5631fi.jpg

Durf jij dit jaar de cadeauberg te minderen?

11/12/2020

Elk jaar is het tijdens de maand december in vele gezinnen duidelijk een overrompeling van cadeaus. Eerst komt Sinterklaas, en dat feest wordt vrijwel direct gevolgd door Kerstmis en Nieuwjaar. Hoe ga jij om met al die cadeaus?

Cadeaus minderen … een delicaat onderwerp!

Hoe is het zover gekomen dat we steeds maar meer en ook steeds maar duurdere cadeaus zijn gaan kopen? Eerlijk gezegd, ik weet het niet … En bovendien ben ik er zelf ook schuldig aan. Het is duidelijk dat er vroeger veel minder cadeautjes werden gegeven en dat kinderen toen minstens even gelukkig waren met wat ze kregen.

Door de vele reclamespots (op TV én op het internet) wordt het verwachtingspatroon van onze kinderen steeds hoger. En hieraan toegeven, jaar na jaar, is natuurlijk de oplossing niet …

Vergelijk het met ijsjes. Als je elke dag een ijsje krijgt, ga je binnen de kortste keren immers vragen naar een groter ijsje, een ijscoupe of misschien wel een milkshake. Wanneer de ijsjes daarentegen maar af en toe komen, zal je met dat ‘gewone’ ijsje absoluut tevreden blijven.

Deze strategie kan je kaderen als ontzegging of, met een iets vriendelijker woord, ‘vermindering’. Dat kan bij kinderen toegepast worden, maar ook bij volwassenen. Elke dag een cappuccino is lekker, maar indien je hem maar twee keer per week drinkt, is hij waarschijnlijk nog veel zaliger!

Stap 1 : oefen het ‘verminderen’ doorheen het jaar al

Indien je deze strategie gewoon doorheen het jaar toepast, komt dit de kerstperiode alleen maar ten goede. Als je je kinderen doorheen het jaar alles koopt wat ze vragen, krijg je het ‘ijsjes-effect’.

Als ouder zelf kom je automatisch in de strategie van ‘verminderen’ terecht, omdat je niet alles kan kopen wat je wil. Dat kan de meerderheid van de gezinnen financieel gewoonweg niet betalen.

Toch leggen we voor onze kinderen de lat helemaal anders en daardoor vergroten we zelf het probleem. Begrijp me niet verkeerd, af en toe iets geven is zeker niet verkeerd en het is bovendien leuk voor zowel ouder als kind. Maar er is ook niks verkeerd mee om naar iets te verlangen en vervolgens af te tellen naar het moment waarop je het krijgt. En zeker als het dan een leuke verrassing kan zijn!

Stap 2 : Begin met kleine cadeaus

Als je kinderen nog jong zijn, heb je de ideale opportuniteit om goed te starten. Jonge kinderen hebben immers helemaal geen verwachtingen rond kerstcadeaus. Het is wat wij hen aanleren, dat de basis legt. Dus wees verstandig en leg de lat bij jonge kinderen niet te hoog. Leren omgaan met realistische verwachtingen is veel eenvoudiger vanaf jonge leeftijd. Het op oudere leeftijd nog aanleren, is moeilijker.

Stap 3 : Praat op voorhand met je kinderen

Als je al oudere kinderen hebt, is de klok terugdraaien niet zo eenvoudig. Het is dus ook niet aan te raden om hierin drastische veranderingen door te voeren. Bij te drastisch terugschroeven, ga je enkel het omgekeerde effect bereiken.

Gelukkig zijn je kinderen dan wel weer oud genoeg om een goed gesprek te hebben over hun verwachtingen rond cadeautjes. Ga dus gerust even rond de tafel zitten en praat met hen over het positieve effect van wat minder of kleinere cadeaus:

  • De cadeautjes zullen wat kleiner zijn dit jaar, omdat we dat geld gaan gebruiken voor een familievakantie.
  • We zullen dit jaar wat meer geld geven aan een goed doel.
  • We moeten grote kosten maken in ons huis zodat we daarna betere woonomstandigheden hebben.

Welke reden je er ook aan geeft, weet dat op voorhand de juiste verwachtingen scheppen zal zorgen voor een rustige en vredige kerst.

Stap 4 : Deel de boodschap met je familie

Hiermee bedoel ik de andere personen buiten je gezin die eventueel een cadeau kopen voor je kinderen. Je kan bijvoorbeeld een leuk cadeaulijstje klaarmaken dat je dan deelt met die personen, zodat je controle houdt op wat gaat binnenstromen tijdens die decembermaand.

Goede communicatie en geen drastische stappen zijn een goede cocktail tijdens het moeilijke maar oh zo leuke traject van de eindejaarsperiode. Geniet dus absoluut van hier en daar een kleine aankoop, maar hou deze tips in het achterhoofd zodat je huis in januari niet uit zijn voegen barst.

Succes allemaal en laat me vooral weten hoe het verlopen is!

Voor meer tips en technieken rond het opruimen van papieren kan je vrijblijvend terecht op de Facebookpagina “365x opruimen” of op www.opruimgroep.be

Veel succes!

Tina, Opruimcoach
Auteur “Mijn Opruimboek”