7083fi.jpg

Corona zou schadelijke invloed hebben op kwaliteit sperma

19/11/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

Uit een Belgisch onderzoek blijkt dat de zaadkwaliteit van mannen die met Covid-19 zijn besmet ernstig wordt aangetast. Professor Gilbert Donders raadt koppels met een kinderwens daarom aan om voorlopig af te wachten. Gelukkig zou corona slechts een tijdelijke invloed hebben op sperma.

Het onderzoeksteam Femicare, in samenwerking met het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, het Medisch laboratorium Antwerpen en het ziekenhuis Oost-Limburg, onderzoekt sinds juni of Covid-19 ook via seksueel contact kan worden doorgegeven. Op die vraag hebben de wetenschappers voorlopig nog geen antwoord gevonden, maar uit de tussentijdse resultaten valt er wel een andere, opvallende conclusie te trekken: corona heeft een schadelijke invloed op de zaadproductie van mannen die besmet raken met het virus.

Momenteel werden er nog maar zaadstalen van 26 proefpersonen onderzocht. Maar de resultaten zijn zo opzienbarend dat het niet om toeval kan gaan. De proefpersonen waren tussen de 18 en de 70 jaar oud, van wie bijna de helft jonger was dan 35. Een grote meerderheid van de mannen bleek 10% minder zaadcellen te produceren , en ook de beweeglijkheid en de morfologie van de zaadcellen was aangetast. Er was zelfs sprake van DNA-schade, maar dat zou zo goed als zeker een tijdelijk fenomeen zijn. Na vier tot zes maanden zouden de spermacellen zich terug beginnen te herstellen. Verder onderzoek zal dat wellicht bevestigen.

Bij infecties die hoge koorts veroorzaken is er sowieso een impact op de zaadkwaliteit. Maar wellicht is er meer aan de hand, al moet dat nog verder worden onderzocht. Het is ook nog niet duidelijk of er een invloed is op de foetus, maar Donders acht die kans klein omdat een bevruchting met aangetaste zaadcellen zo goed als onmogelijk is. Het onderzoek gaat dus nog even verder. Donders vermoedt nog een klein jaar nodig te hebben om alles rond te krijgen, en om een beter zicht te hebben op de gevolgen op langere termijn.

 

Bron: Het Nieuwsblad

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes