6531fi.jpg

Babygebaren

25/02/2020

Je hebt het ongetwijfeld al eens meegemaakt: je kleine  uk wil je iets vertellen. Alleen, je kleine uk praat nog niet… Geen verstaanbare woordjes, alleen klanken en zijn lichaampje dat jou iets duidelijk probeert te maken.  Maar wat wil hij je nu precies duidelijk maken? Je weet het niet… Je gist, probeert, raadt, maar nee, het is niet dat wat hij je wil zeggen. Je kindje raakt gefrustreerd en… ja, jij dus ook.

Vervelend… En moet je nu echt gaan afwachten om elkaar goed te begrijpen tot wanneer die eerste woordjes komen? Nee dus. Oef, hoe mooi klinkt dat…

Door gebruik te maken van babygebaren heb je toegang tot een heel handige tool om je baby te gaan begrijpen nog voor de eerste woordjes er zijn.

Taalbegrip

Wanneer je baby wordt geboren beschikt hij alleen maar over lichaamstaal en gehuil om duidelijk te maken wat hij wil. Vanaf een maand of zes gaan kindjes taal gaan koppelen aan de dingen die ze zien.

Die lieve vrouw die alle dagen voor hem zorgt noemen we “mama”

Dat beest dat af en toe voorbij de box trippelt noemen we een poes.

Je ziet: het eerste taalbegrip ontstaat. Maar… er gaapt een ontzettend groot gat tussen de verwerving van het taalbegrip en het uitspreken van het eerste woordje. Daar gaan toch ettelijke maanden over.

Moeten we dat gat dan onbenut laten? Nee toch?

Je baby is vanaf een maand of acht motorisch in staat om te gaan gebaren. En op die manier kan je echt een interactie met je kindje tot stand brengen.

Gebaren

Welke gebaren gebruiken we nu precies? Je kan kiezen voor de Vlaamse Gebarentaal. De taal die ook door doven wordt gebruikt. Bovendien is het makkelijk om op het internet een heel arsenaal aan woordjes te vinden wanneer je als zoekterm “Vlaamse gebarentaal” gebruikt.

Welke woordjes kies je dan? Wel die woordjes waar de interesse van je kindje naar uitgaat. Wil hij graag duidelijk maken wat hij wil eten? Dan kies je woordjes in die sfeer. Is je kindje een dierenvriend? Dan kan je die gebaren gebruiken.

Voordelen van babygebaren?

  1. Babygebaren kunnen je baby helpen om zich uit te drukken waardoor je kleintje een hele hoop frustratie uit de weg kan gaan.
  2. Je baby kan duidelijk maken wat er scheelt.
  3. Door gebaren te gebruiken leer je de lichaamstaal van je baby kennen.
  4. Je leert beter te kijken naar je baby.
  5. Het heeft een positieve invloed op de taalontwikkeling.

Voor wie?

Dit is een heel handig hulpmiddel voor jonge ouders. Ook voor broertjes en zusjes kan het leuk zijn om via deze weg te communiceren met hun kleine broer of zus.

Maar ook in crèches of kleuterklassen zou dit een handig hulpmiddel kunnen zijn om zo frustraties te voorkomen. Kindjes kunnen op die manier onderling al heel vroeg met elkaar communiceren maar ook samen liedjes zingen of voorlezen met behulp van gebaren is eens zo leuk!

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes