

De maaltijden van de kinderen verschilden niet van elkaar: het verschil in gewicht was dus uitsluitend toe te schrijven aan de grotere portie.
De onderzoekers willen de ouders wijzen op het belang van portiegrootte: "11 calorieën per portie lijkt niet veel, maar per maand betekent het wel twee dagen extra eten. Voor elke 24 calorieën die kinderen te veel eten per portie, stijgt de kans op obesitas met 9 procent. We willen dan ook aandringen op betere portiecontrole bij baby's en kleine kinderen."
De reden voor die grote portie is niet helemaal duidelijk. Onderzoekster Hayley Syrad denk dat ouders dat doen omdat de ouders denken dat kleine kinderen mollig horen te zijn. 'Nochtans is al gebleken uit ander onderzoek dat mollige baby's hun hele leven meer gewicht meedragen dan leeftijdgenootjes met een normaal gewicht."
Volgens voedingsdeskundige Judy Moore is een andere reden de oorzaak: "Ouders interpreteren de signalen van hun kinderen verkeerd en lossen het dan op met eten. Ze hebben schrik dat het kind te weinig eet, en dus geven ze het meer."
Het lastige is dat een goede portie afhankelijk is van de leeftijd. Kinderen van zes maanden eten anders en minder dan kinderen van acht maanden en 12 maanden.
Kind & Gezin geeft volgende richtlijnen mee voor een goede portie voor kinderen van 1 tot 3 en van 3 tot 6 jaar:
Meer richtlijnen over voeding en bewegen bij jonge kinderen via Voedingscentrum.nl en gezondopvoeden.be.