6489fi.jpg

Géén alcohol tijdens de zwangerschap blijkt enige veilige optie

4/02/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

Het is een onderwerp waar regelmatig over gediscussieerd wordt: alcohol tijdens de zwangerschap. Volgens de ene kan één glaasje af en toe echt geen kwaad, de ander zweert elke druppel alcohol af tijdens die negen maanden. In een nieuwe studie stellen wetenschappers nu dat geen alcohol drinken tijdens de zwangerschap de enige veilige optie is.

Wetenschappers aan de universiteit van Bristol voerden een grootschalige studie uit, waarbij ze de resultaten van 23 gepubliceerde studies met verschillende onderzoeksmethodes onder de loep namen. Daarbij kwamen ze tot de conclusie dat alcohol op gelijk welk moment in de zwangerschap een invloed kan hebben op de cognitieve vaardigheden van een kind op latere leeftijd. Bovendien kan alcohol ook zorgen voor een lager geboortegewicht.

Geen veilige ondergrens

Dr. Luisa Zuccolo van de Universiteit van Bristol: “De enige veilige optie is om géén alcohol te drinken als je zwanger bent. We konden geen veilige ‘ondergrens’ vaststellen voor alcohol tijdens de zwangerschap. Als je drinkt, gaat de alcohol in het bloed door de placenta en zo naar het ongeboren kind. En we hebben vastgesteld dat de consumptie van alcohol een invloed kan hebben op cognitieve vaardigheden van het kind én op het geboortegewicht.  Die boodschap is belangrijker dan ooit, want de alcoholindustrie brengt verwarrende informatie over de gezondheidsrisico’s die verbonden zijn aan drinken tijdens de zwangerschap.”

Het is de eerste keer dat de resultaten van verschillende studies werden vergeleken in zo’n uitgebreid onderzoek. Er werden studies met verschillende methodes en veronderstellingen gebruikt om de groepen vergelijkbaar te maken en om andere factoren die een rol kunnen spelen uit te sluiten. Zo werden naast traditionele studies ook kinderen uit dezelfde gezinnen vergeleken, waarbij de moeder meer of minder alcohol dronk tijdens de verschillende zwangerschappen.  “Het resultaat van onze studie berust dus niet op toeval, “ zegt Dr. Zuccolo.

Geen alcohol zodra je probeert zwanger te worden

Professor Jenny Harries voegt daar nog aan toe: “Als je zwanger bent of als je probeert om zwanger te worden, dan drink je best geen alcohol, om de risico’s voor je baby zo minimaal mogelijk te houden.”

Vooral in de eerste drie maanden zou het belangrijk zijn om niet te drinken, omdat de baby in die periode belangrijke ontwikkelingen doormaakt.

Eind 2018 lanceerde Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) in ons land nog een campagne om te pleiten voor nultolerantie tijdens de zwangerschap. Uit cijfers bleek toen dat 1 op de 3 zwangere vrouw sporadisch een glaasje dronk, 1 op de 10 deed dat zelfs wekelijks.

Met de resultaten van het recente onderzoek in gedachten wordt het dus bevestigd: om geen risico’s te lopen drink je beter niet tijdens de zwangerschap.

 

Bronnen: Daily Mail, Sound Health and lasting Wealth, HealthLine, HLN

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes