3656fi.jpg

Een mama vertelt: "Deze dingen weiger ik te doen voor mijn kinderen"

30/03/2016

We zien onze kinderen graag en willen alles voor ze doen. Je moet dat zelfs willen, anders word je algauw scheef bekeken - of heb je ten minste dat gevoel. Maar er zijn altijd dingen die je beter niet doet voor je kinderen.  Deze blogster voor Scary Mommy heeft er genoeg van en somt twintig dingen op die ze absoluut ...

We zien onze kinderen graag en willen alles voor ze doen. Je moet dat zelfs willen, anders word je algauw scheef bekeken - of heb je ten minste dat gevoel. Deze blogster voor Scary Mommy heeft er genoeg van en somt twintig dingen op die ze absoluut niet voor haar kinderen zal doen. “Als ik wil dat ze gezonde, respectabele, zichzelf onderhoudende mensen worden die goed kunnen opschieten met anderen, dan moet ik niet zomaar alles voor hen doen, gewoon omdat ze dat willen.” En het moet gezegd: the lady has a point.

Een kleine greep uit het aanbod

Onder de dingen die deze mama weigert om voor haar kinderen te doen staan onder meer deze:

  1. Verschillende maaltijden maken als er geen medische reden voor is
  2. Toegeven aan wat ze willen gewoon omdat ze ervoor zeuren
  3. Hun huiswerk
  4. Kapot speelgoed vervangen
  5. Een cool gadget kopen omdat al hun vrienden het hebben
  6. Ze de hele dag voor een scherm laten doorbrengen
  7. Elk ding dat ze verliezen voor hen zoeken en vinden
  8. Elk ding dat ze vergeten naar school brengen
  9. Hun kamer/rommel opruimen
  10. Hun ruzies uitvechten in hun plaats

 

Wat denk jij?

Ook al ben je het misschien niet eens met alle bovenstaande punten (ik ben bijvoorbeeld wel bereid verschillende maaltijden te maken, omdat wij al graag eens iets exotisch en pikant eten), de boodschap komt wel over: kinderen opvoeden is ook leren hoe ze zelfstandig moeten zijn, en dat betekent hen laten knoeien en niet alles zelf willen doen. Van (tergend traag) aankleden of eten, tot ze aansporen te vragen wat ze willen aan andere grote mensen en omgaan met de eventuele afwijzing. Zo leren we hen het heft in eigen handen te nemen, dat ze iets mogen vragen en dat er altijd een oplossing is. Met andere woorden: we maken er toffe, hulpvaardige, zelfstandige mensen van!

Zijn er zo'n dingen die je zelf 'weigert' te doen voor je kind??