5544fi.jpg

Mama zijn: da’s een vat vol tegenstellingen

12/06/2021

Wist je dat je, als je het Engelse woordje “MOM” omdraait, het volgende leest: “WOW”? En eigenlijk omvat dat woordje op zijn kop tegelijkertijd waar ‘mama zijn’ om draait. Want zodra je moeder wordt, word je een vat vol tegenstellingen. Kop noch staart krijg je eraan.

Blijf maar klein versus groei maar rap

Ongetwijfeld mis je die babytijd en kijk je vol nostalgie terug naar die mooie albums of Instagramfoto’s. Hoe klein waren die teentjes! Hoe schattig die miniwimpertjes! Hoe koddig die eerste kruipbewegingen. Je kan er maar niet genoeg van krijgen. En je betrapt er jezelf op dat je écht wel overdreven hebt met dat aantal foto’s. Wat moeten je buren, vrienden en familie wel niet hebben gedacht.

Maar tegelijkertijd besef je ook dat je, op andere momenten, stiekem wenst dat je kleine lieverd die fase maar snel ontgroeit. Denk maar aan die terrible two-fase. Ver-schrik-kelijk. Neen, die waarschuwingen waren niet onterecht. Ook jij hebt die periode meegemaakt. Die afschuwelijke driftbuien. Dat gekrijs. Ja, ook in de supermarkt, toen iedereen je aankeek met een blik van “wat heb jij in godsnaam met dat kind gedaan dat het zó overstuur is!”. Of toen je peutertje van de trap viel omdat het nog maar wankel op die beentjes stond. Of die nachten dat jij moest opstaan om je huilende baby te troosten en je ook geen raad meer wist met die darmkrampjes. In een doek wikkelen. Ronddragen. Knuffelen. Je had het al-le-maal al geprobeerd. Dat die tijd maar snel voorbijgaat! … Of toch maar niet?!

Blijf overal af versus zelf overal aankomen

Ken je dat? Je neemt je kleintje mee naar de supermarkt of kledingboetiek en je zegt con-ti-nu hetzelfde. “Schatje, blijf daar af. Dat is breekbaar”. “Zoeteke, laat dat nu eens staaaaaan zeg, de winkelmevrouw kijkt al boos naar jou hoor”. “Lieverd, niet aankomen, het staat op dat bordje”.

Maar zelf, tja … zelf kan je ook nergens afblijven. Ohhhh wat is dat fleecedekentje zacht! Wat leuk die kinderbroek in velours! Grappig die pailletten aan die T-shirt. Hey, als je erover wrijft, verandert de tekening erop. Ook eens proberen! Mama toch… Waar blijft jouw geloofwaardigheid dan als moeder? Jij weet toch als geen ander dat je consequent moet blijven tijdens de opvoeding van je kiddo’s? En dat je een voorbeeldfunctie hebt?

Stiekem snoepen versus stiekem gedrag verbieden

Nog zo ene. Kleine Berre zit al eens stiekem in de snoepschuif te graaien. Helaba! Heb jij daar een chocoladereep uit de schuif genomen? Of die laatste koek? Of stiekem wat chips in je mond gepropt? Je weet toch dat we nog moeten eten! Dat mag niet hoor!

Maar zelf doe je dat ook weleens. Geef maar toe. Je kleintje zit met de tablet rustig op de sofa, met de hoofdtelefoon op de oortjes. Van geen kwaad bewust. Of is eens een plasje gaan doen. Het is hét moment! Snel zijn is de boodschap, dan moet je niet delen! Stout... Maar heb je die zonde ooit al eens begaan. Misschien zelfs al een aantal keren, of misschien zelfs vaker dan je denkt.

Hoe schattig en lief versus aan een haakje hangen

Je hebt allicht al eens zo’n helse dag meegemaakt. Zo’n dag waarna je uitgeput op de sofa neerploft. Want echt, wat hebben die kleintjes het vandaag weer uitgehangen! Je had ze zo aan een haakje kunnen hangen. Af en toe verloor je zelfs eens je geduld. Je schreeuwde of je gooide met iets. Gewoon uit boosheid en machteloosheid.

Maar nu je helemaal tot rust bent gekomen en dat rosétje voor je neus staat, ben je alles gauw vergeten. Je denkt zelfs al aan dat grappige moment dat er ongetwijfeld ook is geweest. En je gaat nog eens in die kinderbedjes piepen. Want wat is er nu schattiger dan die lieve, slapende snoetjes. Shhhht. Stil zijn hoor. Want je wil ze niet wekken!

Stout gedrag bestraffen versus straf niet dulden

Ja, soms is die kleine hartendief al eens stout. En dan kan je niets anders doen dan die sloeber in de hoek te zetten. Of op het strafbankje. Want vloeken tegen de juf? Neen, dat hoort niet, lieverd. En dat brutale taaltje mag je ook achterwege laten.

Maar als iemand anders zich er dan eens mee bemoeit of een straf verzint, is het toch niet altijd even makkelijk om die te aanvaarden. Want dan gaat je moederhart ineens feller kloppen. Zeggggg, zo erg was dat gedrag nu ook weer niet hé!

Grappig toch, hoe we als mama zo’n vat vol tegenstrijdigheden kunnen zijn? Probeer daar maar eens een zinvolle verklaring aan te geven!

OMG.
MOM.
WOW.