4770fi.jpg

Geef vaders en meemoeders meer geboorteverlof!

23/06/2017
Mamabaas
Door Mamabaas

Je bent net bevallen, je wereld staat op z’n kop, en het is zoeken naar enige structuur. Als je het allemaal niet alleen hoeft te doen is dat meer dan welkom. De Vrouwenraad en de Gezinsbond springen dan ook in de bres voor jonge ouders. Ze vragen dat het geboorteverlof voor papa’s en meemoeders wordt opgetrokken naar 20 dagen, ongeacht hun status, en zonder inkomensverlies. Je kan de petitie mee ondertekenen.

Je weg zoeken in je nieuwe leven

Die eerste dagen ben je dus maar wat blij dat je partner je bijstaat, en dat jullie alles samen kunnen beleven. Samen op zoek naar structuur, samen op zoek naar antwoorden (“Waarom zou die nu huilen? Zou dat van de honger zijn, of heeft hij/zij te warm/koud of …”), samen onhandig die eerste badjes geven en die eerste kleertjes proberen aan te trekken. Het je geeft je op slag wat meer vertrouwen, want met twee kan je uiteraard meer dan alleen.

En dus proberen jullie met twee die nieuwe vaardigheden onder de knie te krijgen. Je partner staat je bij wanneer je je weg zoekt in dat nieuwe leventje. En misschien neemt die ook wat extra taken op zich in het huishouden, zodat jij je nog meer op dat kleine baby’tje kan focussen.

Tussen de voedingen, de badjes en het bezoek door blijft er misschien zelfs wat tijd over om te genieten. Een wandelingetje samen, of gewoon verliefd zitten staren naar dat schatje. Je allebei afvragen of jullie twee dat écht gemaakt hebben, dat wondertje.

Onzeker

Maar dan, véél te snel, moet je partner alweer aan het werk. Na amper twee weken (als het al zolang duurt) sta je er alleen voor. En dat schrikt je toch wel even af, om eerlijk te zijn. Na amper twee weken ben je nog behoorlijk onzeker, en een hele dag alleen zorgen dat dat kleine schatje in leven blijft lijkt dan toch een behoorlijke uitdaging. Geen hulplijn meer naar de vroedvrouw zoals in het ziekenhuis, geen hulplijn meer naar je partner. Help!

Ook voor je partner is het niet evident. Amper twee weken oud is dat hummeltje, en hij (of zij) moet al terug aan het werk. Niet evident om dan je kleintje al een hele dag te moeten missen. Om je vrouw te moeten achterlaten, en te zien dat ze best onzeker is en je hulp eigenlijk wel zou kunnen gebruiken.

20 dagen geboorteverlof

En daarom springen de Vrouwenraad en de Gezinsbond in de bres voor jonge ouders. Ze vragen dat het geboorteverlof voor papa’s en meemoeders wordt opgetrokken naar 20 dagen, ongeacht hun status, en zonder inkomensverlies. Want momenteel zit België met 10 dagen geboorteverlof (in het beste geval) onder het Europese gemiddelde van 12,5 dagen. Nog dramatischer is het voor zelfstandigen, die helemaal geen recht hebben op geboorteverlof na de bevalling van hun partner. Tijd dus dat er aan de alarmbel wordt getrokken.

Een uitbreiding van het geboorteverlof zou een gezin meer tijd geven om terug op zijn plooi te komen.  Om te genieten, en te wennen aan de nieuwe situatie. Het zou een mama meer tijd geven om haar weg te vinden in het moederschap, om zelfverzekerder te zijn in haar nieuwe rol. Het zou de papa (of meemoeder) meer tijd geven om een band te creëren met zijn (of haar) zoontje of dochtertje en om zelfverzekerder zijn/haar nieuwe rol op te nemen.

Online petitie

Vind jij een uitbreiding van het geboorteverlof ook een goed idee of zelfs noodzakelijk? Dan kan je deze petitie tekenen en zo je stem laten gelden. Zodat zowel mama’s als papa’s binnenkort hopelijk kunnen genieten van een langer geboorteverlof voor papa’s en meemoeders. Want daar zijn alle partijen bij gebaat!

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes