5633fi.jpg

Eerste succesvolle baarmoedertransplantatie in UZ Gent, én eerste baby geboren na baarmoedertransplantatie in Brazilië!

11/12/2018
Mamabaas
Door Mamabaas

Een medische primeur in ons land: in het UZ Gent werd voor het eerst in ons land een baarmoedertransplantatie uitgevoerd. Als alles goed verloopt en er geen complicaties optreden, dan kan de vrouw in kwestie over ten vroegste een jaar zwanger worden. De ingreep zelf verliep alvast vlekkeloos.

Eerste succesvolle baarmoedertransplantatie in België

De transplantatie kadert in een pilootstudie, waarbij de mogelijkheid onderzocht wordt om de baarmoeder van een hersendode orgaandonor te transplanteren bij een vrouw die lijdt aan het Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-syndroom en dus geen of een onderontwikkelde baarmoeder heeft. Dankzij een baarmoedertransplantatie zouden patiënten die aan dat syndroom lijden toch zwanger kunnen worden.

Professor Steven Weyers, hoofdonderzoeker van de studie, geeft meer uitleg. “Wanneer er geopteerd wordt voor een baarmoedertransplantatie, dan vindt er eerst een grondige medische én psychische screening plaats. Komt de vrouw daarna in aanmerking voor een transplantatie, dan wordt er een ivf-procedure opgestart, en pas als er voldoende gezonde embryo’s zijn, kan er worden overgegaan tot transplantatie. Daarna moet er een jaar worden gewacht vooraleer één van die embryo’s kan worden ingeplant, en dat kan alleen als de baarmoeder niet wordt afgestoten en als er geen andere complicaties optreden.”

Xavier Rogiers, diensthoofd van het Transplantatiecentrum voegt daaraan toe: “Na één zwangerschap wordt de baarmoeder dan opnieuw verwijderd. De medicatie tegen afstoting houdt namelijk risico’s in op lange termijn.”

Er nemen in totaal twintig patiënten deel aan de pilootstudie. Andere patiënten komen voorlopen nog niet in aanmerking voor de ingreep, al is het wel de bedoeling dat het UZ op termijn meer wensouders helpt.

In Brazilië is al een vrouw bevallen na baarmoedertransplantatie

Toch is dit hoopgevend nieuws voor vrouwen die in dezelfde situatie zitten.  Zeker aangezien er deze week ook bekend werd gemaakt dat in Brazilië het allereerste kindje is geboren bij een mama die eerder een baarmoedertransplantatie had ondergaan.

In 2016 kreeg een 32-jarige vrouw in São Paulo de baarmoeder van een 45-jarige vrouw die was gestorven na een beroerte. Er werd gekozen voor die donor omdat zij drie vaginale bevallingen had gehad en omdat ze verder gezond was met een functionerende baarmoeder en dezelfde bloedgroep had. Het was toen voor het eerst ooit dat de baarmoeder van een dode vrouw succesvol getransplanteerd werd.

De ingreep duurde tien uur. Vijf maanden later kreeg de vrouw voor het eerst haar menstruatie. De baarmoeder werd niet afgestoten, en na zeven maanden herstellen van de operatie werd er IVF opgestart bij de vrouw. Dat resulteerde in een zwangerschap, en ondertussen is het bijna een jaar geleden dat de vrouw beviel van een gezonde dochter. Het meisje ontwikkelt normaal, en er traden geen complicaties op.

Als dat geen hoopvolle nieuwsberichten zijn!

 

Bronnen: Het Nieuwsblad, Scary Mommy

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes