6916fi.jpg

Brand in huis

27/08/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

Vorig jaar, eind juni 2019, is er brand ontstaan in ons huis terwijl ik lag te slapen naast mijn dochtertje van 5 maanden. Ik ben wakker geworden van het rookalarm, er hing een hele rare sfeer in huis en het licht zag er heel vreemd uit. Ik ging in de gang kijken waar het geluid vandaan kwam en zag overal rook.

Ik heb gegild naar mijn man (die in de kamer naast mij zat te gamen met een headset op), heb mijn dochtertje uit de slaapkamer gehaald en haar zo goed als het ging beschermd tegen de rook en ben de trap af naar buiten gevlucht. 

Dan ben ik in mijn pyjama met mijn baby'tje in haar slaapzak bij de buren gaan aanbellen, die gelukkig snel open deden en de brandweer belden. De buren hebben ons heel goed geholpen, ze kwamen direct met een brandblusser aanrennen en hebben mijn baby overgepakt terwijl ik mee ging kijken waar mijn man was. De honden en kat zaten ook nog binnen, die hebben vreemd genoeg niet gereageerd op de brand. Gelukkig waren ze ok!

Uiteindelijk heeft mijn man het vuur zelf kunnen blussen en was er amper schade, er was vooral veel rookvorming. We konden bij de buren bekomen en daarna zijn we in de buitenlucht gaan wandelen (in pyjama rond middernacht met de buggy, dat zal ook een zicht zijn geweest), want we hadden allebei last van onze longen en hoofdpijn.

Daarna moesten we naar mijn schoonmoeder want we konden niet slapen in een huis vol rook. Mijn dochtertje hoestte en huilde die nacht veel. De volgende dag zijn haar longen gecheckt door de dokter. Gelukkig had ze geen schade, maar dat was wel heel eng. Als ze klein zijn, zijn die longetjes extra kwetsbaar. 

Het was een heel nare ervaring, waar ik nog vaak flashbacks naar heb. Gelukkig had ik al weken zitten zeuren tegen mijn man om rookmelders op te hangen, anders had het echt veel erger kunnen aflopen. 

Als ik onze ervaring vertel tegen iemand, krijg ik vaak de reactie dat ze rookmelders hebben liggen of gaan installeren maar dat ze er nog niet toe gekomen zijn. Daarom zou ik willen aandringen: wacht er niet mee, en installeer ze nu! Ik ben zo dankbaar dat we door die rookmelders op tijd hebben kunnen reageren. Ze zijn sinds 2020 ook verplicht, dus als ze hangen ben je ineens in orde met de wetgeving.

 

Aude

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes