6792fi.jpg

Bekkenbodemproblemen: veelvoorkomend, maar zelden écht normaal

2/06/2020

Af en toe wel eens last van urineverlies? Of moeite om windjes op te houden? Is “incontinentie” het nieuwe normaal? Of vertekent de industrie van de maandverbanden ons “normaal”-beeld?

“Urineverlies? Nee ze! Allé ja, een beetje, soms … Maar enkel als ik echt in de lach schiet, of als ik veel op en neer moet springen …”

“Last dat ik geen windjes meer kan ophouden? Is dat niet normaal? Ja ik merk wel dat ik daar precies minder controle over heb dan vroeger…”

“Incontinentie? Urineverlies? Nee, totaal niet, maar… ik draag wel elke dag een inlegkruisje, om me veiliger te voelen …”

“Trampolinespringen? Neen, dat lukt niet meer droog, nadat ik kindjes heb gekregen. Maar dat is toch normaal?”

Bovenstaand opmerkingen zouden eigenlijk een alarmbelletje moeten laten afgaan. In de medische sector bekijken we deze “symptomen” als de eerste signalen van “incontinentie” (onvrijwillig verlies van urine, stoelgang of wind).

Het klopt inderdaad dat dit veel voorkomende klachten zijn. Meer dan 60% van de zwangere vrouwen ervaart urineverlies, wel één op drie houdt na haar bevalling klachten van urineverlies over. En één op acht van je (bevallen) vriendinnen heeft waarschijnlijk minder controle over “het achterste compartiment”.

Maar kunnen we dan ook zeggen dat het normaal is? Zullen we vrouwen aanraden om deze klachten op te vangen met nieuwe heerlijk ruikende inlegkruisjes? Juichen we als we opmerken dat ook de grotere incontinentieverbanden en -slipjes nu in aantrekkelijkere versies te koop liggen in de supermarkt?

Neen, bekkenbodemproblemen zijn nooit écht normaal! Deze klachten wijzen er altijd op dat er ergens iets misloopt in de goede systemen die je vroeger wellicht wél hielpen om perfect “pipi” en “kaka” op te houden.

We weten uit wetenschappelijk onderzoek dat bekkenbodemproblemen een negatieve invloed hebben op de levenskwaliteit van veel vrouwen. Vrouwen met klachten hebben vaker last van angst- en schaamtegevoelens en vermijden door deze problemen zelfs sportieve of sociale activiteiten. Vrouwen voelen zich geraakt in hun vrouwelijkheid, voelen zich onzekerder en hebben vaak ook minder zin in seks.

Terwijl sport, seksuele betrekkingen en sociale activiteiten net zo belangrijk zijn voor de algemene vrouwelijke gezondheid!

Leg je dus niet neer bij de (beginnende) klachten die je opmerkt. Wees niet bang om erover te spreken.

Er bestaan vele mogelijke oplossingen. Sommige vrouwen zullen al gauw geholpen zijn met enkele tips en aanpassingen in hun drank- en eetgewoonten. Anderen hebben misschien wat meer (bekkenbodemspier-)oefening nodig. En sommigen zullen ook verder onderzocht moeten worden en eventueel geholpen worden met complexere oplossingen zoals chirurgie.

Kortom, voor iedere vrouw bestaat er een oplossing op maat! Maar bekkenbodemproblemen zijn niet normaal. Leg je er niet bij neer, maar laat je bijstaan door deskundig advies!

Meer info vind je ook op the Pelvic Floor. Dit digitale platform is een initiatief van een uitgebreide universitaire expertengroep van de Universiteit Antwerpen en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Je vindt er antwoorden op je vragen en getuigenissen die je misschien bekend voorkomen.

Hedwig Neels, PhD, Bekkenbodemkinesitherapeut.