6040fi.jpg

DOSSIER Kindvriendelijke brasserieën

4/07/2019
Mamabaas
Door Mamabaas

Lekker uit eten gaan, voetjes onder tafel: zalig. Behalve … als de kindjes zich stierlijk vervelen en je dus allesbehalve rustig kan zitten te eten. Gelukkig bestaan er ook kindvriendelijke brasserieën, waar óók aan het entertainment van de kindjes werd gedacht. Kindjes blij, mama en papa blij! We geven je graag wat inspiratie per provincie.

Antwerpen

 1. Sensunik – Antwerpen
  Sensunik in Antwerpen noemt zichzelf een All Generations-restaurant, waar iedereen zich thuisvoelt. Jong en oud, iedereen is er welkom.

  Boven bevindt zich de ultieme locatie voor die jongste generatie: De Sensunik Speelzolder. Ballonnen, tipi’s, kickertafels, kussens om te chillen, dino’s… alles is er! Animatoren houden een oogje in het zeil, zodat jullie op je gemak kunnen eten. Er is zelfs een speciale Kidschef die kindvriendelijke gerechtjes bereidt.

 2. De Melkerij in het Nachtegalenpark
  De Melkerij heeft als troef de twee grote speeltuinen voor de deur. Dankzij de houten constructies in het zand kan je kiddo er een zalige tijd beleven. Ook voor de aller-allerkleinsten is er een mini-speeltuin voorzien met allemaal kleine speeltuigen. Hebben de kindjes honger gekregen van al dat spelen? De kinderkaart is zeer uitgebreid, er staat zelfs een boterham met choco op het menu, succes gegarandeerd!

  Zin om na het spelen en smullen nog een wandelingetje te maken? No problem! Het Nachtegalenpark waarin de Melkerij gelegen is, is een prachtige locatie voor leuke wandelingen. 

West-Vlaanderen

 1. Restaurant/ taverne ’t Nonnebos – Zonnebeke
  In ’t Nonnebos kan je ’s winters genieten van een typisch Oostenrijkse kader, en in de zomer kan je er gezellig op het ruime terras vertoeven.

  Voor de kleinsten is zowel een binnen- als buitenspeeltuin voorzien. Binnen kunnen ze ravotten in het ballenbad, diverse glijbanen, springkastelen en een park in cirucsstijl. Buiten zijn ook allerlei speeltuigen voorzien: een speeltoestel met hangbrug en glijbanen, trampolines, springkasteel en een minitreintje waarin ze hun fantasie helemaal te loop kunnen laten gaan.

  Je kan er ook met de huifkar gaan rijden voor een halve/ volledige dag, vergezeld van de nodige sneukelingen.

 2. Kinderboerderij Pierlapont – Zedelgem
  Kijkboerderij Pierlapont bestaat al enkele jaren en is zeer kindvriendelijk. Naast talloze workshops en animaties tijdens de vakanties, valt er altijd wel iets te beleven.

  Er is een hoevecafeetje met een groot terras waar je verse pannekoeken, hoeveijsjes, verse (choco)melk of gewoon een lekker streekbiertje kan drinken. En in de winter kun je tot rust komen rond de kachel in de schuur.

  Bovendien kunnen de kinderen er gratis  spelen in de stro, de dieren bezoeken, met een bootje varen of gewoon genieten van een grote zandbak, petanquebaan of kubbspel. Maar je kan er ook nog andere zaken beleven zoals een ponyrit, boerengolf, een huifkantocht, brood bakken…

  Ook voor verjaardagsfeestjes bestaan er een aantal formules en workshops. Of je kan er een slaapfeestje geven waarbij ze met al hun vriendjes/ vriendinnetjes kunnen overnachten in de schuur, samen koken, een kampvuur maken, ...

 3. Marie Siska – Knokke Heist
  Marie Siska is een van de populairste en meest gekende zaken aan de kust. Je kan er genieten van de bekende hartjes wafels of gewoon iets drinken, maar je kan er ook op restaurant gaan.

  De kinderen beleven er een fantastische tijd. Er is een gigantische speeltuin aanwezig met ontzettend veel verschillende speeltoestellen. Een piratenboot, luchtballon, ruimteschip waar ze in kunnen kruipen, glijbanen, schommels, een doolhof waarin ze kunnen verdwalen, … Deze speeltuin is bovendien ook bewaakt zodat alles veilig verloopt. Er is ook een babyspeeltuin voorzien voor de allerkleinsten (1-4 jaar).

Limburg

 1. De afspanning ’t Speelhof – Sint-Truiden
  Het Speelhof bevindt zich aan het eind van een mooie kasteeldreef, midden in het groen. Je kunt er tafelen, een snelle hap verkrijgen of gewoon iets drinken. De naam zegt het zelf al: dit domein is een echte speeltuin voor jong en oud. Het motto is er dan ook “klant is koning, kind is keizer”, vooral door de speeltuin, springkasteel, animatie, activiteiten…

  Je kunt wandelen op het domein, er is een Finse looppiste, een petanquebaan en een speeltuin. Deze speeltuin heeft recentelijk een aangepast speeltuig bijgekregen voor minder-valide kinderen, zelfs voor rolstoelen, uniek in Vlaanderen! Het fietsroutenetwerk passeert langs de dreef van het kasteeldomein. Van op het terras van de ‘Afspanning’ houd je de kleintjes op de speeltuin in de gaten. In de moestuin worden ook bloemen, groeten en kruiden gekweekt die je tijdens de oogst kan kopen.

 2. Sint-Jorishoeve
  De Sint-Jorishoeve is een beschermd monument, het pand heeft een historische waarde. Ideaal voor kindjes die geïnteresseerd zijn geschiedenis.

  Er is een grote speeltuin, zodat jij rustig op het terras kunt genieten terwijl de kinderen ravotten. Als je bij de reservatie vermeldt dat er kinderen zullen aanwezig zijn, zorgen de uitbaters ervoor dat je tafel zicht heeft op de speeltuin. En uiteraard is er een lekker kindermenu.

Oost-Vlaanderen

Op zoek naar een kindvriendelijk restaurant in Gent? Als je het gele draakje met de koksmuts spot, zit je goed! Sinds oktober 2018 hebben 50 Gentse restaurants zo’n label gekregen, wat wil zegen dat ze gezinsvriendelijk zijn. Deze zaken bieden een uitgebreide kinderkaart en voldoende mogelijkheden voor kindjes om zich bezig te houden tijdens het wachten!

 1. Bokmolenhoeve
  De Bokmolenhoeve is een restaurant en een pluimveekwekerij in Lokeren, vlakbij de afrit van E17. Kinderen die zot zijn op diertjes? Dan is dit the place to be. Het terras biedt zicht op de speeltuin, en er zitten veel siereendjes, konijntjes en kippen. Er zijn voldoende gerechten op kindermaat, en er zijn ook pannenkoeken en ambachtelijk roomijs.
 2. De Reinaert
  Fietstochtje gepland? Dan moet je volgens ons een tussenstopje doen in de Reinaert in Destelbergen. Het ligt pal aan de Scheldedijk met z’n autovrij fiets- en wandelpad. Er is een groot terras zodat je – opnieuw – de kinderen goed in de gaten kunt houden. Er is ook een hindernissenparcours, er zijn trampolines en een springkasteel, ...
  Honger zullen je kids er niet lijden: er is een uitgebreide menukaart op maat van de kinderen.
 3. De Muze
  De Muze bevindt zich in Knesselaere en heeft een kinderkaart met volwaardige kindergerechten,. Maar wat dit eethuis extra leuk maakt, is de gigantische speeltuin met een grote zandbak, een springkasteel in de zomer en – volgens ons het leukste – een dierenpark met alpaca’s, schaapjes en geitjes.

Vlaams-Brabant en Brussel

 1. Het Bos
  Het Bos - de naam zegt het al een beetje: deze zaak ligt in een rustige, groene omgeving in Merchtem. Lekker eten en ijsjes zijn een mooie troef, maar wij zijn vooral fan van de vele glijbanen in alle kleuren van regenboog, het grote springkasteel in de zomer en het houten treintje. De kinderen? Die zullen niet aan tafel zitten (tenzij ze honger of dorst hebben), dus jullie kunnen rustig genieten van een wijntje of een ijsje.
 2. Jos Theys Boerderij
  Springkasteel in de zomer, schommels en glijbanen, gocarts met een parcours, dieren… this place has it al! Op het menu in Jos Theys Boerderij staan er kindvriendelijke gerechten met  nadruk op vlees.

 

Heb je zelf nog aanvullingen en leuke suggesties? Laat het zeker weten in de reacties!