ... Zo kan ze op één nacht meerdere dingen verzinnen om toch maar niet te moeten slapen. Vaak zegt ze ook gewoon “Ik ben niet moe”. 

Wanneer je er alleen voor staat

In het weekend is de papa ‘s nachts thuis en dan kan hij het eens overnemen (thank God, dikke dikke chapeau aan single ouders), maar tijdens de week wanneer ik moet werken is de papa ‘s nachts gaan werken en sta ik er elke nacht helemaal alleen voor. Dat zorgt soms voor ruzie tussen mijn man en mij. Dan kan ik in mijn oververmoeide staat zelfs verwachten dat hij stopt met werken om mij te helpen. (Compleet onrealistisch, dat weet ik wel)

Niets helpt

Ik denk dat ik zowat alles heb geprobeerd. Niets helpt. Niets... Ken je de super nanny van op tv? Haar techniek heeft één nacht geholpen, ik was zo blij. Maar daarna had mijn bijna 5-jarige dochter het al door en was het terug van dat. Wij hebben ook een pedagoge in de familie die ons allerlei goede tips heeft gegeven, maar helaas. Ik denk dat ik ook elke blog heb gelezen om toch maar iets te vinden om mij te helpen. Wij hebben een vaste routine, wij doen alles altijd hetzelfde, we hebben voorlezen geprobeerd, geen tv voor bed, over haar dag praten, een zorgenvriendje erbij gehaald, … Zelfs negeren helpt niet, want dan gaat ze op wandel en doet ze alles in de living dat niet mag. 

Oververmoeid en autopiloot mama

Sommige dagen doe ik shiften van 12 uur lang, en aangezien ik met patiënten werk moet ik volledig aanwezig zijn, maar ik merk dat het moeizamer begint te gaan met zo weinig slaap. Want wanneer ze om 22.30 begint dan stopt ze pas om 2u30 (als ik de meeste technieken gebruik.) Momenteel vind ik het zeer zwaar om nog te genieten tijdens de week, want ik loop volledig oververmoeid rond. Een beetje op autopiloot, en er zullen zeker nog veel mama’s zijn die dat gevoel kennen. Ik vraag me soms af, wanneer is de maat vol? Ik wil absoluut niet in een burn-out belanden, want ik doe mijn werk zeer graag. Ik wil ook nog veel doen met mijn twee kindjes, want ik zie ze doodgraag en ik wil ze niet alleen in het weekend de beste versie van mezelf geven, maar elke dag. Mijn kindjes verdienen geen autopiloot mama.

Mijn tijdelijke oplossing

Momenteel is het enige dat helpt om haar bij mij in bed te leggen. Dan is alles in orde en valt ze na 10 minuten als een blok in slaap. Ik heb al geprobeerd om ze daarna stilletjes terug te leggen, maar dan schiet ze in volle paniek wakker en slapen we die nacht zelfs gewoon niet. Dus jaaaa, ik leg mijn bijna 5-jarige kleuter naast mij in bed om toch maar wat te kunnen slapen, en zodat ook zij haar nodige slaap krijgt. 

Een kleine kreet om hulp

Zijn er nog mama’s die dit hebben meegemaakt of nog meemaken en een andere oplossing hebben? Is er toch geen magische toverspreuk?  Alle tips en tricks zijn welkom. 

 

Veel liefs,

Autopiloot mama Naomi