8181fi.jpg

Gezellig samen aan tafel – 50 jaar geleden versus nu

17/05/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Als echte Bourgondiërs zitten we graag gezellig samen aan tafel. Dat is altijd zo geweest, en dat zal wellicht altijd zo blijven. Maar de manier waarop we tafelen, is door de jaren heen toch wel wat veranderd. Als we vijftig jaar geleden even vergelijken met nu, zien we toch een aantal verschillen:

 1. Op het menu
  Vijftig jaar geleden was er weinig twijfel over wat de pot schaftte: ’s morgens een stevige boterham met kaas of confituur, ’s middags aardappels, een stukje vlees en wat groentjes – en op zondag een gebraad met kroketjes.
  De dag van vandaag is het daarentegen al heel wat moeilijker om te kiezen, en dat begint al bij het ontbijt. Granola, overnight oats, chiapudding, bananenbrood, corn flakes, of toch gewoon een boterham? En dan hebben we het nog niet gehad over de “warme maaltijd”. Patatjes met een stukje vlees staan heus nog weleens op het menu, maar minstens even vaak zijn er heel wat exotische invloeden te bespeuren op tafel. Van vegetarisch of vegan over een Indische curry of een Mexicaanse tortilla tot een Italiaanse pasta of sushi: keuze te over!
 2. Keukenuitrusting
  Dat de mogelijkheden indertijd wat beperkter waren in de keuken, hangt natuurlijk ook samen met de keukenuitrusting die toen voorhanden was. Er werd gekookt op het fornuis, en daarnaast waren er enkele apparaten beschikbaar, zoals een simpele staafmixer.
  Tegenwoordig puilt de keuken daarentegen uit met alle mogelijke snufjes: van een blender over een high tech koffiezetapparaat en een stoomoven tot een tepanyaki plaat en (hoera!) een vaatwasser. En niet te vergeten: de microgolfoven, die het leven toch ook een pak makkelijker heeft gemaakt!
 3. Keuze in de winkel
  Vroeger ging je dagelijks om je stukje vlees bij de slager, om je brood bij de bakker, en om je groenten en fruit bij de groenteboer. De keuze was daarbij eerder beperkt: lokale producten én volgens het seizoen.
  Vandaag worden er weekmenu’s opgesteld en wordt er (vaak) één keer per week een karrenvracht aan boodschappen gedaan in de supermarkt. De keuze is daarbij overvloedig – je kan eender wanneer producten van eender waar kopen. Al komt er opnieuw wat bewustzijn rond lokale producten volgens de seizoenen.
 4. Mama in de keuken
  Vroeger was het simpel: de keuken was mama haar gebied. Het huishouden, inclusief koken, viel nu eenmaal op de schouders van vrouwen. De man ging uit werken, en als hij thuiskwam stond zijn vrouw met een lekkere huisbereide maaltijd op hem te wachten.
  Die tijd ligt (gelukkig) al even achter ons, en vandaag staan mannen in veel gezinnen net zo goed hun mannetje in de keuken als vrouwen.
 5. Samen aan tafel
  Eetmomenten waren heilig: klokslag 18u zat iedereen aan tafel om gezellig samen te eten en te praten.
  Vandaag is het leven zo jachtig, dat dat niet altijd lukt. Zoonlief moet naar de voetbaltraining of breakdance-les, dochterlief heeft basket of muziekschool, papa heeft nog een late meeting, … Het is soms een heel gegoochel om iedereen samen rond de tafel te krijgen én ook het eten op tijd klaar te hebben. En als het gezin dan samen aan tafel zit, zijn er toch een aantal “stoorzenders”: smartphones die met de aandacht gaan lopen, de televisie die speelt op de achtergrond, …
 6. Eerste hapjes
  Ook de overgang naar vaste voeding verloopt tegenwoordig anders dan vroeger. Vroeger stond er eerst fruitpap op het menu, gevolgd door groentepap, terwijl vandaag de omgekeerde volgorde wordt aangeraden. Bovendien wordt er tegenwoordig ook vaak geopteerd voor de Rapley-methode, waarbij er meteen stukjes worden aangeboden in de plaats van papjes en prakjes.
 7. Interieur
  De gemiddelde keuken of eetkamer zag er vijftig jaar geleden toch een tíkkeltje anders uit dan nu: andere meubels, ander behang, andere kleuren, … Er passeerden al heel wat trends de revue.
  Wat er echter niet is veranderd? De eetstoel voor de kinderen! De iconische Tripp Trapp®-stoel van Stokke viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag. En ook al zijn de tijden veranderd, het design van deze populaire meegroeistoel blijft tijdloos en is al vijftig jaar lang onveranderd – de stoel past dan ook in elk interieur! De Tripp Trapp werd ontworpen in 1972 door Peter Opsvik. Hij zag dat zijn zoontje Tor, die toen twee jaar oud was, niet lekker zat en niet goed bij de tafel kon. Daarom bedacht hij een opossing, zodat kinderen op elk moment op een comfortabele en ergonomische manier kunnen zitten. 
  De Tripp Trapp gaat een leven lang mee, want de stoel groeit mee in elke fase van de kindertijd (en daarna). Al vanaf de eerste dag kan de stoel gebruikt worden, zodat kinderen in elke fase écht mee aan tafel kunnen zitten en kunnen deelnemen aan het gezinsleven. Dat is net zo cruciaal voor hun ontwikkeling als voor hun creativiteit, taalontwikkeling en motorische vaardigheden.
  Omdat de zit- en voetenplan in hoogte en diepte verstelbaar zijn, kan je kleintje zich vrij bewegen. Als de stoel goed is ingesteld, biedt die de juiste ergonomie voor je kindje – op elke leeftijd. Bovendien wordt de stoel vaak van generatie op generatie doorgegeven. Als dat niet duurzaam is!
Stokke

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Stokke. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes