7056fi.jpg

Samen in verwachting: zo beleef je een zwangerschap met twee

4/11/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

‘Wij’ zijn zwanger? Laten we eerlijk zijn: jij bent de enige met de altijd kerende maag, de ‘kankles’, de zeurende rug … Ook al ervaar jij de zwangerschap anders, toch is je partner óók in blijde verwachting van jullie kindje. Hoe beleef je de maanden voor de bevalling echt samen als koppel? En hoe kan je als papa/meemama in spe een zwangere mama helpen (verdragen)?

Alles met twee

Oké, de enige die echt zwanger is, ben jij. Voor alle duidelijkheid: geen verwijt hé, papa’s of meemama’s. De natuur zit nu eenmaal zo in elkaar. Maar geen nood, je kan je niet-zwangere partner betrekken bij de zwangerschap.

  • Verklap op een leuke manier dat je zwanger bent

Waarschijnlijk weet jij als eerste dat er een nieuw leventje in je buik groeit. Terwijl je partner nog in het ongewisse is (en denkt aan eeuwig uitslapen). Hoe vertel je hem/haar dat blije nieuws? Op een originele manier dan nog? We hebben wel enkele ideetjes.

 

  • Alle zwangerschapsweetjes in je partners mailbox

Je partner geeft de kat nog net op tijd eten, maar euh … wat als er zo’n hummeltje is dat elke dag aandacht vraagt? Daar is een oplossing voor: schrijf hem/haar in op de zwangerschapsnieuwsbrief van Bond Moyson en De Voorzorg. Dat hij/zij dan ook wéét dat américain préparé niet – ik herhaal niet – meer op het boodschappenlijstje komt, of dat groenten en fruit een extra wasbeurt krijgen. Je maakt op de koop toe kans op een prachtig Memoriespakket!

 

  • Brainstorm erop los met z’n tweeën

Dat baby’tje heeft een naam nodig! Leg die lijstjes maar naast elkaar en houd je vetokaartjes klaar. Komen jullie er niet uit? Misschien is een website die helpt bij de zoektocht naar de perfecte naam een idee. Dan is er nog de het inrichten van de babykamer, de samentstelling van de babyuitzet, het ontwerp van het geboortekaartje … Jep, veel te bespreken samen. De samenstelling van de garderobe? Die mag je wél (uitsluitend) naar je toetrekken.

 

  • Neem – sleur? – hem/haar mee!

Naar de gynaecoloog, de babywinkel, de gynaecoloog … Probeer zoveel mogelijk babygerelateerde afspraken, aankopen en regelingen samen te plannen.

 

  • Praten, praten, praten …

Over? Werkelijk alles! Jouw twijfels, je partners twijfels, jouw onzekerheden, je partners vragen … En zeker: over de bevalling. Bereid die samen voor en laat elkaar weten waar jullie je het beste bij voelen.

 

  • Voelen, zien, horen

Laat je partner voelen en zien hoe dat kleintje beweegt in je buik. Laat hem/haar ernaar luisteren. En laat hem/haar ertegen praten, zingen, gek doen. Vindt je partner het toch wat vreemd om te babbelen tegen een bolle buik en navel? Vertel hem/haar dat je tijdens je dutjes de komende maanden toch niet zo veel hoort van wat er rond jou aan de gang is … Het ideale moment voor een praatje met de baby!

 

Help de baby mama

Voor de papa of meemama in spe … Nog eventjes goed relaxen voor de baby eraankomt? Genieten van de rust, want veel ‘werk’ heb jij niet die eerste 9 maanden? Een gouden tip: help een zwangere mama waar je kan. Wedden dat ze super dankbaar en blij zal zijn? En euh … jij ook, want dat humeur en die hormoonhuishouding kunnen weleens alle kanten opgaan tijdens een zwangerschap.

Enkele dingen die je voor je rekening kan nemen:

  • Word de beste administratieve assistent ooit

Voor én net na de bevalling zijn er heel wat administratieve zaken te regelen. Die papierwinkel, aanvragen hier, aanvragen daar… neem het even uit handen van je zwangere vrouw. Het Startbedrag en Groeipakket aanvragen bijvoorbeeld: online zo gefikst. Breng het ziekenfonds op de hoogte, vraag eventueel kraamhulp aan. Begin al te zoeken naar kinderopvang.

 

  • Huisvader, kok of chauffeur

Voor sommige mama’s is de zwangerschap een droom, voor anderen is het best een lastige periode. Dus: ontlast je partner zoveel mogelijk. Huishoudelijke klusjes, check! Boodschappen doen? Dat wordt jouw taak. Je laat je zwangere partner toch niet zeulen met volle winkeltassen? En ja, verras haar op tijd en stond met haar favoriete maaltijd – of toch het (weinige) voedsel waarvan ze niet meteen kokhalst …

 

  • Verwen

Bij nader inzien: zet dat maar bovenaan je to-dolijstje! Een voet- of rugmassage: dat is altijd scoren! Of help haar ’s avonds liefdevol bij het insmeren van haar buik met lotion tegen de striemen. En vergeet die complimentjes niet. Toon (of zeg) dat je je zwangere vrouw nog altijd aantrekkelijk vindt – ja, zelfs met die waggelpas, die bollere kaken of die gezwollen voeten. Een passionele kus? Altijd welkom, ook bij een zwangere vrouw. Nog een winner: knijp er als koppel nog een paar avondjes of daagjes tussenuit voor pure qualitytime.

 

  • Supporter

Heb je al gezegd dat de mama-to-be goed bezig? Jep, ook als ze eventjes de beentjes omhoog legt. Of als ze een ongeziene aanval van nestdrang krijgt en het huis poetst alsof de koning op bezoek komt. Of wanneer ze ontroostbaar is, omdat haar online bestelling vertraging heeft. Of wel héél boos is, omdat jij je kopje op het aanrecht en niet in de vaatwasmachine hebt gezet.

 

WIN een Memoriespakket

Twijfels en onzekerheden zijn normaal. Laat je niet gek maken door fabels en (horror)verhalen die de ronde doen over zwanger zijn. Weet welke info betrouwbaar is en schrijf je in op de zwangerschapsnieuwsbrief van Bond Moyson en De Voorzorg. 9 maanden lang het antwoord op al je vragen in je mailbox, met tips, weetjes en info op maat over je zwangerschap en de geboorte van je spruit.

Je maakt ook kans op het Memoriespakket, waarin je elke moment van en met je kleine schattebout kan vastleggen. Het Echoboek voor alle echo’s en herinneringen aan de zwangerschap. Het Babyboek voor alle leuke momenten van jullie eerste jaar samen. En het Schoolfotoboek om het lief van je kindje later eens te laten gniffelen: van het peuterklasje tot het zesde leerjaar.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Socialistische Mutualiteiten. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes