6589fi.jpg

Dagplanning voor kinderen (en ouders)

23/03/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

In deze chaotische tijden is een beetje structuur helaas nodig…In ons gezin (mijn man, ik en onze kindjes van 6 en bijna 4) is dit meer een uitdaging dan een gewoonte, wij kunnen echt genieten van chaos en de creativiteit die daaruit kan ontstaan. Maar…voor zo’n lange periode als deze houden wij het zelfs niet vol om te leven van dag tot dag, van moment tot moment. Zeker met spanningsgevoelige kinderen (zoals die van mijzelf) is het handig om in deze tijden een beetje houvast te hebben. Ik zeg heel bewust ‘een beetje’ houvast, want een tot op de minuut vast tijdschema is echt niet voor ons weggelegd.

dagschema

Onderstaande planning is er dus eentje met een aantal ijkpunten in een dag (inclusief een uurtje RUST voor IEDEREEN, straks meer daarover) en activiteiten die niet vastliggen maar die je wel op voorhand of samen kan plannen met je kinderen.

Je zal wel zien dat een aantal activiteiten passen voor ieder gezin en een aantal niet…de Steiners onder ons zullen zich bvb wel raad weten met het maken van een palmpasenstok maar dat is voor de anderen dan weer minder van toepassing.

Verander en vul aan is de boodschap! Bij ons zullen er ongetwijfeld ook nog dingen bij komen.

TIP: ons namiddag-rustje (vlak na het middageten) is echt een topper, het is eigenlijk een ‘we laten elkaar met rust uurtje’, mét timer, vandaar de klok. Voor ons CRUCIAAL om de dag door te komen. Iedereen zit dan op zijn eigen kamer en doet een dutje of maakt een tekening of…zonder geluid of zonder iets te vragen. LEES: crashen in de zetel en genieten van de STILTE in huis.

Je kan alles afdrukken, de kleine prentjes uitknippen en op een magneetbord (of met tape of paperclips) elke dag een planning maken. Bij ons werkt het ook bij verveling, als ze niet weten wat te doen, zoeken we samen een activiteit aan de hand van de kaartjes.

Ik heb mijn plan en kaartjes geplastificeerd, zo kunnen ze tegen een stootje en vuile kindervingers.

Tot zo ver mijn (eerder miniem) organisatietalent!

Succes er mee en sterkte!!!!

Miep

Dagplanning