8088fi.jpg

Fotografe legt de mooiste dromen van kindjes vast

20/04/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Kinderen zijn de beste dromers. Gek, onverwacht, vertederend, klein, groots … hun dromen omvatten het allemaal. Fotografe Joke Timmermans (40) laat kinderen wegdromen voor haar lens. Een jaar lang brengt ze de mooiste dromen in beeld in de fotoreeks ‘Dromedaris’. Kindjes kunnen hun dromen insturen.

Toekomstdromen en wereldproblemen

De naam Dromedaris is zeer bewust gekozen. “Het klinkt als ‘droom me daar eens’, een verwijzing naar de toekomstdromen”, legt Joke uit.

“En daarnaast is een dromedaris een typisch lastdier in de woestijn. Een metafoor voor de wereldproblemen die kinderen met zich meedragen. Ze zijn echt bezig met moeilijke thema’s, zoals het klimaat. Ik sta soms echt versteld van het idealisme en het probleemoplossend vermogen van jonge kinderen.”

Positiviteit in een akelige tijd

De fotoreeks Dromedaris maakt deel uit van een groter project, dat de naam‘Gelukkige liefde’draagt. “Ik was begonnen met een reeks over liefde, tussen koppels, ouders of grootouders en kinderen, dieren en hun baasje … Telkens een straf verhaal of mensen die op een kantelpunt staan. Dit jaar wilde ik kinderen in de spotlights zetten”, vertelt Joke.  

Met haar foto’s en verhalen van de kinderen wil de fotografe weer wat meer positiviteit de wereld insturen. “Het is zo’n rare, akelige en mistige tijd. Corona en oorlog, nu ook dichterbij in Oekraïne. Zoveel negativiteit overal. En kinderen hebben altijd iets fris en ontwapenends.”

“Kinderen zijn ook de toekomst. Vandaar dat ik echt iets met hen wil doen en hen aan het woord wil laten. Hoe zien zij hun eigen toekomst? Waarvan dromen zij? En hoe ontstaan hun dromen?”

Goudeerlijk

Joke startte met een portret van haar eigen (plus)kleinkinderen. “Tijdens de gesprekken aan tafel realiseerde ik me: die kunnen toch zo fijn dromen! Maar tegelijk ze kunnen ook al heel kritisch naar de wereld kijken. Goudeerlijk vooral. Nadien waren mijn neefjes aan de beurt en zo is de bal aan het rollen gegaan.”

Intussen haalde ze al heel wat kindjes voor de lens. “Alle portretten met het verhaal verschijnen op de website. Elke woensdag om 20 uur publiceer ik 1 nieuw dromerig verhaal. Ook op Facebook en Instagram @gelukkige_liefde. Ik haal hier zelf zoveel plezier uit. Misschien bundel ik ze ooit weleens in een boek of maak ik een tentoonstelling. We zien wel :-).”

Kinderen mogen gratis dromen

Of mensen moeten betalen voor een Dromedaris-fotoshoot? “Neen, totaal niet! Dit is een persoonlijk project. Ik doe het puur uit liefde, zeg maar.”

Waar dromen kinderen vandaag zoal van? “De kleintjes hebben vooral gekke dromen. Neem Emily. Zij is vier jaar en wil koningin worden. Want ze wil heel de dag haar zin doen en ronde kaasjes eten. En met de duikboot naar Zwitserland gaan.”

“Oudere kinderen zijn dan weer al meer bezig met wat er gebeurt in de wereld. Ja, ze zijn een beetje wereldverbeteraars. Bezorg en kritisch. De kinderen die tussen erg jong en wat ouder zitten hebben meer ‘typische’ dromen. Modeontwerpster of dokter worden bijvoorbeeld.”

“Na de shoot neem ik de kinderen apart en praat ik met hen. Ik merk hoe fijn ze het dan vinden om hun verhaal te mogen vertellen. En dat ze serieus genomen worden. Ik durf ook doorvragen en dan zijn ze soms zelf verbaasd van wat ze zeggen. Sommige dromen komen duidelijk voort uit een soort gemis of een probleem in hun leven. Er was een jongetje dat sterrenkundige wilde worden. Hij was zwaar ziek geweest en in die tijd had hij zich helemaal verdiept in het heelal.”

Kindjes die bij Joke willen komen dromen, kunnen zich nog altijd inschrijven via haar website www.gelukkigeliefde.be.