8003fi.jpg

Bevallen: in het ziekenhuis of thuis?

10/03/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Weet of wist jij meteen waar je het liefst wil bevallen? In het ziekenhuis of thuis? Voor sommigen is die keuze snel gemaakt of heel makkelijk. Voor anderen is het een lastige knoop om door te hakken. Ben je er zelf nog niet helemaal uit? We zetten alle info op een rijtje.

Hoe beslis je?

Als je zwangerschap zonder problemen verloopt en er geen risico is voor jou of de baby, dan kies je zelf waar je wil bevallen. Een thuisbevalling kan in sommige situaties wel medisch afgeraden of zelfs niet mogelijk zijn.

In het begin van je zwangerschap is alles misschien overweldigend en weet je niet goed hoe, wat, waar als het over de bevalling gaat. Maar in de loop van die 40 weken zwanger zijn, krijg je zeker meer zelfvertrouwen.

Je informeren en rondkijken kan natuurlijk helpen. Praat erover met je gynaecoloog, ga eens luisteren op een infobijeenkomst in het ziekenhuis, ga horen hoe een thuisbevalling in zijn werk gaat bij vroedvrouwen die daarin gespecialiseerd zijn … Zo voel je steeds beter aan waar jij je het prettigst en het meest gerust bij voelt.

En het is niet omdat je in maand 5 beslist dat je in het ziekenhuis wil bevallen, dat je 2 maanden later niet van gedacht mag veranderen!

Bevallen in het ziekenhuis

De meeste vrouwen in Vlaanderen kiezen voor het ziekenhuis: 99 % van de Vlaamse vrouwen zet daar haar kindje op de wereld. Waarom? Omwille van enkele duidelijke voordelen:

  • In een ziekenhuis voel je je veilig. Er is altijd (medische) hulp in de buurt. Bij complicaties ben je meteen op de juiste plek. Er staat altijd een gynaecoloog of kinderarts klaar.
  • Je kan kiezen voor pijnbestrijding, zoals een ruggenprik of epidurale verdoving, tijdens de bevalling.
  • Je bent even weg van alle beslommeringen in huis en kan je volledig concentreren op je pasgeboren hummeltje.
  • Bezoek kan alleen langskomen op vooraf bepaalde tijdstippen. Zo heb je verschillende uren per dag (relatieve) rust.

 

Wat is een poliklinische bevalling?

Als je kiest voor een poliklinische bevalling, beval je in het ziekenhuis, maar je gaat snel weer naar huis – meestal 24 tot 48 uur na de geboorte. Het is dan wel noodzakelijk dat een vroedvrouw jou en je baby thuis verder opvolgt. Uiteraard mag je pas het ziekenhuis verlaten als er geen medische problemen of complicaties zijn.

Ik ga voor een poliklinische bevalling. De grootste reden is eigenlijk vooral dat ik bij mijn familie wil zijn. Ik wil de eerste dagen samen beleven en ik wil geen drie dagen gescheiden zijn van Remus. Ik zou hem natuurlijk ook wel kunnen zien in het ziekenhuis maar dat is toch beperkt en ook anders. Ik weet nu ook min of meer wel hoe je moet zorgen voor een baby, dus dat moet lukken.

Mama Tamara

 

Hoeveel kost een bevalling in het ziekenhuis?

De exacte kostprijs hangt af van verschillende factoren, zoals het ziekenhuis waar je bevalt, je kamertype, hoe lang je in het ziekenhuis blijft … Maar gelukkig krijg je bepaalde kosten terugbetaald door je ziekenfonds en de nodige verzekeringen.

Vergeet het startbedrag niet aan te vragen! Dat kan je doen via een uitbetaler van het Groeipakket, zoals Parentia. Je kan je startbedrag heel eenvoudig online aanvragen, al vóór de geboorte. Vanaf 2 maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum ontvang je het bedrag op je rekening.

 

Thuis bevallen

Thuisbevallingen komen niet zo vaak voor in Vlaanderen: minder dan 1 % van de Vlaamse vrouwen bevalt thuis van haar kindje.

Wanneer thuis bevallen?

Om thuis te bevallen moet je voldoen aan enkele voorwaarden:

  • Je maakt een gezonde zwangerschap door.
  • Je bevalt tussen de 37ste en 42ste week.
  • Je bevalt van slechts 1 kindje. De geboorte van een tweeling moet altijd in het ziekenhuis gebeuren.
  • Je kindje ligt in de normale houding om geboren te worden. Een baby in stuitligging moet in het ziekenhuis geboren worden.
  • Je moet geen keizersnede ondergaan. Dat moet in het ziekenhuis gebeuren.
  • Je bevalt volledig natuurlijk, dus zonder ruggenprik.

 

Wie en wat heb je nodig voor een thuisbevalling?

De juiste mensen om je heen: dat is super belangrijk als je thuis bevalt. Heb je een partner? Dan is er voor hem/haar/hen een cruciale ondersteunende rol weggelegd. Bespreek op voorhand heel goed of je partner zich daartoe in staat voelt.

Thuis bevallen doe je altijd met een vroedvrouw, die voor de nodige medische begeleiding zorgt. Die controleert dan de hele tijd of alles oké is met je baby en checkt de hartslag. Wees gerust: een vroedvrouw heeft ook het nodige materiaal mee voor noodgevallen. En als deze professional het niet meer veilig vindt, neemt zij of hij de beslissing om naar het ziekenhuis te gaan. Het is belangrijk dat je je goed voelt bij de vroedvrouw die je zal begeleiden en dat er vertrouwen is. Ga dus op tijd op zoek naar de juiste persoon.

Zelf kan je al dingen voorbereiden of klaarzetten voor een thuisbevalling. Bijvoorbeeld een kraampakket, matrasbeschermer, voldoende handdoeken … Overleg op voorhand ook heel goed met je vroedvrouw of dokter.

 

Voor- en nadelen van een thuisbevalling

Pro:

  • De rust en privacy van je thuisomgeving.
  • Je kan staan, lopen, zitten, liggen, hangen … zoals je zelf wil.
  • Je moet je niet verplaatsen naar het ziekenhuis met weeën.
  • Je bent meteen na de geboorte in een vertrouwde omgeving.

(Mogelijk) contra:

  • Je krijgt geen pijnstilling.
  • Bij complicaties moet je mogelijk toch nog naar het ziekenhuis gaan.

 

Is een thuisbevalling goedkoper dan een bevalling in het ziekenhuis?

Ja, een thuisbevalling kost minder dan een bevalling in het ziekenhuis. Heel wat kosten van een bevalling thuis worden terugbetaald door je ziekenfonds. Maar het kan wel zijn dat het daarvoor enkele voorwaarden oplegt om meer terugbetaald te krijgen. Check dat vooraf zeker met je mutualiteit wat wel en niet terugbetaald wordt.

Maar over het algemeen ligt het prijskaartje van een thuisbevalling dus lager dan bij een ziekenhuisbevalling. Uiteraard zijn er nog wel verschillen mogelijk: beval je op een weekdag, dan betaal je minder dan tijdens het weekend bijvoorbeeld.

 

Checklist

Als je zwanger bent, heb je een prachtig vooruitzicht. Maar je hebt ook wel een heleboel te regelen. Jouw gezondheid en die van je wondertje in je buik is natuurlijk bekommernis nummer 1. Dus er zullen geregeld doktersbezoeken en check-ups in je agenda staan, of je nu in het ziekenhuis of thuis gaat bevallen.

Parentia heeft een handige checklist met welke tests en onderzoeken je mag verwachten en wanneer je die ongeveer moet inplannen.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Parentia, uitbetaler van het Groeipakket. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

 

disclaimer Parentia