3767fi.jpg

De 'principes van oorlog' kunnen ook toegepast worden op het gezin...

10/10/2018

Iedereen gebruikt wel min of meer zijn of haar professionele achtergrond in zijn dagdagelijks leven. Ik weet dat ik het doe… en nog wel als militair! Dit is mijn eigen 'gezinsversie' van the 8 principles of war. Of mijn handleiding tot (soms) succes!

1. Kies je doel

Weet ten allen tijde welk doel je wilt bereiken! Of het nu groentenpap geven is ten tijde van een moeilijke eetperiode, of je kleintje op tijd klaar hebben voor een uitstap naar de familie. Beperk je tot dat objectief en plan alles nauwgezet… Neem niet teveel hooi op je vork, kies een haalbaar doel!

2. Kies voor de aanval

Kies je ideale moment om je aanval te starten. Net uit bed bijvoorbeeld, wanneer je kleintje misschien nog niet kan protesteren. Of start je manoeuvre wanneer je kindje vrolijk is en net een koekje gehad heeft. Zo behoud jij de controle over de volgende stap! Laat je niet afleiden door getreuzel… jij behoudt het initiatief!

3. Overwicht en economie der krachten

Gooi al je middelen in de strijd, maar gebruik ze slim… Niet meteen én koekjes én speelgoed én nieuwe kleren én een uitstapje naar het zwembad aanbieden. Wie weet werkt één simpele aardbei ook al! Uit zeer persoonlijke ervaring weet ik dat voetjes kietelen en gekke bekken trekken een uiterst effectieve methode blijkt om hun aandacht te winnen. You never know…

4. Kies een voordelige positie

Zorg dat jij in het voordeel bent. Niet op de grond liggen dus, want dan kunnen ze je in een hinderlaag lokken! Wees groot, sterk en sta rechtop. Buig liefst niet door de knieën, want dat is nadelig om te onderhandelen!

5. Eenheid van commando

Uiterst belangrijk… Indien de eigen rangen verdeeld zijn, dan loopt het fout. Je man of vrouw moet in jouw kamp zitten en hetzelfde doel voor ogen hebben: op tijd vertrekken voor dat feest!

6. Veiligheid

Zorg dat je eigen rangen veilig zijn… De kleintjes mogen niet aan de haren trekken, geen oorbellen loskrabben, honden en hun lange oren zijn off limits. Ze gaan zich verweren, onze kleine rakkers, maar bescherm je troepen!

7. Verrassing

Het element van verrassing is zeer belangrijk om overwicht te houden. Val aan wanneer ze het niet verwachten. Combineer het verrassingseffect met doelgericht werken en je bent klaar nog voor ze beseffen wat er gebeurt. Die kleren zijn al half aan tegen dat ze kunnen protesteren.
Telkens dat mondje opengaat voor een kieteltje… hap die lepel! 

8. Simpel

Hou het simpel, zorg dat de kleren klaarliggen, dat het papje klaargemaakt is, dat de tas klaarstaat… Voorbereiding is het halve werk!

 

- Dasja