3806fi.jpg

De vliegreis met een onze 18 maander viel keigoed mee

11/05/2016

Toen onze zoon 18 maanden was, trokken we voor drie weken naar Japan. Dat betekende: het vliegtuig op, verschillende zelfs en dat voor heel wat uren. Ik zag er zwaar tegenop, na de irritaties over huilende baby's op het vliegtuig en horrorverhalen over pijn aan de oortjes.  Wat er echt gebeurde... viel keigoed mee.

De strijd met de bagage

Wat niét meeviel was de strijd met de bagage, maar daarom zijn de (onhandelbare) vliegveldkarretjes uitgevonden. Eén persoon met handbagage en de buggy, de andere met het karretje. 

TIP: neem rugzakken mee, het vergroot het draagcomfort. Natuurlijk kan er iets aan de buggy (de luiertas) maar vergeet niet dat de buggy (ingecheckt als handbagage) uiteindelijk ook moet afgegeven worden en je nog altijd een stukje mét die extra bagage moet overbruggen. 

De douane verloopt dan weer vlotter: je krijgt (meestal) een vlottere route aangeboden maar vergis je niet: je moet nog steeds alles op en van de band halen. Verdubbel je normale zweetniveau alvast ... En vergeet niet: voor een baby mag je water meenemen op het vliegtuig (wees voorbereid op jaloerse blikken).

Wat je zeker moet doen voor het boarden: pamper verversen (echt héél moeilijk in een vliegtuigtoilet) en zoveel mogelijk laten rondlopen/rondkruipen. Voldoende eten en drinken aanbieden kan ook helpen om de potentieel lange 'schootjeszittijd' (zie verder) comfortabel te overbruggen.

Op het vliegtuig

Altijd jaloers geweest op priority boarding? Nu bestaat er een kans (maar niet altijd!) dat je deze aangeboden krijgt. Voor mij persoonlijk was het een vergiftigd geschenk: ja, je mag als eerste op het vliegtuig, dus je hebt meer plaats om alles weggestopt en klaargezet te krijgen maar het betekent OOK dat je NOG langer op het vliegtuig zitten met een baby/ongeduldige peuter of kleuter. Niet alleen bij het opstappen, ook bij het uitstappen: je hebt meestal zoveel bijeen te scharrelen, zeker na een lange vlucht, dat je wel moet blijven tot de laatste. Wat nog goed uitkomt, want op die ingecheckte buggy kan je ook lang wachten en je kan toch niet verder zonder. 

Laat zoveel mogelijk bagage binnen handbereik: onder de stoel voor je, en zeker eten, drinken, natte doekjes en entertainment. 

Voor kinderen jonger dan 2 jaar moet je geen zitje betalen, en de meesten doen dat dan ook niet. Ga je echter naar een land waar je toch veel in de auto zal zitten, dan kan je overwegen toch een zetel bij te kopen en de autostoel mee te nemen. Je kind (en jijzelf) zal veiliger zitten - maar het is natuurlijk een extra kost. Sommige vliegtuigmaatschappijen voorzien voor kleine baby's (tot 10-12 kilo) een reiswieg waar ze in kunnen slapen. Dit geeft jou extra bewegingsvrijheid. Onze peuter zat op het randje van dat gewicht en het ding is dan uiteindelijk bij zware turbulentie naar beneden gedonderd - gelukkig hadden we zoveel gerief dat de val klein en de landing zacht was :-) Wie frequent zou vliegen met de baby, kan ook een 'uitklapbaar babyzitje' overwegen (zie hier bijvoorbeeld) of deze matras. Een andere manier om het kind veilig te houden in het vliegtuig is dit harnas

Blijft je kind op schoot, besef dan goed dat jij of je partner het vastgegespt moet houden tijdens de volledige opstart en landing (op grote luchthavens met lange taxitijden en wachttijden kan dit oplopen tot gemakkelijk een uur). De baby kan daar heel onrustig van worden omdat ze absoluut niet wegkunnen. Wij hadden het wondermiddel iPad meegebracht - inclusief irritante muziekjes (zo stil mogelijk gezet) - maar het heeft wel gewerkt. Ook op het moment dat het eigenlijk al voorbij bedtijd was.

Iets waar we zelf op voorhand totaal niet bij hadden stilgestaan: je kan zelf niet eten op het moment van de anderen en het vliegtuigpersoneel bedient je achteraf niet altijd met de glimlach . (true story, sadly)

Voor ons was het beste scenario dat peuterlief zoveel mogelijk sliep. Dat is uiteindelijk ook gebeurd, met relatief weinig inspanning (al hielp het wel dat hij op dat moment thuis ook in mijn armen en met de fles in slaap viel.) Een slapend kind op schoot betekent natuurlijk ook dat je zelf niet naar het toilet kan en zeer beperkte beweegruimte hebt. Best voor de persoon die het langst kan stilzitten dus ;-)

En de 18 maander zelf?

Die vond vliegen heel leuk! We hadden veel familie bij, wat de kans op interactie ook wel vergrootte en er was altijd een slachtoffer om eens een toertje met hem te doen door het vliegtuig (en te high fiven naar de andere passagiers). 

Aan vliegen hadden we het gelijknamige liedje van Samson en Gert gekoppeld, inclusief bewegingen (het moet een zicht geweest zijn voor de andere passagiers om dat met zes volwassenen uit te beelden!). Tijdens het opstarten en landen was er natuurlijk de iPad en we zorgden er voor zelf altijd kalm te blijven. We deden voor hoe hij moest gapen en vertelden hem heel gewoon over alles wat te horen was. Maar eerlijk is eerlijk: hij reageerde gewoon niet op het geluid van de motoren. 

En tot slot: hij heeft ook amper geweend (op vier vliegreizen, van twee keer drie uur en twee keer ruim tien uur), tenzij van vermoeidheid of toen mama hem moést afgeven om op tijd het toilet te halen. Dat kan dus ook! 

Enkele algemene tips

 • Informeer je goed over wat er in een vliegtuig gebeurt, zo kan je het uitleggen aan je kinderen
 • Blijf zelf kalm: voor kinderen zijn ouders de baken, als jij rustig bent, dan heb je meer kans dat zij dat ook zijn.
 • Kies voor comfort in alles: kledij, schoenen en tassen (rugzak!)
 • Voorzie voldoende entertainment: een iPad is op dat moment een godsgeschenk. Vergeet natuurlijk niet om de apps op voorhand te downloaden en zelf eens te bekijken (laat ze in de mate van het mogelijk niet of niet allemaal aan de kinderen zien)
 • Voor kleine kinderen helpt ook om een 'verrassingspakket' of 'rugzak' te voorzien met wat spelletjes en speelgoedjes in die ze nog niet kennen. Niets met te veel verpakkingsafval of te fijne onderdelen, want dat raak je gegarandeerd kwijt.
 • Whatever you do: haal geen bal uit in het vliegtuig! (ik spreek *kuch* uit ervaring)
 • Voorzie voldoende snacks (because: vliegtuigeten vs kinderen) maar vermijd vers fruit en groenten want dat mag vaak niet binnen in een ander land. Ook al ben je van plan het op te eten in het vliegtuig: de kans is klein dat je het door de douane krijgt (zeker als je buiten Europa vliegt)
 • Voor oudere kinderen kan je ook kauwgom of harde snoepen meenmen (op voorwaarde dat ze ze niet kapotbijten): dat helpt respectievelijk de oren en lichte reisziekte.
 • Wij hebben bewust gekozen om geen medicatie te geven aan ons kind, maar voor wie een kind heeft dat zwaar reisziek is, kan het nuttig zijn een back-up te voorzien. Informeer je daarvoor bij arts en/of apotheek. 
 • Neem ook 'afvalzakjes' mee en voldoende zakdoekjes en natte doekjes. Je zal blij zijn. 
 • Ontspan. Alles komt goed.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes