6169fi.jpg

Alles wat je moet weten over kraamhulp

6/09/2019
Mamabaas
Door Mamabaas

Tijdens een zwangerschap moet je nogal wat dingen regelen. Van geboortekaartjes en doopsuiker voorzien over allerhande paperassen in orde brengen tot zorgen dat je bevallingskoffertje klaarstaat. Maar heb je ook al eens nagedacht over kraamhulp? De eerste weken na je bevalling kunnen overweldigend zijn, en professionele ondersteuning is dan geen overbodige luxe. We zetten alvast even alle info op een rijtje.

Kraamzorg

Het kan behoorlijk overweldigend zijn: je bent net bevallen, bent nog heel onzeker over hoe je dat kleintje precies moet verzorgen, en de huishoudelijke taken blijven zich opstapelen. Of je hebt al één of meerdere oudere kindjes en je weet niet hoe je je aandacht over alles en iedereen kan verdelen.

Dan komt een kraamverzorgende als geroepen: zij kan je op verschillende vlakken ondersteunen. Zo kan ze je bijstaan bij huishoudelijke taken en je helpen schoonmaken, boodschappen doen, of koken. Misschien kan ze alvast enkele maaltijden bereiden zodat je daarna een paar dagen op je gemak bent?

Daarnaast kan ze ook een handje helpen bij de zorg voor je oudere kindjes. Je oudste van de crèche of de school ophalen, eten geven of samen spelen, … Het geeft jou de kans om je in alle rust op je kleinste spruit te focussen.

Bovendien is een kraamverzorgende de geknipte persoon om jou die eerste weken te begeleiden in  je rol als mama en om je 101 tips te geven. Voel je je nog onzeker om je baby een badje te geven? Weet je niet goed hoe je je kleintje het beste vasthoudt na een voeding, of hoe je die luier het best ververst? De kraamverzorgende staat je bij met raad en daad.

Medische kraamhulp

Een vroedvrouw kan zowel jou als je baby medisch verzorgen en opvolgen. Zo volgt ze de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby op, kan ze de hielprik uitvoeren, advies geven bij de voeding van de baby, …

Wanneer?

Je kan een beroep doen op kraamzorg tot 12 weken na de thuiskomst van je baby’tje. Medische hulp van een vroedvrouw kan je tot een jaar na de bevalling krijgen, tijdens maximaal 7 consultaties.

Je kan best al tijdens de zwangerschap je aanvraag indienen bij Solidariteit voor het Gezin. Er komt dan een vroedvrouw bij je langs om het dossier op te starten en om alles uitvoerig te bespreken.

Kostprijs

Het tarief van kraamzorg wordt berekend op basis van je inkomen. Het maximale tarief bij Solidariteit voor het Gezin is 8,50€ per uur, maar bij een laag inkomen zal dat tarief lager liggen.

Vergeet ook niet na te vragen of je tussenkomst krijgt via je mutualiteit of hospitalisatieverzekering!

 

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Solidariteit voor het Gezin. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier.