4779fi.jpg

De NIP-test: bijna volledig terugbetaald

20/01/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

Sinds1 juli 2017 wordt de NIP-Test voor iedereen bijna volledig terugbetaald. Daarvoor kostte de test voor toekomstige ouders tussen de 450 en de 600 euro. De niet-invasieve prenatale test zelf blijft weliswaar duur, maar het aandeel dat door de patiënt betaald wordt bedraagt maximaal 8,68 euro.

Wat is een NIPT?

Een NIPT is een bloedonderzoek dat je ten vroegste na 10 weken zwangerschap kan laten uitvoeren. Hiervoor wordt bloed van de mama afgenomen en onderzocht. Dat bloed bevat ook DNA van de baby. De resultaten van de test hebben een betrouwbaarheid van 99%.

De hoeveelheid DNA van de baby die in het bloed van de moeder aanwezig is, beïnvloedt de betrouwbaarheid van het resultaat: hoe meer DNA, hoe betrouwbaarder het resultaat.

Wat wordt er onderzocht?

De NIPT kan behalve trisomie 21 (Down-syndroom), trisomie 13 en 18 ook alle andere chromosomale afwijkingen opsporen. Indien er afwijkingen vastgesteld worden kan er een vruchtwaterpunctie aangeraden worden ter bevestiging van het resultaat.

Ook het DNA van de moeder wordt onderzocht tijdens de NIPT. Dit betekent dat er ook afwijkingen bij de moeder opgespoord worden. In sommige gevallen kan er ook kanker opgespoord worden, maar zeker niet alle kankers zijn te traceren via een NIPT.

Resultaten

Het resultaat van de NIPT is na 2 tot 3 weken bekend. In 5% van de gevallen mislukt de test en zal er een nieuwe test aangeboden worden.

Recent waarschuwt de Universiteit van Gent voor vals positieve resultaten. Dit wil zeggen dat er bij een positief resultaat op ziekte toch nog een grote kans bestaat op een gezonde baby. Daarover kan uiteindelijk alleen zekerheid bekomen worden door een vruchtwaterpunctie.

Bewuste keuze

De NIPT moet een goed geïnformeerde en bewuste keuze zijn. Ook de combinatietest (echo+bloedname) rond 12 weken, die je een risico/kans geeft op trisomie, blijft uiteraard deel uitmaken van de mogelijkheden voor prenatale screening.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes