6434fi.jpg

To crèche or not to crèche?

9/01/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

Wij hadden de ongelooflijke luxe om onszelf deze moeilijke vraag te stellen. Aanvankelijk was ik absolute voorstander om ons zoontje naar een kinderdagverblijf te laten gaan, want zoals vele anderen dacht ik dat dit een enorme meerwaarde zou zijn in de ontwikkeling van ons kind, zowel op cognitief als op sociaal-emotioneel gebied.

Toen onze ouders meerdere keren aangaven dat ze graag ons kind zouden opvangen, zijn we hier over gaan nadenken. Ik wilde hier echter niet zomaar op ingaan en raadpleegde verschillende wetenschappelijke artikels om hier meer duidelijkheid rond te krijgen.

Afhankelijk van de aard van je kind

Helaas werd ik hier niet veel wijzer uit. De ene psycholoog sprak de andere tegen. Waar de ene aangaf dat het net goed is om je kind vanaf drie maanden naar de kinderopvang te sturen, antwoordde de andere dat je kind beter omringd door mensen uit het eigen netwerk tot de leeftijd van 2 á 3 jaar.

Ik concludeerde hier vooral uit dat het enorm afhangt van de aard van je kind. Sommige kinderen voelen zich veiliger en beter in een beschermde, familiale omgeving. Andere kinderen hebben net de uitdaging en de beleving nodig van een drukkere omgeving. Het moeilijke is dat je op voorhand niet weet wat jouw kind nodig heeft.

Opvang door onze ouders

Uiteindelijk maakten we onze beslissing en kozen we er dan toch voor om Gaston door onze ouders te laten opvangen. Twee dagen bij de Vlaamse grootouders en twee á drie dagen bij de Marokkaanse familie.

Intussen zijn we 2,5 jaar verder en zijn we bijzonder blij met de keuze die we destijds gemaakt hebben. De band die zich doorheen de jaren heeft ontwikkeld tussen Gaston en de grootouders is uniek en prachtig om te zien.

Vooroordelen

Waar we ons echter niet hadden aan verwacht waren de vele negatieve reacties en vooroordelen uit onze omgeving. We kregen continu het gevoel dat we onszelf moesten verantwoorden voor deze keuze.

Opmerkingen als: ‘Hij zal wel continu ziek zijn als hij naar school gaat’ en ‘oei, dan zit hij wel met een serieuze achterstand op vlak van sociale ontwikkeling’, ... kregen we regelmatig te horen.

 Gaston is verlegen van nature en heeft tijd nodig om te wennen aan nieuwe omgevingen. Dat was volgens velen te wijten aan het feit dat hij niet naar de kinderopvang ging. Vermoeiend en ook echt niet logisch, want we namen Gaston overal mee naartoe en kwam wekelijks in contact met verschillende omgevingen en andere kinderen.

Tegendeel bewezen

Gelukkig wordt vandaag het tegendeel bewezen. Gaston gaat reeds zes weken naar school en de juf is heel enthousiast over hem. Op alle vlakken doet hij het zeer goed en hij voelt zich al helemaal thuis op school, tussen de andere kindjes. De juf viel bijna van haar stoel toen we vertelden dat Gaston door het eigen netwerk is opgevangen. Ze zou het hem nooit hebben aangegeven.

Voor ons is dit het mooiste bewijs dat we de juiste keuze hebben gemaakt. Het bewijs dat je hierin geen juiste of foute keuze kan maken, enkel de keuze die voor jouw kind het beste lijkt.

We zijn helemaal geen tegenstander van kinderopvang, integendeel! We zijn gewoon heel dankbaar en blij dat wij de keuze hadden en dat we hiervoor opnieuw kunnen kiezen voor ons tweede zoontje.

 

Els 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes