3 vaccins om op je lijstje te zetten als je zwanger bent
Waarom zou je je laten vaccineren tijdens je zwangerschap?
Vaccinatie beschermt niet alleen jou, maar ook je baby. Jij hebt minder kans om ziek te worden en je verkleint ook het risico op complicaties, zoals vroeggeboorte.
Hoe werkt het? De antilichamen die je aanmaakt nadat je een vaccin kreeg, geef je door aan je baby via de placenta. Zo krijgt je kindje al vanaf de geboorte een stevige bescherming mee voor die eerste kwetsbare maanden. Of anders gezegd: jij bouwt een sterkere immuniteit op en geeft tegelijk een sterkere weerstand door aan je kleintje.
Is het veilig om een vaccin te krijgen als je zwanger bent?
Het antwoord is JA. Voor jou en je baby. Vaccins behoren tot de veiligste beschikbare medische producten. Ze zijn pas na jaren van onderzoek en testen beschikbaar en blijven ook daarna goed opgevolgd.
De ziektes waartegen je gevaccineerd wordt, vormen een groter risico dan de vaccins zelf. Door je te laten vaccineren, geef je je baby een vroege bescherming mee, wat cruciaal kan zijn in de eerste maanden van zijn of haar leven.
De vaccins kan je makkelijk verkrijgen: bij je huisarts, gynaecoloog of vroedvrouw. Het griepvaccin vind je ook bij de apotheek.
Belangrijke vaccins tijdens je zwangerschap
Er zijn drie vaccins die dokters sterk aanraden tijdens een zwangerschap.
1. Vaccin tegen het griepvirus
Ben je zwanger in de herfst en/of de winter? Dan is je laten vaccineren tegen de griep zeker het overwegen waard. Een griepprik vermindert niet alleen jouw kans op ziek worden, maar beschermt ook je ongeboren baby (tot zelfs enkele maanden na de geboorte).
Als zwangere vrouw loop je meer risico om van griep zo ziek te worden dat je in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Hoge koorts door griep kan ook zorgen voor een laag geboortegewicht. Of het kan baarmoedersamentrekkingen en zelfs een vroeggeboorte uitlokken. Vergeet niet dat ook je partner zich kan laten vaccineren om de bescherming te vergroten.
En je krijgt het voor een groot deel of volledig terugbetaald door je ziekenfonds.
2. Vaccin tegen kinkhoest
Kinkhoest komt de laatste jaren weer vaker voor. Het is een ernstige, besmettelijke ziekte van de luchtwegen en baby’s onder de drie maanden lopen het hoogste risico op een ernstig ziekteverloop.
Daarom wordt het aanbevolen om je als zwangere vrouw tussen week 24 en 32 te laten vaccineren met het DTP-vaccin (dat je ook beschermt tegen difterie en tetanus).
De antistoffen gaan door de placenta heen naar je foetus. Zo wordt je baby passief beschermd tegen kinkhoest, totdat hij op acht, twaalf en zestien weken zelf gevaccineerd kan worden.
Ook je partner laat zich het best vaccineren, als de laatste 5 jaar niet meer gevaccineerd werd tegen kinkhoest. Het vaccin tegen kinkhoest is gratis.
3. Bescherming tegen RSV
Je kan je baby ook beschermen tegen RSV met een vaccin of medicatie. RSV, of het respiratoir syncytieel virus, is een virus dat de neus, keel en luchtwegen aantast. Baby’s kunnen hierdoor een piepende ademhaling krijgen en moeite hebben met eten en drinken.
Er zijn twee manieren om je baby te beschermen:
- Antilichamen laten toedienen aan je baby na de geboorte. Het is de goedkoopste manier om je kindje te beschermen, vlak na de geboorte of voor de start van het RSV-seizoen. Je ziekenfonds vergoedt die prik, wanneer de injectie voor of in het eerste RSV-seizoen van je baby wordt toegediend én jij je niet hebt laten vaccineren tegen RSV tijdens je zwangerschap. Je eigen bijdrage bedraagt 12,10 euro.
- Jezelf vaccineren tijdens de zwangerschap. Het vaccin kan je tussen week 28 en 36 van je zwangerschap laten zetten als je bevalt in het RSV-seizoen dat loopt van begin oktober tot eind maart. Het kost 185 euro en je kan het krijgen op voorschrift, maar het wordt niet terugbetaald.
Zowel de vaccinatie als de antilichamen beschermen je baby gedurende vijf tot zes maanden. Weet dat je maar een van beide opties kan kiezen. Bespreek met je arts welke optie het beste is in jouw situatie en of je een terugbetaling kan krijgen.
En wat met COVID-19?
Voor zwangere vrouwen die meer risico hebben om door corona erg ziek te worden of die problemen hebben bij de zwangerschap, kan het aangewezen zijn om zich ook tegen corona te laten vaccineren. Bespreek dit met je gynaecoloog of arts.
TIP bij een kinderwens: controleer vóór je zwanger wordt of je basisvaccinaties up-to-date zijn. Dat kan je eenvoudig op www.mijngezondheid.be.
Luistertip: podcast ‘Doorprikt’
De podcast ‘Doorprikt - twijfels en vragen over vaccinaties beantwoord’ kan je beluisteren via Spotify of Apple Podcasts.
Meer info over vaccinaties voor, tijdens en na je zwangerschap vind je ook op www.allesovervaccineren.be.
* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Departement Zorg Vlaanderen. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.